anciol Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam mam problem z autkiem -tydzien temu zaświecila mi sie kontrolka od poziomu oleju- z konweką sensor. Sprawdzilam poziom oleju, dolalam-nadal to samo.Pojechałam podpiac do komputera na ASO.Pan mi powiedzial ze na 99% padl czujnik poziomu oleju.czujnik wymienil-nadal swieci.I zaczelo sie grzebanie-wymienili olej,filtr,sprawdzili czujnik otwierania maski, sprawdzili przewody dochodzace do czujnika,przeczytalam na forum o bezpiecznikach i sitku w misce-tez sprawdzili, odpieli od akumulatora i..ta franca nadal swieci....mam ogromna prosbe-niech mi ktos poleci w Krakowie mechanika, elektryka ktory bedzie mial pojecie co zrobic z tym fantem lub moze ktos mial podobny problem i udalo sie go rozwiazac... pozdrawiam Karolina
Musashi Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 byc moze masz zwarcie przewodow dochadzacych do czujnika zamkniecia maski. kontrolka niskiego poziomu oleju sie zaswiecila ze wzgledu na zbyt niski poziom oleju, ale aby skasowac jej swiecenie, oprocz uzupelnienia oleju musi byc wyslany do ECU sygnal otwarcia maski. mozna latwo sprawdzic, otworzyc maske i przekrecic stacyjke powinien pojawic sie na FIS- sygnal otwarcia maski.
anciol Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2009 Dziekuje za rade-poprosze aby to jutro sprawdzili pozdrawiam Karolina
Musashi Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Dziekuje za rade-poprosze aby to jutro sprawdzili pozdrawiam Karolina najlepiej sama to sprawdz od razu. znajac zycie kolejna rada mechanikow bedzie wymiana miski olejowej a pozniej silnika
anciol Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2009 samochod stoi u mechanika i przez caly tydzein wyglada to tak zalosnie ze ja mu podsylam sugestie to co znajde na forum a on sprawdza-jutro go musze zabrac, wtedy sprawdze.Wiem ,ze sprawdzali czujnik otwierania maski,ale czy przewdy do niego to juz nie jest takie pewne....
Musashi Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 samochod stoi u mechanika i przez caly tydzein wyglada to tak zalosnie ze ja mu podsylam sugestie to co znajde na forum a on sprawdza-jutro go musze zabrac, wtedy sprawdze.Wiem ,ze sprawdzali czujnik otwierania maski,ale czy przewdy do niego to juz nie jest takie pewne.... no wiesz, mechanizm prosty: -przyjechala kobieta - niespieszymy sie - a swoje zarobimy - uwierzy we wszystko
anciol Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2009 tak to wyglada wlasnie...gdyby jeszcze za ta kase umial to naprawic to bym wybaczyla:) a tak...milo to juz nie bedzie.
Pawlo 2004 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 W głowie się nie miesci, i oni się nazywają serwisem ASO ale to nie pierwszy przypadek, ze ASO nie ogarnia sprawy. Najlepiej znajdz jakiegoś rozgarniętego elektromechanika i napewno ci to naprawi.
Sztomel Opublikowano 31 Stycznia 2009 Opublikowano 31 Stycznia 2009 pamiętasz może numer kodu błędu jaki wyskoczył przy diagnozie Vagiem ? skoro wymiana czujnika nic nie dała a czujnik otwarcia maski został sprawdzony to pewnie jest brak sygnału lub zwarcie do masy przy czujniku poziomu oleju i wtedy trzeba sprawdzić wiązkę łącznie z wtyczką.
golab24 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam, wlasnie dzisiaj pojawil mi sie ten sam problem. A wiec olej dolany a wskaźnik świeci nadal. Przy otwarciu maski FIS nic nie zglasza a wiec poszukalem tego czujnika i jak domyslam sie jest on zintegrowany z zamkiem pokrywy silnika. Wychodzi u mnie z niego kabelek z wtyczką, tylko że wisi w powietrzu. Ktoś pewnie tu grzebał i zwarł/rozwarł gdzieś przewody tak aby FIS nic nie pokazywal. Problem w tym iż nie mam pojęcia gdzie szukać tej wiązki przewodów bo brak jej w okolicach zamka. Czy ktoś jest w stanie mi powiedziec któredy ta wiązka powinna isc od zamka do komputera i jakiego koloru przewodów szukać? Może jakiś schemat, zdjęcie? Dzieki Marcin
sikszak Opublikowano 5 Marca 2010 Opublikowano 5 Marca 2010 Witam, wlasnie dzisiaj pojawil mi sie ten sam problem. A wiec olej dolany a wskaźnik świeci nadal. Przy otwarciu maski FIS nic nie zglasza a wiec poszukalem tego czujnika i jak domyslam sie jest on zintegrowany z zamkiem pokrywy silnika. Wychodzi u mnie z niego kabelek z wtyczką, tylko że wisi w powietrzu. Ktoś pewnie tu grzebał i zwarł/rozwarł gdzieś przewody tak aby FIS nic nie pokazywal. Problem w tym iż nie mam pojęcia gdzie szukać tej wiązki przewodów bo brak jej w okolicach zamka. Czy ktoś jest w stanie mi powiedziec któredy ta wiązka powinna isc od zamka do komputera i jakiego koloru przewodów szukać? Może jakiś schemat, zdjęcie? Dzieki Marcin mam dokładnie to samo. gdzie powinny być podłączone przewody od zamka maski. u mnie wisi tylko wtyczka której nie mam gdzie podłączyć
Rekomendowane odpowiedzi