jary1982 Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Mam problem. Czujniki po odpaleniu działaja, ale po przejechaniu paru km(róznie) przestaja dzialac i pozniej jak wrzuce wsteczny jest dlugi pisk, co moze byc uszkodzone ? pod vagiem nie wykrywa parktronicka. 1
Robero321 Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Może być wiele rzeczy. Czujnik możliwe ze jest że raz działa raz nie. Wiązka Moduł. Połączenie Can Najpierw bym zmienił Vaga i postarał się zaczytać błędy Jak na kilku Vagach się nie podepniesz to sprawdzić czy dochodzi do sterownika CAN jeśli tak to wymienić moduł
jary1982 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 czujniki dzialaja po odpaleniu sprawdzilem wszystkie i daja sygnal moduł podmieniony i jest to samo a to polaczenie can jak sprawdzic? niestety mam tylko jeden vag
Robero321 Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Jak sprawdziłeś czujniki ??? Jak nie możesz się połączyć VAG iem ?? To że piszczą znaczy cykają NIC nie znaczy bo miałem już tak że cykały wszystkie ładnie a jeden z nich co jakiś czas i tak zgłaszał błąd na Vagu i pisk na głośniku.. wymieniony i dwa lata spokoju Jak moduł podmieniłeś to poszukaj kogoś z VCD sem czy innym Vagiem i kablem i sprawdź podjedz na jakiegoś spota i sprawdź błąd powinien się zapisać Połączenie CAN to dwa przewody skręcone ze sobą idące wiązką przy progu należało by sprawdzić ciągłość przewodów nie pamiętam gdzie one dochodzą ale zadje się do słupka A kierowcy zapytaj kaju na forum powinien wiedzieć gdzie one dochodzą być może w tym miejscu gdzie się łączą w słupku we wtyczce coś skorodowało i nie ma sygnału. Trzeba to posprawdzać
adadur Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Włącz zapłon... wbij wsteczny bieg ... stan z tyłu auta tak by czujniki nie pisały... przykładach cos kolejno do każdego czujnika ... ja obstawiam że jeden z 4 padł [emoji6] Choć zawsze to na vagu mozna potwierdzic Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
jary1982 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) jak czujniki mi działają po odpaleniu samochodu to dochodziłem do kazdego z nich i wydawał dzwiek mam czujniki z tyłu i z przodu Edytowane 24 Lipca 2017 przez jary1982
Robero321 Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Jak w To że wydaje dźwięk NIC ale To NIC nie znaczy może cykać i być jednocześnie uwalony .. Cykanie a właściwie jego brak może definitywnie stwierdzić że jest uwalony ale często zdarza się że cyka a jednocześnie zgłasza błąd do PDC i jest w środku PISK Pisk w środku masz z nad kolan czy z tylnej półki ?
jary1982 Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 ale one nie cykaja tylko normalnie działaja, jak sie zblizam do przeszkody itd, a pozniej glosny pisk i po jakis 10 sekundach ustaje zastanawia mnie dlaczego nie mozna polaczyc sie z parktronickiem... bo jakbym sie z nim polaczyl to by bylo wiadomo co jest, dlatego elektryk do ktorego zaprowadzilem najpierw chce nawiazac komunikacje a pozniej bedzie wszystko wiedzial co jest nie tak
adadur Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Jak wbijasz wsteczny i masz dlugo sygnał to sterownik zgłasza blad ... W pierwszej kolejności uwalają sie czujniki bo to bardzo prosty układ ... czujnik moze byc w trakcie zgonu A to że układ dziala dojeżdżają do przeszkody to moze dlatego że sąsiedni dziala. Najlepiej spr to na balu jak nie to jak pisałem... można użyć kilka czy cos takiego by drugi czujnik nie złapał Ale jak nie możesz połączyć się że sterownikiem to moze cos nie tak z nim lub wiazka Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Robero321 Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) 6 godzin temu, jary1982 napisał: ale one nie cykaja tylko normalnie działaja, jak sie zblizam do przeszkody itd, a pozniej glosny pisk Dobra ok to się nie zrozumieliśmy. na forum panuje "poglad" że jak wbijesz wsteczny i podejdziesz do czujnika i przyłożysz ucho do niego to słychać cykanie jeśli słychać to czujnik jest ok jeśli nie to znaczy że uwalony i do tego piłem. (Niestety tak do końca NIE JEST a właściwie nie zawsze..) Myślałem że w ten sposób sprawdzałeś czujniki jeśli sprawdzałeś przez systemowy głośniczek to słaby sposób bo czujnik może raz działać raz nie. W Twoim przypadku tylko VAG , VCDS lub coś innego co się połączy ze sterownikiem Edytowane 24 Lipca 2017 przez Robero321
jary1982 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 kurcze ale się nie łaczy z parktronickiem moduł kupilem na allegro i tez nie dziala(chyba ze znowu jest uwalony) a jak nie to to co moze byc ?
Robero321 Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Wszystko. Naet głośniczek może być nie sprawny i raz zadzaiała raz nie i zgłosi błąd do systemu i raz zapiszczy raz nie Któryś czujnik albo Can raz łączy raz nie dlatego Ci napisałem żebyś sprawdził na innych VCDS ach i kablach bo jak się nie połaczy to możliwe że Can jest gdzieś uwalny wystarczy ze będzie lekko zaśniedziała kostka w słupku i już się nie połączysz Dlatego powtórzę do niczego nie dojdziesz jeśli nie sprawdzisz innym VAGiem jak podepniesz inny i się nie połączysz to szukaj w okablowaniu. jak się połączysz to sprawa też prosta bo zczytasz błędy .
Rekomendowane odpowiedzi