Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duże przebiegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie do klubowiczów. Obecnie od 3 lat latam 1.8 t + LPG. Przez ostatnie 12 mcy zrobiłem 30,000 km. Z tym że w większości nie robię jakichś długich tras. Jeden raz chorwacja, a tak to mam 23km do pracy, i średnio jadąc do miasta robie od 20km do 80km.

I tu moje pytanie czy jest sens przesiadać się na 1.9 tdi w tej samej budzie lub mniejszej. Kalkulacje jazdy na ON, a LPG (uwzgledniając Pb do rozruchu i zagrzania, oraz serwis LPG) wyszły bardzo podobnie. 
Pozdrówki.

Opublikowano

Siedzę i myślę, siedzę i myślę.. Poważnie zastanawiasz się nad zmianą auta bo wyjdzie kilkazłotych w tą czy w tą na 100km, a stać Cię na wakacje w Chorwacji? Nie szkoda Ci życia na takie rozkminy? 1.8T/1.9TDI w kosztach są TAKIE same, z tym, że znaleźć zadbane 1.9TDI graniczy z cudem. 23km do pracy, to dla diesla w zimę trasa na "rozgrzanie się", benzyna o wiele szybciej łapie temperaturę.

Opublikowano

Masz porządny motor to na co zmieniać?

Swędzi Cię rączka? :D wrzuć kasę na konto bankowe, bank będzie wiedział najlepiej co z nimi zrobić :D

Wkurza Cię jazda na LPG, masz z gazem lub z autem jakieś problemy?

Ja ropniakiem jeździłem w zimie a mam do pracy 22 km przez drogę ekspresową i powiem Ci, że mi byłoby szkoda auta, auto ledwo się dogrzało przez te 22km a już musiałem gasić.

Opublikowano
  • Autor

Tu nie chodzi żeby oszczedzać, skoro wychodzi podobnie. Nigdy nie miałem diesla dlatego pytam o te przebiegi ktore robie. Auto jest od zanajomego, jezdzilem nim i wrażenia pozytywne.

Opublikowano
1 minutę temu, p.m.c napisał:

Tu nie chodzi żeby oszczedzać, skoro wychodzi podobnie. Nigdy nie miałem diesla dlatego pytam o te przebiegi ktore robie. Auto jest od zanajomego, jezdzilem nim i wrażenia pozytywne.

Jak bym nie miał gazu to wtedy można by się zastanawiać, masz za***isty silnik + turbo + gaz to na co modzić?

Masz przynajmniej tego TDI z zaufanego źródła, że wsiadasz i jedziesz? Bo jak nie to skąd wiesz co kupisz?

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, k232 napisał:

Jak bym nie miał gazu to wtedy można by się zastanawiać, masz za***isty silnik + turbo + gaz to na co modzić?

Masz przynajmniej tego TDI z zaufanego źródła, że wsiadasz i jedziesz? Bo jak nie to skąd wiesz co kupisz?

Auto od przyjaciela ;) rozrząd ma 30,000 dwumas też. turbo nie było zaglądane, olej zmieniony kilka dni temu, do zrobienia pierdoły typu zacisk hamulca bo poci. na blacie 310,000, środek ładny. byłem z nim po nie. Na VCDS brak błedów z silnika, wiem że robił logi, coś wymienił i lepiej lata teraz. Ogólnie tak do 220km/h poszła więc chyba zdrowa o ile po Vmax można coś stwierdzać. Ogólnie moje 1.8t też zdrowe i mam takie mieszane uczucia, bo gdybym był zdecydowany na 100 % nie zakładał bym teamtu ;) 

Edytowane przez p.m.c

Opublikowano

Moim zdaniem ta zmiana jest bez sensu.

Porównując PB i ON:

PB w zimie szybciej się rozgrzeje i dobrze zrobisz silnikowi po przejechaniu tych 23km do roboty, ON za te KM dostanie po d*pie a i jak się słabo silnik rozgrzeje to za pewne więcej paliwa sobie pociągnie.

Masz gaz czyli kolejny plus, zainteresuj się tematem LPG - serwisy robisz sam a jak raz dobrze ustawisz mieszankę to masz spokój na lata.

Skąd wiesz, że za ropę w przyszłym roku nie zapłacisz 5,50 zł za litr?

Gaz wydaje mi się nie pójdzie wyżej niż 2,50 za litr więc kolejny plus.

Ja mam ropniaka w domu, nie lubię jak to klekocze, za 120 zł robię nim po mieście 380 km a w gazie moim Audi za 100 zł robię 500km.

U Ciebie jedyny minus to to, że robisz dużo KM i musisz często zmieniać filtry od gazu no ale i tak bym nie zmienił :)

Edytowane przez k232

Opublikowano

Diesel spoko, ale na CommonRailu, poprzednie to klekoty, których w chwili obecnej już bym nie strawił, głośne, inna charakterystyka pracy itp. Zostań na pb.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, k232 napisał:

Chyba mnie przekonaliście  ;) także temat close, prześpie się z tym jeszcze parę nocek i wtedy myślę że podejmę decyzję na 100% 

Edytowane przez p.m.c

Opublikowano

Sam miałem TDI i zmieniłem na 1.8T:decayed:.  TDI głośne, śmierdzące, kultura pracy nie zachwyca. Jedynie jak kolega powyżej napisałam jak już diesel to na CR. 

Masz za***isty motor nic nie zmieniaj.

Opublikowano

TDI 1.9 jest droższy w utrzymaniu (przy niektórych usterkach naprawdę znacznie droższy). Nie ma sensu, 1.8T i 2.0 to dobre i ekonomiczne jednostki by dojeżdżać do roboty i w trasy. Sytuacja byłaby "trochę" (wg. mnie nie na tyle by rozważać przesiadkę) w przypadku 1.6 i "potężnych" benzyn - gdzie np. 1.6 zdycha przy większych prędkościach a ekonomia to... "co o to słowo znaczy w ogóle?". 

Anyway, 1.8T all the way, szczególnie jak częściej jeździsz w mieście (brak DPF, szybciej się nagrzewa, nie klekocze jak Magda Gessler na widok Besos).

Zostaw 1.8T, wiesz co masz. A tak to możesz się w gratisie wsadzić na minę co jest częste na naszym rynku :/ 

Opublikowano

Mam w domu 1.8T i 2.0TDI.Mimo iż jeden i drugi nie stwarza problemów to wolę jeździć benzyną,bo w benzyniaku cicho,ciepło i nie drży skurviel  :decayed:

Edytowane przez Rabbi