Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poziom oleju - na zimnym czy ciepłym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

szybkie pytanie - jak sprawdzacie olej? Na całkowicie wystudzonym silniku (np po nocy) czy kilkanaście minut po zgaszeniu? Pytam bo czeka mnie dolewka (niestety pije), ale na ciepłym silniku oleju jest tak 2 kreski ponad minimum, zaś na całkowicie wystudzonym jest minimum i nie chciałbym wlać za dużo. Wg instrukcji należy odczekać kilka minut po zgaszeniu silnika, więc na ciepłym.

Oczywiście rozumiem, że ciepły olej zwiększa swoją objętość stąd jest go więcej na bagnecie i skoro w instrukcji piszą żeby sprawdzać na ciepłym to bagnet powinien być przystosowany do tego ale kłóci się to z tym co mi całe życie wpajano, żeby sprawdzać na ostudzonym :P 

Bagnet czarny, ten o 20150504_164355.jpg

Edit: sorry, nie to subforum (3.0) ale temat uniwersalny.

Edytowane przez rogigor
Opublikowano

Olej sprawdzamy najlepiej na całkowicie zimnym silnika, jak wspomniałeś wcześniej po np. całonocnym postoju.
Wtedy mamy stu procentową pewność że cały olej spłyną do miski olejowej.

Opublikowano

Różne już teorie słyszałem na ten temat. Zawsze mi mówiono, żeby sprawdzać na zimnym silniku ale z drugiej strony jak na pracującym pojawia się kontrolka, że brakuje oleju (na zimnym jest OK) to chyba jednak lepiej sprawdzać zaraz po zgaszeniu. Jeżeli wtedy jest mało to dolać jak silnik ostygnie.

Opublikowano (edytowane)

Ale tu właśnie jest w drugą stronę :) więcej oleju wskazuje bagnet jest jak silnik jest ciepły, zaś na całkowicie wystudzonym wskazuje trochę mniej.  Audi sugeruje w manualu sprawdzanie na ciepłym, więc pewnie tak też stworzono bagnety (odpowiednio przystosowano) żeby przy ciepłym silniku (nie gorącym!) weryfikować poziom.

Idąc dalej: sprawdzanie poziomu oleju na całkowicie wystudzonym silniku i ewentualna dolewka może zaskutkować tym, że w roboczej temperaturze oleju będzie zbyt dużo.

Edytowane przez rogigor