Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJL] 1.8T Quattro Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Chciałbym wam przedstawić moją a4 którą kupiłem w drugiej połowie 2017 r  1.8t "ajl quattro 1998r 

A4 b5 1.8t 180+ "ajl" quattro 1998 avant

- Pełen FIS

- Nagłośnienie BOSE

- Xenony

- Zawieszenie 1BE

- Kierownica trójramienna

- Fotele kubełkowe szare ciemne 

- Szara podsufitka

- Elektryczne szyby przód oraz tył

- Klimatronic

- Elektrycznie składane i regulowane lusterka + podgrzewane

- Coś jeszcze pewnie by się znalazło 

Po kupnie zrobiłem :

• Filtry oleje-silnik,skrzynia,dyfer
  • Kompletny rozrząd + pompa wody
  • Nowa chłodnica wody
  • N75 oryginalny 
  • DV oryginalny
  • Turbina
  • tarcze klocki przód + tył
  • komplet zawieszenia przód
  • sprężyny tył
  • mocowanie tylnego amortyzatora
  • łożysko tył 
  • czujnik temperatury płynu 
  • łożysko wiskozy 
  • Napinacz paska klimatyzacji 
  • odma
  • przepływomierz BOSCH
  • pompa paliwa

Kilka zdjęć 

Po zakupie wziąłem się za zdjęcie przodu i wymianę wszystkich filtrów,olei,rozrządu+pompy wody,pasków itp.

IMG_20160913_080738_HDR.jpg

IMG_20160915_162843_HDR.jpg

IMG_20160916_145746_HDR.jpg

Dodatkowo wymieniłem turbinę na taką bez pęknięć i luzów na wirniku

IMG_0450.JPG

wpadł też komplet zawieszenie na przód

IMG_0599.JPG

Dołożyłem wskaźnik boost

IMG_0606.JPG

odświeżyłem kierownice

IMG_0647.JPG

Niestety na ten moment posiadam tylko 1 zdjęcia samochodu ale w tym tygodniu dodam więcej + dopisze dokładnie co jeszcze było robione 

PRZÓD NIE ZŁOŻONY DO KUPY PO WYMIANIE ROZRZĄDU

ECPR4514.JPEG

Pozdrawiam

IMG_20160913_091830_HDR (2).jpg

Edytowane przez dawid221

Opublikowano

Ładna sztuka

Zazdroszczę  silniczka  ;)

Mody lekkie jak piórko do polecenia

wycieraczki passat b5 Aero

duze  prawe lustro

mody które pozwolą ci lepiej zgarniac wodę i większą możliwośc obserwowania Januszy na prawym pasie ?

wiatrak musiał być trzepniety kiedyś i za duże obroty mu wpadły i dlatego się rozlecial.

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, BlackHazelAudi napisał:

Ładna sztuka

Zazdroszczę  silniczka  ;)

Mody lekkie jak piórko do polecenia

wycieraczki passat b5 Aero

duze  prawe lustro

mody które pozwolą ci lepiej zgarniac wodę i większą możliwośc obserwowania Januszy na prawym pasie ?

wiatrak musiał być trzepniety kiedyś i za duże obroty mu wpadły i dlatego się rozlecial.

dzięki.

Za lusterkiem i piórami się rozglądam i jak tylko trafi się coś w normalnych pieniądzach to kupie

co to wiatraka być może był gdzieś nadpęknięty ja dodatkowo po kupnie zrobiłem wiskozę na sztywno ponieważ miałem już trochę problemów z wiskozami i wole mieć na sztywno niż ma mi się zagotować 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj trochę porobilem przy samochodzie mianowicie zmieniłem wąż od odmy wraz z zaworkiem stary nie wytrzymał ciśnienia i go rozerwało do tego

wymieniłem też łożysko z tyłu na SKF'a

2 (1).jpg

po 2 miesiącach wziąłem się wreszcie za podłączenie zegara boost

IMG_0690.JPG

IMG_0701.JPG

IMG_0703.JPG

Edytowane przez dawid221

Opublikowano

:hi:

Dużo jest roboty z łożyskiem z tyłu? Mam u siebie też do wymiany i nie wiem czy jest sens samemu się za to zabierać.

Opublikowano
Dużo jest roboty z łożyskiem z tyłu? Mam u siebie też do wymiany i nie wiem czy jest sens samemu się za to zabierać.
No mniej więcej tyle samo co z przodu tyle że wszystko bardziej zardzewiale i Nie chce się rozkręcać

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Matejus_93 napisał:

mi zeszło 2 godziny wszystko odkręciło  się bez problemu . Jak będziesz to robił to pamiętaj ze na dolnym wahaczu jest śruba mimośrodowa nie zapomnij zaznaczyć w jakim jest położeniu .

