Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z opdalaniem - cewki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu problemu z moim autkiem.

AUDI A4 B6 2.0ALT.

Auto ma problem z odpalaniem oraz podczas jazdy czuć jak silnik "poszarpuje" 1-3 razy na np. 5km.

Oddałem do mechanika. Stwierdził problem po stronie czujnika położenia wału. Wymieniony - niestety bez zmian. Następnie oddałem ponownie do sprawdzenia i padło na lejące wtryski od gazu (ZENIT PRO).

Oddałem do gazownika. Wtryski - nie wiem czy były zepsute ale wymienione na nowe. Cała instalacja na nowo zestrojona z mapą benzyny.

Niestety jest bez zmian. Na VAG bez żadnych błędów. Co najważniejsze auto kreci prawidło, paliwo dostaje.

Problem wg. mnie jest po stronie cewek lub układu elektrycznego związanego z tym obszarem.

Przykładowo:

Auto kręciłem z 15 razy w tym z 5 razy samo pompowanie paliwa bez odpalania.

Dopiero po zdjęciu i założeniu cewek auto odpaliło za pierwszym razem. I to jest na szybko zawsze rozwiązanie tego problemu - zawsze to pomoże.

Co to szarpania to dzieje się to zarówno na benzynie jak i na gazie. Występuje dopiero na rozgrzanym silniku. Przy przyspieszaniu i stałej prędkości.

PS. Świecie zmienione :)

Opublikowano

Może zrób logi dynamiczne 2+33, 3+20. Jakby była wina cewek to powinno pokazać błąd od wypadania zapłonu. Sprawdź jeszcze czujnik temp.