Matthews Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 Witam . Do czyszczenia mam odmę bo podskakuje trochę korek i zaczyna cieknąć wąż idący od pokrywy zaworów . Pytanko do forumowiczów , czy pokrywa zaworów posiada wymienny ten zaworek u góry czy należy wymienić pokrywę na nową ? Ewentualnie może ktoś posiada info jak to zdemontować oraz wyczyścić ? Czy ten zaworek powinien działać w obie strony tak samo czy może tylko w odpowiednim kierunku ? Proszę o pomoc [emoji3] Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
piotrsob1 Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 1 godzinę temu, Matthews napisał: Witam . Do czyszczenia mam odmę bo podskakuje trochę korek i zaczyna cieknąć wąż idący od pokrywy zaworów . Pytanko do forumowiczów , czy pokrywa zaworów posiada wymienny ten zaworek u góry czy należy wymienić pokrywę na nową ? Ewentualnie może ktoś posiada info jak to zdemontować oraz wyczyścić ? Czy ten zaworek powinien działać w obie strony tak samo czy może tylko w odpowiednim kierunku ? Proszę o pomoc Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Podskakujący, odkręcony korek wlewu oleju podczas pracy silnika na biegu jałowym to normalka w PD-kach, a cieknący wąż świadczy o nieszczelności Pokrywa jest nierozbieralna, ale jak silnik nie dymi spalonym olejem , szczególnie na biegu jałowym , to z odmą raczej jest wszystko OK.
Brdm Opublikowano 22 Października 2017 Opublikowano 22 Października 2017 korek od wlewu to odkręcaj na zgaszonym silniku i problemu nie będzie. Olej tam się tak czy tak będzie znajodował więc zlikwiduj wyciek i jeździj.
scania1213 Opublikowano 23 Października 2017 Opublikowano 23 Października 2017 13 godzin temu, piotrsob1 napisał: Podskakujący, odkręcony korek wlewu oleju podczas pracy silnika na biegu jałowym to normalka w PD-kach, a cieknący wąż świadczy o nieszczelności Pokrywa jest nierozbieralna, ale jak silnik nie dymi spalonym olejem , szczególnie na biegu jałowym , to z odmą raczej jest wszystko OK. Czyli, dymienie na lekki niebieski i zapach oleju z tłumików może być spowodowany zatkana odma? Dobry trop mi dałeś :-)
piotrsob1 Opublikowano 23 Października 2017 Opublikowano 23 Października 2017 6 godzin temu, scania1213 napisał: Czyli, dymienie na lekki niebieski i zapach oleju z tłumików może być spowodowany zatkana odma? Dobry trop mi dałeś :-) Może nie tyle zatkaną odmą, co utrzymującą zbyt duże ciśnienie w skrzyni korbowej silnika Jakby była zatkana całkowicie to ciśnienie w skrzyni korbowej wzrosło by na tyle że któreś z uszczelnień silnika musiało by puścić , albo by wypchnęło miarkę oleju
Damian320d Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 Może nie tyle zatkaną odmą, co utrzymującą zbyt duże ciśnienie w skrzyni korbowej silnika Jakby była zatkana całkowicie to ciśnienie w skrzyni korbowej wzrosło by na tyle że któreś z uszczelnień silnika musiało by puścić , albo by wypchnęło miarkę oleju [emoji14] Wtrace się, u mnie po wymianie pokrywy na nowa z aso dalej dalej mam mokre przewody. Zacisnalem opaskami nawet tą rurke i dalej mokre. Moglbys powiedzieć o co chodzi? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
piotrsob1 Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 5 godzin temu, Damian320d napisał: Wtrace się, u mnie po wymianie pokrywy na nowa z aso dalej dalej mam mokre przewody. Zacisnalem opaskami nawet tą rurke i dalej mokre. Moglbys powiedzieć o co chodzi? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Z odmy zawsze niewielka ilość mgły olejowej się przedostaje do dolotu i tego w żaden sposób nie wyeliminujesz, chyba że odmę puścisz do atmosfery , ale to nie jest dobry pomysł A jak na przewodach odmy widać olej to są po prostu nieszczelne, jak Cię to drażni to zmień je na nowe , zamiast opasek skręcanych lepiej sprawdzają się na takich cienkościennych rurkach z tworzywa sprężyste, samo zaciskające się 1
scania1213 Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 W dniu 24.10.2017 o 14:43, piotrsob1 napisał: Z odmy zawsze niewielka ilość mgły olejowej się przedostaje do dolotu i tego w żaden sposób nie wyeliminujesz, chyba że odmę puścisz do atmosfery , ale to nie jest dobry pomysł A jak na przewodach odmy widać olej to są po prostu nieszczelne, jak Cię to drażni to zmień je na nowe , zamiast opasek skręcanych lepiej sprawdzają się na takich cienkościennych rurkach z tworzywa sprężyste, samo zaciskające się Ominiesz połączenie odmy z dolotem. Sam taki zabieg zrobiłem z użyciem OCT z średnica otworu taką jak oryginalna czyli +-25mm. Po przejechaniu już 5kkm w dolocie SUSZA :))dopóki turbo nie zacznie sikac
