Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Notlauf - czy to wina zaworu N75 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sprubuje reanimacji a zawór jest na miejscu, więc jak coś spi....le a mam talent do znieczulicy, czyli ukręcania śrub, czasem coś w łapach pęknie. więc wolał bym mieć zapas, 40dychy nie pieniadz a może bedzie lepszy od mojego a jak nie to czytałem watek o tej reanimacji i będe rezał

Opublikowano

Ten zaworek na fotce wyzej to n 18 i z tego co slyszalem mozna dla sprawdzenia go podmienic z n75 ale zamiana na stale nie wchodzi w gre.

Ja u siebie juz reanimowalem n75 i nic to nie pomoglo.

Opublikowano

to n 18 i z tego co slyszalem mozna dla sprawdzenia go podmienic z n75 ale zamiana na stale nie wchodzi w gre

a niby dlaczego jak masz taki drugi to jak najbardziej przeciez to te same zaworki tylko róznia sie kolorem glówki zeby jedne sprzedawac do egru a drugie do turbiny

Opublikowano

dam ci taką małą porade pociśnij go raz dziennie do 4 tys. a nie czasami na trasie :good:

problem jest taki, że ja z domu do pracy mam 6 km, autko stoi 8 godz, i wynik taki ze nie ma sie gdzie zagrzac-szczegolnie w zimie, a zeby mu deptac do 4 tys to nie ma mozliwosci bo temperatura nawet nie skoczy, a na zimnym to katorga dla silnika, takze tu jest tez problem z dieslem, wiem ze na krotkie trasy jest niezbyt dobrym rozwiazaniem ;(

Opublikowano

Kolego ODZIM gdzies na forum jest watek na temat zamiany n18 na n75 i jest wyraznie napisane ze jak i nazwa tak i zastosowaniem te zaworki sie roznia..poszukaj ja wiem z tego wzgledu ze sam planowalem je zaminic i odradzono mi.

Opublikowano

Kolego ODZIM gdzies na forum jest watek na temat zamiany n18 na n75 i jest wyraznie napisane ze jak i nazwa tak i zastosowaniem te zaworki sie roznia..poszukaj ja wiem z tego wzgledu ze sam planowalem je zaminic i odradzono mi.

nie musze szukac watków na forum bo wiem to ze swiata realnego :>

Opublikowano

czyli jest to prawda ?

czy jednak mozna je podminic ??????

Opublikowano

mozesz zamienic jak masz sprawny od egr-u

Opublikowano

Dzieki.

Opublikowano

śmiało można je zamienić. Gdzieś wyczytałem na forum że jedyną różnicą jest trwałość (materiały z których są wykonane, lub jakieś wzmocnienia), tzn. N18 jest mniej trwalszy z uwagi na to że pracuje znacznie mniej niż n75. I pewnie temu niektórzy nie radzą zamiany z uwagi że jak założysz n18 w miejsce n75 to zaraz go zajeździsz. Sprawdź jakiego kształtu masz wtyczkę okrągłą czy prostokątną bo te zaworki z allegro są takie i takie. Zebyś potem nie musiał robić rzeźby wtyczki.

Opublikowano

Zrobie podmianke dla sprawdzenia czy bedzie odczuwalna jakas roznica.

Opublikowano

ja jak brałem ten zaworek w ASO to koleś wogóle zaproponował mi 3 typy do wyboru które moge zastosować w moim aucie - 8D0 , 1K0 i 1J0

...rozbierałem mój stary i powiem wam że to jest taka prosta konstrukcja że nie mam pojęcia czym może sie różnić N18 od N75 - poprostu elektromagnesik + zaworek, wg mnie różnica jest tylko w kierunku wyprowadzenia króćców

... u mnie N75 ma nr 8D0 906 627 A , a N18 to 8D0 906 627 , a różnica między nimi jest tylko taka że ma obróconą główke w dugą strone

Opublikowano

dokładnie one sie nie roznia tak jak pisąłem wczesniej ,materialy sa te same , jak by ktos rozebral oba to od razu by wiedział o co chodzi ,pozdro

Opublikowano

Mialem co chwile notlauf i nie wiedzialem jaki to problem teraz mialem wymiane silnika mechanik zauwazyl ze przy n75 byl przetarty kabel wymienil go i teraz gitara nic sie niedzieje takze sprawdz kable od n75

Opublikowano

ja u siebie kable sprawdzałem, powymieniałem wężyki od ciśnienia i dalej to samo, jak zaworki takie same to go wezme i wymienie jutro. Zobaczymy co będzie

Opublikowano

podłącze sie pod temat. Mam pdobony problem tylko że raz wystepuje a czasem cicho sza. Niekiedy właśnie przy tych 3 tys obrotów tryb awaryjny a innym razem wszystko ok. Czy to ze problem nie wystepuje zawsze cos zmienia ? Dzis miałem tez przypadek ze przy 3 tys obrotow silnik poprostu zgasł i byl chwilowy problem zeby go odpalić.

Opublikowano

ten problem nie występuje zawsze a to że zgasł to pierwsze słysze

zapnij Vaga i zobacz co sie tam dzieje

Opublikowano

to że zgasł to trzeba poszukać na forum bo milion tematów już było na ten temat.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?action=search2

Opublikowano

Niekiedy właśnie przy tych 3 tys obrotów tryb awaryjny a innym razem wszystko ok. Czy to ze problem nie wystepuje zawsze cos zmienia ? Dzis miałem tez przypadek ze przy 3 tys obrotow silnik poprostu zgasł i byl chwilowy problem zeby go odpalić.

.

Tak, po pierwsze to masz problem z trybem awaryjnym (poczytaj o notlaufie) a po drugie to masz problem z przrkaźnikiem (214 lub 109 ale bardziej 214 bo taki chyba występuje w A4 i zasila sterownik i od tego auto gaśnie)

• 2 lata później...
Opublikowano

Koledzy chce kupić nowy zawor n75 pierburga tylko teraz tak,w swojej b5 tej mam wtyczke prostokatna których jest na.allegro znikomo a więcej jest zaworkow na wtyczke pół owalna z jednej strony. Pytam czy miedzy nimi.jest jakąś różnica?? Czy wystarczy poprostu kostkę.przelutowac i można założyć ten drugi z pół owalna wtyczka?