Opublikowano

No u mnie wszystko się spoko odkrecilo prócz tej dolnej regulacyjnej, pod długich zmaganiach już nastawilem się że trzeba bd ciąć i wymieniać tuleje ale jakoś się ruszyło. Mimo wszystko jak bd robił druga strona to kupuje tuleje i nowa śrubę na wszelki wypadek

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Zbychuwow napisał:

No u mnie wszystko się spoko odkrecilo prócz tej dolnej regulacyjnej, pod długich zmaganiach już nastawilem się że trzeba bd ciąć i wymieniać tuleje ale jakoś się ruszyło. Mimo wszystko jak bd robił druga strona to kupuje tuleje i nowa śrubę na wszelki wypadek

No na różne rzeczy trzeba się nastawiać nie są to nowe samochody ale i tak w porównaniu do innych marek samochodów to audi na duży + pod względem korozji itp 

Edytowane przez dawid221

Opublikowano

No jak najbardziej, a problemu z rozkręceniem tylu bierze się z niezawodności tego zawieszenia

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, Zbychuwow napisał:

No jak najbardziej, a problemu z rozkręceniem tylu bierze się z niezawodności tego zawieszenia

to prawda u mnie poza łącznikami wszystko w oryginale 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio audi niestety nie dojechało o własnych siłach do domu a to było przyczyną

IMG_0698 (2).JPG

IMG_0699.JPG

naszczescie skonczylo sie tylko na chlodnicy,wiatraku i nowej wiskozie 

Zdemontowałem też tylna wycieraczkę wraz z silniczkiem na razie zaślepiłem to zwykłą plastikową zaślepką

IMG_0703.JPG

IMG_0708.JPG

Edytowane przez dawid221

Opublikowano

coraz lepiej działasz z autem, plany ciekawe, co było powodem że rozsypało się wisco i balaganu na robiło??przez to że miałeś na sztywno??

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, marcinoa4b5 napisał:

coraz lepiej działasz z autem, plany ciekawe, co było powodem że rozsypało się wisco i balaganu na robiło??przez to że miałeś na sztywno??

Tak od czasu jak kupiłem samochód wiskoza była zrobiona na sztywno nie robiłem tego bo podobał mi się dźwięk ?

Opublikowano
33 minuty temu, dawid221 napisał:

Tak od czasu jak kupiłem samochód wiskoza była zrobiona na sztywno nie robiłem tego bo podobał mi się dźwięk ?

a no chyba, że tak tylko efekt tego wyszedł że niepotrzebne wydatki zamiast ładować w mody?

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, marcinoa4b5 napisał:

a no chyba, że tak tylko efekt tego wyszedł że niepotrzebne wydatki zamiast ładować w mody?

nie ma tego złego przynajmniej jak przód zdjąłem to wyszło kilka rzeczy do wymiany jak na przykład pompa wody,rolka napinacz czy co ciekawe zawór DV który w ciągu pół roku rozleciał się już 3 raz i były to oryginały z aso wiec zamówiłem i czekam teraz na dv z  properfekta i mam nadzieje że będzie już z tym spokój .

Opublikowano
2 godziny temu, dawid221 napisał:

nie ma tego złego przynajmniej jak przód zdjąłem to wyszło kilka rzeczy do wymiany jak na przykład pompa wody,rolka napinacz czy co ciekawe zawór DV który w ciągu pół roku rozleciał się już 3 raz i były to oryginały z aso wiec zamówiłem i czekam teraz na dv z  properfekta i mam nadzieje że będzie już z tym spokój .

ale rozrząd robiłeś przecież!? pompa też była nowa,więc wtf, a i chyba dv-ka z GM podchodzi ori w dobrym hajsie, ale już zamówiłeś wiec po temacie

Opublikowano
  • Autor
47 minut temu, marcinoa4b5 napisał:

ale rozrząd robiłeś przecież!? pompa też była nowa,więc wtf, a i chyba dv-ka z GM podchodzi ori w dobrym hajsie, ale już zamówiłeś wiec po temacie

Tak rozrząd był robiony razem z pompą wody wytrzymała 20tyś 

Opublikowano
  • Autor

Wleciał dzisiaj nowy DV properfekta do tego zostały wymienione wszystkie podciśnienie i wreszcie samochód trzyma ciśnienie 

IMG_0715.JPG

57e8214b388b5d88.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

audi dostało ostatnio nowy olej motul 5W40 

IMG_02211.jpg

Do tego płukanka i czyszczenie smoka ogólnie po dacie na uszczelce miski,braku sylikonów itp myślę ze byłem pierwszą osoba która tam zaglądała .

Smok czyściutki bez nagarów itp 

Jedyne co mnie martwi to kawałki plastiku  w misce

IMG_0770.JPG

IMG_0771.JPG

IMG_0774.JPG

wymieniłem też uszczelkę chodniczki oleju ponieważ stara zaczęła już puszczać po wyjęciu okazała się być całkiem plastikowa i połamała się w palcach miała "rok"

IMG_3523.jpg

na koniec samochód umyty i robi kolejne kilometry 

IMG_E0729.JPG

Edytowane przez dawid221