redoXe Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Witam, mam problem, a w sumie przysłowiowego "świerszcza" w samochodzie. Wydaje mi się, że dźwięk dochodzi bardziej z prawej przedniej strony silnika, a teraz co do szczegółów: ściągnąłem pasek wielorowkowy, kręcąc rolką od wspomagania kierownicy leciutko rzęziło łożysko, ale nie wydaje mi się, żeby to było powodem tego dźwięku, do tego sprawdziłem rolkę od sprężarki klimy, chcąc zakręcić rolką ta po prostu się zatrzymuje, stosunkowo ciężko chodzi - i tutaj pytanie, jak powinna chodzić rolka od klimy? Leciutko i powinna zostać w ruchu po zakręceniu nią czy powinien być pewien nieduży opór? Najważniejsza wskazówka - dźwięk rzężenia wydobywa się TYLKO przy WYŁĄCZONEJ klimatyzacji (sprężarce), jeśli odpalę klimę to dźwięk rzężenia natychmiastowo ustaje. Nagrałem owe rzężenie i wrzuciłem na jutuba, wprawne ucho w słuchawkach zapewne usłyszy owo rzężenie, dorzucam też filmik po włączeniu klimy - wtedy wszystko chodzi idealnie, równiutko i cichutko. Z góry dziękuję za czas poświęcony na rozwikłanie tejże zagadki i za wszelkie pomysły. Pozdrawiam! rzężenie rolki cisza po włączeniu klimy
ecobuda Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 sprzęgło sprężarki od klimyWysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
redoXe Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Opublikowano 29 Lipca 2017 14 godzin temu, ecobuda napisał: sprzęgło sprężarki od klimy Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Widze już kolega przerabiał ten temat i dlatego taka pewność? :-) Mogę prosić jakiś numer części co trzeba kupić do naprawy? Z góry dziękuję
ecobuda Opublikowano 30 Lipca 2017 Opublikowano 30 Lipca 2017 Dostałem sprężarkę od kolegi i zmieniłem całą.Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
radeek9 Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 a może tylko gumki na sprzęgle? Mi mechanik wymienił tylko gumki i cisza
redoXe Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Opublikowano 31 Lipca 2017 Kurcze, widzę, że to dość pospolity objaw, a ja specjalnie temat na forum robiłem :/ Zajrzę tam niedługo i dam znać co i jak, może komuś się przyda na przyszłość
Rekomendowane odpowiedzi