Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słychać popychacze nawet po wymianie -AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Wymieniłem komplet popychaczy w swoim AJM na dedykowane do tego silnika ,mimo to po wymianie silnik rano po odpaleniu chodzi glośno a gdybym po chwili chciał przygazować np przy ruszaniu silnik strasznie twardo pracuje .Ściagłem pokrywe i okazało się ,że popychaczę są miekkie ,pod naciskiem np jakiegoś śrubokręta idzie je wciskać.Ciśnienie oleju w normie ,popychacze na 1000% były kupione dobre zresztą pytałem tutaj nawet na forum jaki ma być nr żeby nie pomylić z VP.Dodam ,że to poranne odpalenie nie jest typowe" od szczała " tylko kręci dłużej niż powinien (przynajmniej według mnie) i trochę się zaczęsie /przebiera przez 2-3 sek i potem jest w miare okej .Mam też ASZ w a3 i tamten silnik  jest o wiele cichszy,nie słychać ,żadnego klepania ,sama praca jest milsza dla ucha a to przecież bardzo podobne silniki .Spotkał się ktoś z czymś takim albo wie gdzie można szukać przyczyny ?

Opublikowano

Jaki olej?

Wysłane z OP3T

Opublikowano
  • Autor

Motul 5w40

Opublikowano

Szklanki przed założeniem zalane olejem?

Wysłane z OP3T

Opublikowano

pompki do roboty

Opublikowano
  • Autor

Hezen szklanki zostały zamontowane tak jak po wyciągnięciu z opakowania + na powierzchnie trochę oleju na rozruch ,żeby na sucho nie chodziły.Dowiadywałem się z różnych źródeł i właśnie przewaga była tego typu montażu ,kilka osób zalecało zalanie szklanek olejem i pozostawienie na jakiś czas ale jednak wybrałem opcje pierwszą .Pompki raczej nie mają nic wspólnego z miękkimi popychaczami a co do tego rozruchu na zimnym to podejrzewam ,że tak to się objawia bo te hydropopychaczę jednak nie pracują tak jak powinny i podczas dłuższego postoju zchodzi z nich ciśnienie i rano rozruch jest trochę gorszy niż to powinno normalnie wyglądać ,silnik przez dosłownie 2-3 sekundy się potrzęsie i potem już chodzi równo ale głośna praca i charakterystyczny dzwięk pozostaje .Jedyne co mi przychodzi do głowy ,że ten Motul był wlany bodajże 8100 x-cess albo x-clean (nie mam już bańki dlatego trudno mi to potwierdzić) a dzisiaj przeszukałem trochę internety i znalazłem dużo informacji ,że powinno lać się Motul Specific 5w40 tylko nie wiem czy aż taka róznica była by w pracy silnika .

Opublikowano

zalej castrola w specyfikacji do pompowtryskow, moze bedzie lepiej.

Opublikowano
Godzinę temu, Patryk95 napisał:

Hezen szklanki zostały zamontowane tak jak po wyciągnięciu z opakowania + na powierzchnie trochę oleju na rozruch ,żeby na sucho nie chodziły.Dowiadywałem się z różnych źródeł i właśnie przewaga była tego typu montażu ,kilka osób zalecało zalanie szklanek olejem i pozostawienie na jakiś czas ale jednak wybrałem opcje pierwszą .Pompki raczej nie mają nic wspólnego z miękkimi popychaczami a co do tego rozruchu na zimnym to podejrzewam ,że tak to się objawia bo te hydropopychaczę jednak nie pracują tak jak powinny i podczas dłuższego postoju zchodzi z nich ciśnienie i rano rozruch jest trochę gorszy niż to powinno normalnie wyglądać ,silnik przez dosłownie 2-3 sekundy się potrzęsie i potem już chodzi równo ale głośna praca i charakterystyczny dzwięk pozostaje .Jedyne co mi przychodzi do głowy ,że ten Motul był wlany bodajże 8100 x-cess albo x-clean (nie mam już bańki dlatego trudno mi to potwierdzić) a dzisiaj przeszukałem trochę internety i znalazłem dużo informacji ,że powinno lać się Motul Specific 5w40 tylko nie wiem czy aż taka róznica była by w pracy silnika .

Musi być z normą 505.01

Nagrzej porządnie silnik, daj mu w d... parę kilometrów, rano na zimny silnik powinno być ok.

Ja zawsze zalewam popychacze dzień wcześniej gorącym olejem a rano wszystko składam 

Opublikowano
  • Autor

W przyszłym tygodniu będę coś działał w tym temacie to się odezwie ;)

Opublikowano

Moje szklanki też po wymianie grają przez kilka sekund po odpaleniu :) Nie bardzo mam pomysł dlaczego tak sie może dziać, ale teraz zmieniam olej z motula na valvo i zobaczymy czy coś sie zmieni

Opublikowano

Ja na waszym miejscu poleciałbym na autostrade i ile fabryka dała potrzymać. Niech się dobrze napełnią. A po za tym stosowaliscie procedure, ze po zalozeniu trzeba przez pare minut trzymać na obrotach?

Opublikowano
Ja na waszym miejscu poleciałbym na autostrade i ile fabryka dała potrzymać. Niech się dobrze napełnią. A po za tym stosowaliscie procedure, ze po zalozeniu trzeba przez pare minut trzymać na obrotach?
Już już jeżdżę pół roku;)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Karaluch tak się składa ,że dosyć często (2-3) razy w miesiącu robię jej takie przeloty na s3 i na A2 :decayed:Mimo to ciągle tak samo.A po założeniu auto chodziło chwile na wolnych żeby dobić ciśnienie a potem na ok 3 tys obr .W poniedziałek zrzucam przód bo będę wymieniał chłodnicę klimy więc przy okazji kontrola rozrządu,jeszcze raz sprawdzenie ciśnienia ,sprawdzenie synchronizacji i wszystkiego co jeszcze przychodzi mi do głowy .Przyszła też paczka od pro-choice z filtrami,nowym olejem i płukanką wiec myśle,że w końcu będzie okej i dojdę z tym do ładu ;)