Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujnik temp. zewnętrznej kłamie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mój oryginalny czujnik temp. zewnętrznej ten za zderzakiem potrafił pokazywać latem -40C. Kupiłem drugi o takim samym kodzie na wymiane.... i ten też ma takie odhyły.

Czyli wina jakby nie leży w samym czujniku? Może być temu winne okablowanie?  Oczywiście umieszczony jest dobrze, zasłonięty zderzakiem i wiatr na niego bezpośrednio nie wieje.

Istotna sprawa, bo przy takich wskazaniach klimatronik nie chce działać co teraz latem wiadomo jak jest uciążliwe...

Opublikowano

Nie zebym sie madrzyl ale czujnik temp nie dziala na nic poza tym co masz na desce.

Nie wplywa na odpalanie spalanie osiagi i klime tez nie.

Szukaj przyczyny w innym miejscu.

W aeb mialem sam kabel i wsio dzialalo jak nalezy.

Jak sie nie myle to czujnik jest chyba w klimatroniku ale to moze byc bledne.bo wiem ze jakis czujnik tam jest ale nie znam pierwotnie jego funkcji...

Opublikowano (edytowane)

O widzisz to dzieki za info. Bylem pewien ze klima jest sprzezona z tym czujnikiem, bo ewidetnie przestaje dzialac jak czujnik widzi takie temperatury, a zaczyna dzialac jak wraca do normy. Dziwny przypadek :)

Na 100% klima przestaje chlodzic jak czujnik temp. zewnetrznej mi pokazuje minus 18 teraz latem, a chlodzi jak nalezy jak pokazuje normalne np 25 stopni...

Ps: Ok po przeczytaniu tematu 

Oraz zwlaszcza zdania: " Temp z G89 jest potrzebna do "wyliczenia" temperatury, która steruje pracą klimy i jest wyświetla na zegarach jako temp zewnętrzna"

Chyba juz wiem czego szukam :)

Edytowane przez Unf
Opublikowano

Ja ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się że przy climatroniku, klima jednak bierze sygnał z czujnika temperatury zewnętrznej, bo niby skąd by mogla wiedzieć żeby nie załączać sprężarki jak temp. spadnie poniżej 5*C. A wracając do tematu to ja kolego  Unf na twoim miejscu sprawdziłbym najpierw wiązkę do czujnika temp. kiedyś też miałem kwiatki w B5 z termometrem ale mój problem polegał na tym ze ktoś podłączył + z termometra do kabelka z + ale ze zmiennym napięciem;/ i na początku pokazywał poprawnie a z min. na min. jak jeździłem to temperatura spadała aż wkońcu po paru min. miałem też -40*C w lecie:D