Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z temperaturą - termostat wymieniony i nic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy problem jest tego typu: objawy takie jak przy padnietym termostacie, na desce wskazówka ani drgnie, na kanale 49 - temp 49*, na vagu max 65 (i to tylko czasmi). wymieniłem termostat (piedburg) zalałem układ płynem hepu g12+ rozcienczonym 1:1 i rozczarowanie, temp taka jak wczesniej, układ odpowietrzyłem, przejechałem ok 40km i czasami temp wchodzila do 80* a pozniej spadała. Waż chłodnica - silnik ciepły tylko przy silniku, od czasu do czasu tylko cały sie zagrzewał. w zbiornku wyrownawczym jest płyn, ale na pracujacym silniku w ogole sie nie porusza. obstawiam padnieta pompe wody?

z układu zleciał cały płyn jaki był, a teraz w zbiorniczku zamiast 'rozowego' hepu mam jakby czysta wode? a ponad 5l wlałem (do minimium)[br]Dopisany: 09 Luty 2009, 17:28_________________________________________________dodam jeszcze ze w samochodzie bardzo szybko łapie temperature i z nagrzewnicy leci gorace powietrze

Opublikowano

czujnik temperatury padnięty :mysli:

Opublikowano
  • Autor

złapało mi max temp na klimatroniku 85* a pozniej szybko spadała w doł i to dopiero po ok 15-20km, dodatkowo temp rosnie tylko powyzej 2200, jak zwalniam i sie zatrzymuje to spada;(

Opublikowano

byc moze ten termostat pierburga jakas podrobka. trzebabylo z ASO brac.

jest prawdopodobna usterka obydwoch sekcji czujnika temperatury.

Opublikowano

czujnik temperatury padnięty :mysli:

też tak myślę. Prawdopodobnie czujnik. Jakby pompa walnięta była to by się przegrzewał z braku obiegu. Dobrze by było zmierzyć temperaturę płynu miernikiem z możliwością mierzenia temperatury i porównać to ze wskazaniami zegarów.
Opublikowano

byc moze ten termostat pierburga jakas podrobka. trzebabylo z ASO brac.

jest prawdopodobna usterka obydwoch sekcji czujnika temperatury.

Dokładnie.............w ASO termostat coś ok 60zl kolego :cool1:

Opublikowano
w ASO termostat coś ok 60zl kolego
około 80 zł plus oring 4 zł

Wymień jeszcze czujnik temperatury i powinno być dobrze w ASO kosztuje 80 zł plus 4 zł oring i płynu to wlej do max a nie do min.

Opublikowano

ja miałem też problem z temperaturą po wymianie termostatu na coś nie ori ze sklepu . po przekroczeniu 3000 obrotów temperatura drastycznie spadała do 60 . ponizej 3tys obrotów 88-90` .wymieniłem termostat na ori z allegro u sprzedawcy autoczesci za 48 zł dotego płyn g12+ i wszystko śmiga jak należy temp 93-96` na klimatroniku

a stary termostat po dokładniejszym oblukaniu miał 2razy cieńszą sprenżynkę niż ori

Opublikowano

z układu zleciał cały płyn jaki był, a teraz w zbiorniczku zamiast 'rozowego' hepu mam jakby czysta wode? a ponad 5l wlałem (do minimium)

ze niby gdzie zlecial ten plyn? dolewales wode? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

w układzie wczesniej był płyn (zielony), wykreciłem termostat i wtedy wszystko wyleciało. zalałem rozowym, ale nie wiem skad ta woda w wyrownawczym, chyba ze ten stary płyn daje taki odcien (moze cos zostało) :confused4: termostat ma numery 1.186.87 B pozniej znaczki vw i audi 044 121 113, jakby ktos mogł sprawdzic w etce czy to org. uszczelka 7.50 w VW Stalowa Wola :blink: z drugiej strony literki BTT i Made in Germany[br]Dopisany: 10 Luty 2009, 15:27_________________________________________________a jak sprawdzic czy czujnik jest walniety? mam vaga;)

Opublikowano

w układzie wczesniej był płyn (zielony), wykreciłem termostat i wtedy wszystko wyleciało. zalałem rozowym, ale nie wiem skad ta woda w wyrownawczym, chyba ze ten stary płyn daje taki odcien (moze cos zostało) :confused4: termostat ma numery 1.186.87 B pozniej znaczki vw i audi 044 121 113, jakby ktos mogł sprawdzic w etce czy to org. uszczelka 7.50 w VW Stalowa Wola :blink: z drugiej strony literki BTT i Made in Germany[br]Dopisany: 10 Luty 2009, 15:27_________________________________________________a jak sprawdzic czy czujnik jest walniety? mam vaga;)

może będzie błąd G62...

Opublikowano
  • Autor

sprawdziłem stary termostat i jest sprawny (włozyłem go do goracej wody i jeszcze przed wrzeniem otworzyl sie) czyli czujnik... jaki? jaki koszt? gdzie?

Opublikowano

sprawdziłem stary termostat i jest sprawny (włozyłem go do goracej wody i jeszcze przed wrzeniem otworzyl sie) czyli czujnik... jaki? jaki koszt? gdzie?

G62 w ASO 80 zł

Opublikowano
  • Autor

a czemu piszesz G62? bo teraz szukam o tym i znalazłem, cytat: "G62: czujnik określający temperaturę na potrzeby ECU; G2: czujnik określający temperaturę na potrzeby wskaźnika na desce rozdzielczej". ale pojde sprawdzic na vagu co i ktory go boli

Opublikowano

bo w AFN-ie czujniki te sa sparowane w jednej obudowie, wiec jak wymieniasz, to praktycznie 1, a teoretycznie 2 :)

Opublikowano

bo w AFN-ie czujniki te sa sparowane w jednej obudowie, wiec jak wymieniasz, to praktycznie 1, a teoretycznie 2 :)

pięknie ujete :decayed:

Opublikowano
  • Autor

juz wiem co jest grane;) sprawdzilem temperaturę na vagu zimnego i w pełni rozgrzanego silnika dla G2 i G62. Jednoznacznie wykazało, ze G2 jest padnięte :gwizdanie: dzieki za pomoc :notworthy:

Opublikowano

"tomasz_gorz" !! podpowiedz co nakazać zrobić mechanikowi, objawy mam dokładnietakie jak w twoim autku. będę wdzięczny za opis jak dla przedszkolaka :) raczkuję dopiero w zakresie audi ....

Opublikowano

raczej: teoretycznie 1 a praktycznie 2 :cool1: