Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jaka jest różnica między x-cess a x-clean?

Taka ze xcess jest olejem klasy A3, a xclean C3. Klasa C3 chroni DPF, a klasa A3 chroni Silnik

Wysłane z prodiża.

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

poczytałem sobie kiedyś ten wątek, jak zastanawiałem się co wlać do silnika...

wlałem Motula :decayed: i odpuściłem sobie dalsze czytanie najnowszych postów w tym topiku...

teraz tak z ciekawości (po dłuższej przerwie) znowu tu zerknąłem i...

cały czas to samo... 5W-40 !!! :polew:

BTW: Wątek służy do zadawania się powtarzających się cyklicznie pytań "Co wlać?" i równie cyklicznie powtarzających się odpowiedzi:

1) poczytaj sobie wątek*

2) 5W-40*

*niepotrzebne skreślić

Ale zamulacie... :polew::polew::polew:

Opublikowano

Ale o olej do 1.8T jeszcze nikt nie pytał :whistling:

:polew:

Opublikowano

Przepraszam, co wlac do 1.8T?

Teraz jezdze na Selektolu Specjal 20W-40

Opublikowano

Dobry olej. Kolega śmiga na Selektolu z Orlena w AJL, bo jak przyjechał z niemcowni, to był jakis Motul zalany. :thumbup1:

Opublikowano

MOTUL to szmelc który zapycha silnik bo go nie ubywa jak innych normalnych olejów. Kto to widział taki olej :fool:

:decayed:

Opublikowano

Olej masz long life więc dolej tylko doktora albo w dwa i ogień :-P

Opublikowano

ja w mojej 1.8t leje Motula xcess 5w40 i nic innego, a kupuje ze sprawdzonego źródła opieoils.co.uk

ja w mojej 1.8t leje Motula xcess 5w40 i nic innego, a kupuje ze sprawdzonego źródła opieoils.co.uk

to tak na zapas jakby sie pytanie powtarzalo znowu:decayed:

Opublikowano

Jak już macie polew z oleju do 1.8 T wałkowanego 1000 razy to czy śmiało mogę zmienić z Castrola Edge10w60 na którym jeżdżono 4 wymiany czyli 40 tyś km na wspomniany100 razy Motul xcess 5W40 ? Czy uderzyć w 10w40? Czuć,że przy odpalaniu i zimnym silniku nie ma lekko z 10w60 zwłaszcza zimą, ale za to przy mocno rozgrzanym podobno super chroni silnik i turbo.Jakie jest Wasze zdanie?

Opublikowano

A Ty masz wyczynowy silnik żeby musieć go chronić 10w60 w ekstremalnych temperaturach? Zalewaj 0w40 lub 0w30 do 1.8T.

Wysłane z prodiża.

Opublikowano

Lej 5w30 , 5w40 ewentualnie 5w50 jak silnik mocno stargany. Śmiało możesz lać tego Motula, tylko bierz z pewnego źródła co byś sie na jakieś gówno nie nadzial.

0w30 to można lać do nowki silnika a do auta 10letniego lub wiecej. 5 w 40 to najlepsza opcja plus wyżej wymieniony motul spełnia wszystkie specyfikacje aut z 1.8t

---------- Post dopisany at 03:59 ---------- Poprzedni post napisany at 03:56 ----------

A 10w... To sie nadaje do wolnossaków a nie do turbo

Opublikowano

Dlaczego 0w do Nowki silnika? Ja swój zalewamy takim olejem i świetnie pracuje.

Wysłane z prodiża.

Opublikowano

5W40 w pelni spelnia wymagania dla 1.8T wiec nie ma sensu przynajmniej z punktu ekonomi stosowanie 0W40-----> jednym slowem: nie ma co szukac w pipie miodu :)

Opublikowano

Wiec jest to tylko kwestia ekonomii. Silnik mniej się będzie zużywał na 0w40 - to pewne.

Wysłane z prodiża.

Opublikowano

0w40 ma za niska lepkosc i nie spelnia wymagan naszych 1.8t poza tym nie nadaje sie na niskie temperatury.

Prawidlowo powinno sie lac 5w30, a jesli auto ma juz swoj przebieg to warto zalac 5w40 bo lepiej chroni silnik ze wzgledu na wieksza gestosc a w mocno wyeksploatowanym silniku mozna wlac 5w50.

0w... to nie spelnia specyfikacji naszych 1.8t. Jak pisalem mozna zalac do nowego silnika lub silnika w stanie igla co sie nie zdaza po ponad 10 latach ekploatacji.

Wiec po co kombinowac.

