Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Głośny AJM EGR TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie ostatnio zauważyłem dość głośne buczenie mojego ajm,jak przymykam egr na klapie gaszacej  silnik pracuje cichutko idealnie.Egr do wymiany ew. Zaślepka flansza z rurką ?

Dodam jeszcze że cieknie z niego z każdej możliwej strony +urwanie ciegno od klapy gaszacej :D

Edytowane przez Edge31
Opublikowano

Zajrzyj lepiej pod pokrywę zobacz jak krzywki wałka i popychacze się mają...

Opublikowano

A powiedz mi jeszcze jak się ma zastąpienie egr w ajm aktualnie mam usuwany ten plastik do klapy gaszacej i ona nie działa,przy gaszenia nic się nie dzieje i chciałbym ten egr wywalić całkiem.

Opublikowano

Brak klapy gaszącej to zawsze jakieś ryzyko w przypadku rozbiegania silnika, do tego poduszki dostają po d*pie... lepiej zaślepić EGR blaszką, a klapę gaszącą przywrócić do życia... 

Przymocowałeś to tak, żeby klapa była ustawiona na otwarcie :P ? Bo  z urwanym cięgnem, może np. na nierównościach zmieniać położne i mulić auto, a w najgorszym przypadku gasić... :P 

Opublikowano

Możesz wywalić całkiem jak nie przeszkadza Ci zatelepanie przy gaszeniu. Na moje oko jakieś 50% 1.9 pd wyposażonych w klape gaszącą tego typu ma ją niesprawną i ludzie nawet nie wiedzą;)

Opublikowano

No jakoś zbytnio nie telepie,a wracając do pytania buczenie na wolnych obrotach tylko,jak przymykam ta klapę gaszaca wszystko cichnie i silnik pracuje idealnie. 

Opublikowano
No jakoś zbytnio nie telepie,a wracając do pytania buczenie na wolnych obrotach tylko,jak przymykam ta klapę gaszaca wszystko cichnie i silnik pracuje idealnie. 

Logika Ci podpowiada ze winny jest egr.. ale zaufaj koledze Kamilowi i obejrzyj wałek, szklanki, broki bo to one są podejrzane.
Opublikowano

Panowie wymieniłem olej z Castrola na Motula Specyfic 505.01 oraz wywalilem całkowicie egr i silnik pracuje jak nowy po przejechaniu tysiąca kilometrów,podejrzewam że ten Castrol (spełniał normę pd)to jakaś lipa :)