Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej i ile na wymianę do skrzyni biegów S-tronic w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.08.2023 o 13:34, Cezar131 napisał(a):

Witam

Potrzebuję info ile, jaka oliwa, uszczelki etc. do wymiany oleju w skrzyni s-tronic, dyf.

WAUZZZ8K4FA119841

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Pozdrawiam 

G 052 529 A2 - 7 litrów

G 055 532 A2 - 4.5 litra

0B5 325 429 E - filtr

0B5 321 371 F - uszczelka

G 052 145 S2 - 1 litr

Opublikowano

Witam grupę.

Kupiłem A4B9 i chciałbym zmienić olej w automatycznej skrzyni biegów. Chciałbym prosić kolegę @Dev-a (mam nadzieje, że mogę tak pisać) o pomoc, tzn jaki powinienem kupić olej i inne akcesoria aby temat skrzyni załatwić na kolejne 60 tysięcy km. Mój VIN to WAUZZZF47JA175544. Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Umówiłem się na wymianę oleju w skrzyni biegów S-Tronic w miejscowości „Zagórze”. Zależy mi na wymianie filtrów i olejów na oryginalnych częściach. Aso audi wysłało mi już numery filtrów ciśnieniowych i ssących ale nie wiem jakie ilości olejów zamówić. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mógł Pan powiedzieć. Numer vin to : WAUBNAF47HN071881

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, pomoże ktoś z rozpisaniem wszystkich rodzamienijów olei w moim aucie 

WAUZZZ8K2FA106666

chce wymienić w wszystkich napędach skrzynia, tylny most, mechanizm centralny dyferencjału, torsen

z góry wielkie dzięki

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć . Szykuje się do wymiany oleju oraz filtrów w s-tronicu 0b5 PWY . @Dev Mam prośbę podpowiedziałbyś nr. oem filtrów po vinie ? Wiem , że filtr zęwnetrzny jest . Jest to pierwsza wymiana "po zakupowa" stąd moje pytanie . 

Vin. WAUZZZ8K9FA012560

I jeszcze jedno pytanko , olej który podawałeś w poście G 052 529 A2 lejemy do mechatroniki , natomiast G 055 532 A2 do kół zębatych które znajdują się bliżej wału ?

Z góry wielkie dzięki za podpowiedź , Pozdrawiam .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 4.08.2023 o 22:43, Dev napisał(a):

G 052 529 A2 - 7 litrów

G 055 532 A2 - 4.5 litra

0B5 325 429 E - filtr

G 052 145 S2 - 1 litr

Siemanko, czy warto pchać się w jakieś zamienniki filtrów do s-tronica 0B5, słyszałem że meyle może się rozwarstwić? Oleje najlepiej ori, czy jest jakiś PEWNY i nie śmierdzący zamiennik Febi, Castrol, Motul...?

Pozdrawiam ?

Opublikowano

jak Cie stac to kupuj ori :decayed:

Opublikowano

@Dev

czy mogę prosić o pomoc  z rozpisaniem wszystkich rodzajów olei w moim aucie 

WAUZZZ8K2FA106666

chce wymienić w wszystkich napędach skrzynia, tylny most, mechanizm centralny dyferencjału, torsen

z góry wielkie dzięki

Opublikowano
15 godzin temu, dziii napisał(a):

@Dev

czy mogę prosić o pomoc  z rozpisaniem wszystkich rodzajów olei w moim aucie 

WAUZZZ8K2FA106666

z góry wielkie dzięki

G 052 529 A2 -  7 litrów

G 055 532 A2 - 4.5 litra

0B5 325 429 E - filtr wewnetrzny

0B5 325 330 A - filtr zewnetrzny

G 055 190 A2 - 1 litr (tylny most)

Opublikowano

@Dev dzięki bardzo za mega pomoc 

jeszcze w formie uzupełnienia czy jeszcze jakieś oleje muszę zmienić ?

torsen ma wspólny z  olej z koła zębatymi ? 

A jeśli chodzi o przedni mechanizm różnicowy i jego smarowanie ? 

Opublikowano

Wszystko masz napisane, jak wymienisz to nie będziesz musiał się o nic martwić 

Opublikowano

Okey czyli rozumiem, że jeśli chodzi o oleje w napędach nic więcej nie występuje.

Opublikowano

Owszem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

podepnę się pod temat. Pacjent to Q5 2018 2.0 TFSI, kod przekładni SUX. Mam prośbę o interpretację poniższego wpisu z ASO w Kanadzie odnośnie wymiany oleju w skrzyni  - po przetłumaczeniu pisze w przekładni. Czy z tego wpisu wynika, że olej jest zmieniony w skrzyni ?  Dzwoniłem do ASO i dostałem informację, że olej jest wymieniony i nic nie muszę robić ale mam wątpliwości. 

Serwis miał miejsce przy przebiegu 43965 km a obecnie jest 54000 km. Odnośnie tego oleju G052512S0 też mało informacji w Internecie.

serwis.jpg

Edytowane przez tom2009

Opublikowano

@tom2009 tak, masz info o tym co zostało wymienione podczas wymiany oleju w skrzyni biegów. Czy zostało to zrobione to już inna bajka, bo jakimś dziwnym trafem na portalach ogłoszeniowych można kupić oryginalny olej z ASO w śmiesznych pieniądzach ? Nie twierdzę, że wszyscy lecą w jajo...ale ?

Opublikowano
32 minuty temu, Hugo napisał(a):

@tom2009 tak, masz info o tym co zostało wymienione podczas wymiany oleju w skrzyni biegów. Czy zostało to zrobione to już inna bajka, bo jakimś dziwnym trafem na portalach ogłoszeniowych można kupić oryginalny olej z ASO w śmiesznych pieniądzach ? Nie twierdzę, że wszyscy lecą w jajo...ale ?

Co do faktu wykonania wymiany to raczej trudno powiedzieć co oni robili - to jest wydruk z ASO. Bardzie interesuje mnie fakt czy wymiana w przekładni to samo co wymiana w skrzyni ? I tak jak wspominałem jakiś dziwny chyba ten olej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie. Prosze o podanie kompletu, olej, filtry, uszczelki oraz ilości do obsługi S-tronica, oraz tylnego mostu. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. 

Audi Q5 8R 

VIN WAUZZZ8R5BA026057

Opublikowano
4 godziny temu, Bar-tek napisał(a):

Witam serdecznie. Prosze o podanie kompletu, olej, filtry, uszczelki oraz ilości do obsługi S-tronica, oraz tylnego mostu. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. 

Audi Q5 8R 

VIN WAUZZZ8R5BA026057

G 052 529 A2 - 7 l

G 052 513 A2 - 4.5 l

0B5 325 429 E

0B5 321 371 F

N 013 827 1

0B5 325 330 A

G 055 190 A2 - 1 litr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć @Dev

Czy możesz mi pomóc zestawem do wymiany oleju skrzyni w AUDI a4 b9? (oleje, filtry, uszczelki itp.) Z góry dziękuję za pomoc.

VIN WAUZZZF43HA044427

Edytowane przez olekj32