5w40 jest idealny do 1.8t o ile spelnia specyfikacje silnikow VW podane w ksiazce auta. Byle nie lac castrola bo zapych wszystko czarna maziom. A 5w30 castrola syntetyk to nie syntetyk tylko polsyntetych o wlasciwosciach syntetyka czyli z jego domieszka. Niestety prawo na swiecie pozwala producentom [pisac na opakowaniach butelek z olejem co im sie rzywnie podoba:thumbdown:

Opublikowano
0w40 ma za niska lepkosc i nie spelnia wymagan naszych 1.8t poza tym nie nadaje sie na niskie temperatury.

0W40 spelnia wymagania silnikow 1.8T i 1.8. Posiada normy 502.00 i 505.00 np:

Synthoil Energy 0W-40 5L

Malo tego - te silniki wyjezdzaly z fabryki na oleju 0w40. Z historii serwisowej mojego auta wynika, ze z fabryki wyjechal na 0w40 i potem serwisowany byl rozniez na 0w40.

"Nie nadaje sie na niskie tempratury"
- 0w idealnie nadaje sie na niskie temepratury - duzo szybciej dociera do wezlow tarcia w niskich temp. 70% zuzycia silnika nastepuje podczas zimnego rozruchu, a nie podczas pracy silnika w wysokich temp (optymalnych).
jesli auto ma juz swoj przebieg to warto zalac 5w40 bo lepiej chroni silnik ze wzgledu na wieksza gestosc a w mocno wyeksploatowanym silniku mozna wlac 5w50

No to juz sa herezje rodem z socjalizmu. Gęstość, a lepkosc to dwie rozne rzeczy kolego. Róznica gestosci pomiędzy olejami 0w,5w,10w jest praktycznie zadna. Roznica lepkosci zas znaczna. NIe twierdze, ze olej 0w40 mozna stosowac w Ursusie ale w silnikach nowoczesnych - a do takich zalicza sie 1.8 i 1.8t (nie wspomne juz o TFSI) - jak najbardziej. Polecam poczytac troche o parametrze CCS oleju.

Opublikowano

c0566cc5ae792847med.jpg

tak wygląd pokrywa od wewnętrznej strony w 1.8T po ok 100000km na

Castrolu 10W-40, o środku i pompie oleju nawet nie wspominam, jeden gnój :facepalm::facepalm:

cała akcje z wczoraj, właściciel jak to zobaczył to był cały zielony na gębie

w silniku wymieniono:

olej motul xcess 5w-40

pompe

swiece

cały rozrząd

napinacz z łańcuchem

wszystkie popychacze

silnik przestał dzwonic przy rozruchu i podczas jazdy, tak samo na zimnym jak i na ciepłym silniku

pozdrawiam wszystkich zapaleńców jezdzących na wszelkiej maści półsyntetykach :facepalm::facepalm::facepalm:

Opublikowano
http://images39.fotosik.pl/1941/c0566cc5ae792847med.jpg

tak wygląd pokrywa od wewnętrznej strony w 1.8T po ok 100000km na

Castrolu 10W-40, o środku i pompie oleju nawet nie wspominam, jeden gnój :facepalm::facepalm:

cała akcje z wczoraj, właściciel jak to zobaczył to był cały zielony na gębie

w silniku wymieniono:

olej motul xcess 5w-40

pompe

swiece

cały rozrząd

napinacz z łańcuchem

wszystkie popychacze

silnik przestał dzwonic przy rozruchu i podczas jazdy, tak samo na zimnym jak i na ciepłym silniku

pozdrawiam wszystkich zapaleńców jezdzących na wszelkiej maści półsyntetykach :facepalm::facepalm::facepalm:

Ale śmiało bez oszukiwania się powiedzmy sobie że 1.8T ma taką wadę i ten nagar pod czapką się robi :whistling: i nie tylko 1,8T z grupy vag miewa ten problem :decayed:

Opublikowano

jak chcesz to zdejme pokrywe w swoim gracie i zobaczysz jak to wyglada po 5W-40

a teraz po 0W-30, zero nagaru

Opublikowano
jak chcesz to zdejme pokrywe w swoim gracie i zobaczysz jak to wyglada po 5W-40

a teraz po 0W-30, zero nagaru

...nawet po Motulu??? :no4:

Nie chce mi się bo bym musiał nową uszczelkę chyba dawać a nic mi się nie poci ... a za tego grata zaraz Ci się dostanie :whip2:

Zastanawiam się nad 0w40 ale jeszcze mam zapas 5w40 Motula i przy tym chyba pozostanę .