motorider7 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam Mam problem. Mógłby mi ktoś powiedzieć do czego służy Funkcja AUTO w przełącznikach świateł w mojej nowo nabytej A4 ? oraz do czego slużą te dwa pokrętła obok . Zdjecie poniżej. Pozdrawiam i dziękuje :>
marcin j Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 przełączenie na auto , włącza światła w zmierzch, lub np jak wjedziesz do tunelu
motorider7 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2009 mam rozumieć ze moj samochód ma czujnik zmierzchu tak ?? a te dwa małe pokrętła obok - co regulują ??
Kocky Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Ten w środku to regulacja wysokości świateł przednich. Ten z prawej to włączanie/wyłaczanie opcji opóźniającej wyłączenie świateł - odprowadzania do domu
motorider7 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2009 mam rozumieć ze jak tym pokrętlem od opóźniania wylaczenia swiatel dam 1 i zostawie światła mijania włączone to po jakims czasie same zgasna? jak to działa ?
marcin j Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 mam rozumieć ze moj samochód ma czujnik zmierzchu tak ?? a te dwa małe pokrętła obok - co regulują ?? tak można powiedzeć , a odnośnie 2 pytania jest dokładnie tak jak szybszy kolega kocky napisał [br]Dopisany: 25 Styczeń 2009, 22:30_________________________________________________ mam rozumieć ze jak tym pokrętlem od opóźniania wylaczenia swiatel dam 1 i zostawie światła mijania włączone to po jakims czasie same zgasna? jak to działa ? tak gasną po jakimś czasie, świecą przednie halogeny i tylne światła.
motorider7 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2009 aha rozumiem .. dzięki za info.. a i jeszcze jedno pytanko.. moze nie w dziale WNĘTRZE . Sprzedajacy twierdzil ze samochód ma ESP ( jest przycisk ) i ASR i EDS. co te dwa pozostałe systemy oznaczaja i jak moge sprawdzić czy one są wogóle ??
Kocky Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Sprzedajacy twierdzil ze samochód ma ESP ( jest przycisk ) i ASR i EDS. co te dwa pozostałe systemy oznaczaja i jak moge sprawdzić czy one są wogóle ?? ASR - zapobiega buksowaniu kół przy ruszaniu. Połączony jest z ESP i również przyciskiem od niego wyłączasz go. Jak sprawdzić? Wyłącz ESP i rusz zrywając przyczepność, później spróbuj zrobić to samo z włączonym ESP. W momencie działania ESP kontrolka na tablicy rozdzielczej będzie się świeciła) EDS - to chyba coś o rozdziale siły hamowania?? (tak mi się zdaje może ktoś mnie poprawi jak się mylę)
maru_kinia Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Wiesz ESP to jest cały system połączenie ABS + ASR + EDS[br]Dopisany: 25 Styczeń 2009, 22:40_________________________________________________No a EDS to elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego, czyli po prostu zabezpiecza przed nadmiernym obracaniem się kół
motorider7 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2009 ok odnośnie ESP. Chcialbym sie zapytać czy jeżeli funkcja ESP jest właczona to kontrolka na liczniku przy zapalonym silniku ma sie świecić czy jeżeli ESP jest wylączone??
Kocky Opublikowano 25 Stycznia 2009 Opublikowano 25 Stycznia 2009 ESP jest domyślnie włączone - kontrolka się nie świeci wtedy. Zaświeca się gdy wyłączysz
motorider7 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2009 Ok dziękuje !! teraz już wszystko wiem
Rekomendowane odpowiedzi