patricoo Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Cześć Niedawno kupiłem autko. Nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej informacji czy wymieniać olej w tiptronicu. Moje autko ma przejechane 277tkm (autentyczny przebieg), olej nie był nigdy wymieniany. Skrzynia chodzi bez zarzutu. Nie wiem czy mam wymieniać czy nie, bo różne słyszałem opinie np. że po wymianie zaczęły się problemy ze skrzynią. Proszę o pomoc .
patricoo Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Kolego mam skrzynie o oznaczeniu JAX. Jaką mam zrobić wymianę statyczną czy dynamiczną? Jaki olej idzie do mojej skrzyni, jakieś filtry, uszczelki?
muunv Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Kolego mam skrzynie o oznaczeniu JAX. Jaką mam zrobić wymianę statyczną czy dynamiczną? Jaki olej idzie do mojej skrzyni, jakieś filtry, uszczelki?Zrob taka wymiane, na jaka Cie stac. Ja osobiscie robie statyczna. Statyczna wymieni Ci jakies 60-70% oleju. Dynamiczna wymieni caly w 100% ale potrzebna jest do tego specjalna maszyna. Olej najlepiej wlej OEM, zalecany przez producenta. Niestety jest dosc drogi... Do tego filtr i uszczelka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
patricoo Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Nie chciałbym żeby po wymianie się coś spier.....lo, bo skrzynia chodzi dobrze. Poczytałem trochę forum a6 o tan było kilka osób co po wymianie się zesrala skrzynia.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
muunv Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Troche z innej beczki ale majac e61 w automacie, po wymianie oleju, miski, filtra padl konwerter. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
adam_k Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 zwykła wymiana (wylewasz stary i lejesz nowy) oczywiście filtr i uszczelka. no ale jak lubisz cudować to nikt ci nie zabroni i pamiętaj to zwykła wymiana oleju a nie operacja na otwartym sercu
Robero321 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 8 godzin temu, muunv napisał: Troche z innej beczki ale majac e61 w automacie, po wymianie oleju, miski, filtra padl konwerter. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jeśli ze skrzynią zaczynają się coś dziać nie niepokojącego to możliwe jest że zmiana oleju przyspieszy dogorywanie skrzyni. Przy sprawnej nie powinno się nic dziać po wymianie. a wręcz przeciwnie powinna mieć lżej..
Rekomendowane odpowiedzi