myklas81 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Opublikowano 28 Stycznia 2009 jak w temacie ile lilometrów srednio przezywaja opony o tym rozmiarze(oczywiscie normalne urzytkowanie) i czy to prawda ze opony szersze no np. takie jak te szybciej sie zurzywają w szczegolnosci na brzegach bieżnika
Piechol Opublikowano 28 Stycznia 2009 Opublikowano 28 Stycznia 2009 wszystko zależy jak jeździsz, z jakimi prędkościami, jak często hamujesz i takie tam... a 205 to wcale nie szerokie opony...
myklas81 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2009 no wiem ale chodzi ile srednio sie na nich przejezdza, ja mam przejechane około 30 tys i zauważyłem ze przod zdziera sie szybciej od srodka i od zewnatrz a srodek jak nowy
mcm Opublikowano 28 Stycznia 2009 Opublikowano 28 Stycznia 2009 no wiem ale chodzi ile srednio sie na nich przejezdza, ja mam przejechane około 30 tys i zauważyłem ze przod zdziera sie szybciej od srodka i od zewnatrz a srodek jak nowy może masz za mało powietrza jeśli zużywają się brzegi opony
myklas81 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2009 mam tyle co pisza na klapie wlewu paliwa (ps. jak lwpiej dopompowac do pelnego obciazenia czy zostawic tak jak jest,dodam ze przewaznie jezdze sam) a czy moze to moje zawieszenia obnizone 30/30 mm ma na to wpływ ( zawieszenie Eibach)
Pawlo 2004 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zawsze przednie opony są bardziej narazone na ścieranie, zakręty robią juz swoje, a moze masz coś ze zbierznością kolego.
Dibo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Poza tym napęd masz na przód a to też wpływa na zużywanie się opony.
siemian Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 wszystko zależy też od marki opony a co za tym idzie mieszanki w nich użytej. Mnie się nigdy nie udało przejechać 30 tyś na jednym komplecie opon. Tak 20 tys. to max w moim przypadku. a objawy które opisujesz wskazują na to że albo masz za mało powietrza w oponach albo masz źle ustawioną geometrie i zbieżność. Pozdrawiam
myklas81 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2009 a w a4 jest regulowany kąt pochylenia koła??
siemian Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 wydaje mi się że w każdym aucie jest...
KrzyHo Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Nie ma regulacji kąta pochylenia ani wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Nie ma regulacji na zawieszeniu w A4. Tylko zbieżność jest regulowana.
cobradd Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Mnie się nigdy nie udało przejechać 30 tyś na jednym komplecie opon. Tak 20 tys. to max w moim przypadku. jak sie kupuje używki to tak jest, ale nie wciśniesz mi że na nowych oponach tyle robisz, chyba że palisz gumy przy każdym ruszaniu, wg twojej teorii musiałbym opony dwa razy w roku wymieniać.
Dibo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Mnie się nigdy nie udało przejechać 30 tyś na jednym komplecie opon. Tak 20 tys. to max w moim przypadku. jak sie kupuje używki to tak jest, ale nie wciśniesz mi że na nowych oponach tyle robisz, chyba że palisz gumy przy każdym ruszaniu, wg twojej teorii musiałbym opony dwa razy w roku wymieniać. Na nowych napewno więcej zrobi. Należy też pamiętać że opona oponie nie równa i styl jazdy stylowi też.
Yelo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Na normalnych oponach, klasy średniej powinno się przejechac ok. 40-50tkm przy normalnej jeździe, bardzo spokojnie jeżdżąc daje się osiągnąć ok. 70tkm. Nierównomierne zużywanie opony świadczy o niewłaściwych ciśnieniu w oponach lub geometrii auta.
variocustoms Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Ja na fabrycznych Bridgestonach Turanza zrobiłem 40 tkm tj. przednie opony zjechałem nie szalejąc. Jak kupiłem ER050 225/50 to zmieniałem przód na tył i odwrotnie co miesiąc czyli u mnie średnio co 7 7,5 tkm i opony przy 30 tkm mają bardzo małe zużycie, w tym systemie 60 tkm to myślę, że bez problemu bym zrobił. Polecam zamieniać opony co powiedzmy 10 tkm i przebieg będzie na pewno większy.
siemian Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Mnie się nigdy nie udało przejechać 30 tyś na jednym komplecie opon. Tak 20 tys. to max w moim przypadku. jak sie kupuje używki to tak jest, ale nie wciśniesz mi że na nowych oponach tyle robisz, chyba że palisz gumy przy każdym ruszaniu, wg twojej teorii musiałbym opony dwa razy w roku wymieniać. opony kupuje tylko nowe. Zurzycie wynika przede wszystkim z mojego stylu jazdy. Dużo przyśpieszen i mocnych dohamowań (dlatego wymieniłem hamulce bo ori przegrzewałem). Przody mi się zaczeły kołnczyć po 15 tys. km i wtedy przełożyłem tył na przód. Po kolejnych 5 tys. wszystkie opony były do wymiany... Mam nadzieję że w przyszłe letnie wytrzymają chociaż sezon...bo tanie nie są. A robie więcej niż 40 tys. rocznie.
Dibo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Mnie się nigdy nie udało przejechać 30 tyś na jednym komplecie opon. Tak 20 tys. to max w moim przypadku. jak sie kupuje używki to tak jest, ale nie wciśniesz mi że na nowych oponach tyle robisz, chyba że palisz gumy przy każdym ruszaniu, wg twojej teorii musiałbym opony dwa razy w roku wymieniać. opony kupuje tylko nowe. Zurzycie wynika przede wszystkim z mojego stylu jazdy. Dużo przyśpieszen i mocnych dohamowań (dlatego wymieniłem hamulce bo ori przegrzewałem). Przody mi się zaczeły kołnczyć po 15 tys. km i wtedy przełożyłem tył na przód. Po kolejnych 5 tys. wszystkie opony były do wymiany... Mam nadzieję że w przyszłe letnie wytrzymają chociaż sezon...bo tanie nie są. A robie więcej niż 40 tys. rocznie. No to ładny masz ten styl jazdy jak niektórzy robią 60-70k na oponach a Ty tylko 20k A i inne rzeczy bardziej się zużywają.
Yelo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Opony o profilach 40-45 są zrobione ze znacznie bardziej miękkiej mieszanki, dlatego nie ma co porównywać zużycia 16'' i 18''. 18'' będą wytrzymywały 20-30tkm, więc przy ostrym stylu jazdy przebieg który podajesz jest normalny.[br]Dopisany: 01 Luty 2009, 23:41_________________________________________________Klocki przód pewno z olejem wymieniane
siemian Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 o to dobrze bo już myślałem że aż tak ze mną źle... No klocki... często się kończą... Przód wymieniałem raz, ale nie wiem jaki miały przebieg bo jak kupiłem auto to już z nimi. Teraz wymieniałem drugi raz ale cały zestaw z 288 na 321 i troche klocków jeszcze było.. sam nie wiem ile bym jeszcze na nich pojezdził... Na tylnych przejechałem ostatno 14 tys. km i się skończyły. Pozdrawiam
boseron Opublikowano 3 Lutego 2009 Opublikowano 3 Lutego 2009 kazdy robi tyle kilometrów na ile pozwala opona po co ciągnąc ten nudny temat
Rekomendowane odpowiedzi