piotrsob1 Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) 11 godzin temu, scania1213 napisał: Ominiesz połączenie odmy z dolotem. Sam taki zabieg zrobiłem z użyciem OCT z średnica otworu taką jak oryginalna czyli +-25mm. Po przejechaniu już 5kkm w dolocie SUSZA :))dopóki turbo nie zacznie sikac Możesz w OCT wyłapać większość mgły olejowej + pary wodnej przedostającej się przez separator odmy ale wszystkiego na pewno nie wyłapiesz Zastanawiam się tylko po co , jak to wszystko silnik może przerobić w cylindrach bez żadnego problemu, odzyskując w dodatku energię i zmniejszając zanieczyszczenie środowiska ? To ustrojstwo w zimie potrafi zamarznąć blokując odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika i doprowadzić do uszkodzenia uszczelnień w silniku. Puszczenie wyjścia z OCT w atmosferę to przy sprzyjających okolicznościach piękny zapach w kabinie i niepotrzebne zatruwanie środowiska . A przy jego podłączeniu z powrotem do dolotu zapomniana zawartość zawartość OCT też może być tylko przyczyną problemów, podczas mocniejszego przypałowania silnik może siorpnąć z napełnionego OCT jego zawartość i uszkodzić turbinę Z karierą wszelkiej maści OCT jest jak z filtrami do wody , sprzedawca najpierw specjalnie wytwarza zanieczyszczenia w wodzie by kupującego przekonać o słuszności zakupu Tak samo tutaj, nieświadomy użytkownik zobaczy gdzieś na zdjęciu brunatną śmietankę z wodą która się w OCT wytworzyła i jest przekonany że po jego zamontowaniu uchroni silnik przed zassaniem tego do cylindrów A jak OCT nie ma, to para wodna w odmie na rozgrzanym silniku się nie kondensuje i ta mazia w ogóle nie powstaje ( no poza niewielką ilością czystego oleju która się w dolocie osadzi , ale w niczym nie przeszkadza ) Edytowane 26 Października 2017 przez piotrsob1 1
piotrsob1 Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) 9 minut temu, piotrsob1 napisał: Edytowane 26 Października 2017 przez piotrsob1
Matthews Opublikowano 26 Października 2017 Autor Opublikowano 26 Października 2017 Z racji żeby nie zakładać nowego tematu a widze że zebrali się tu ludzie z serii BPW Pytanko ! Mam wywalonego dpf'a przez poprzedniego właściciela auta i chciał bym jeszcze wywalić egr bo i tak mam go uszkodzonego . Czy wystarczy że go wyłączę w kompie czy musze jeszcze go jakoś zaślepić ?
piotrsob1 Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 10 minut temu, Matthews napisał: Z racji żeby nie zakładać nowego tematu a widze że zebrali się tu ludzie z serii BPW Pytanko ! Mam wywalonego dpf'a przez poprzedniego właściciela auta i chciał bym jeszcze wywalić egr bo i tak mam go uszkodzonego . Czy wystarczy że go wyłączę w kompie czy musze jeszcze go jakoś zaślepić ? Jak jest uszkodzony to dla pewności zaślep go w tym miejscu co na zdjęciu jest kryza : 1,5 mm blaszka z nierdzewki w zupełności wystarczy
Matthews Opublikowano 26 Października 2017 Autor Opublikowano 26 Października 2017 Jak jest uszkodzony to dla pewności zaślep go w tym miejscu co na zdjęciu jest kryza : 1,5 mm blaszka z nierdzewki w zupełności wystarczy Czy ja dobrze widzę że ta blaszka , zaślepka ma otworek ? Jeśli tak to jaki jest ten otworek i po co [emoji14] ?Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
piotrsob1 Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) 12 minut temu, Matthews napisał: Czy ja dobrze widzę że ta blaszka , zaślepka ma otworek ? Jeśli tak to jaki jest ten otworek i po co ? Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka BPW czasem cierpią na taką przypadłość , że podczas delikatnego przyspieszania w zakresie obrotów 1800-2200 potrafią poszarpywać . Taka kryza z otworkiem ok 9 mm eliminuje w większości przypadków tą przypadłość , pod warunkiem że EGR i klapa gasząca nie zapisują żadnych błędów w sterowniku silnika Więcej na ten temat jest w tym temacie: Edytowane 26 Października 2017 przez piotrsob1
Matthews Opublikowano 26 Października 2017 Autor Opublikowano 26 Października 2017 W Poniedziałek mam jechać na wyłączenie go . Więc żadne błędy nie powinny się chyba pokazywać Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
xXPiotrekXx19 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Witam panowie ja u siebie zauważyłem że po odpaleniu zimnego silnika pojawia się niebieska chmurka jak i przy dodawaniu gazu czym to może być spowodowane bo zauważyłem że jest zapocony EGR
Rekomendowane odpowiedzi