Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak poprawnie dbać o turbinę w 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczesnij było a3 1.9TDI 90KM (chip na 120KM), turbina była studzona i po jezdzie i nie butowałem na początku i i tak się uszkodziła.. mam teraz nową furę a4 b6 1.8T BEX od tygodnia i zadaje pytanie, Jak prawidłowo dbać o turbinkę w 1.8T aby służyła i dawała frajdę jak najdłużej?

Edytowane przez adrian.t
poprawa pytania

Opublikowano

Po pierwsze lać dobry olej. Jaki olej miałeś w tym dieslu? Mogłeś dbać jak o własne dziecko, ale jak olej za gęsty, to właśnie to dobija turbinę. Zasada jest przy każdej taka sama. Rozgrzewasz silnik do temp. roboczej i potem możesz 'butować'. Temperaturę roboczą uważa się za temperaturę oleju 90~100C, nie płynu chłodzącego. Jak nie masz czujnika temperatury oleju na blacie to poszukaj kodu na klimatroniku.

Dbanie o turbinę wcale nie jest jakieś mega trudne. Wystarczy po długiej jeździe lub po upalaniu kapci zrobić ok 1-2km jazdy w obrotach, w których turbo nie pracuje, u mnie to jest <1850, gdzie zazwyczaj mam tą samą drogę do wystudzenia, ok 2km gdzie jadę na 3 biegu i trzymam go na 1700 obrotach, do tego ok minuty pod domem. Jak kogoś d*pa parzy to niech potem nie beczy, że mu turbo siada jak mu się tej chwili posiedzieć nie chciało.

No i nie można zapomnieć o odpowiednich interwałach wymiany oleju. Ja wymieniam co 10-11kkm i od regeneracji (mija dwa lata powoli) turbo zaczęło lepiej chodzić, ale przy (teraz już trzeciej) wymianie oleju rozbiorę dolot i sprawdzę stan wirnika.

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Lej oliwę LM 5W40 ,wymieniaj co 10k. 

Reszta jak sam pisałeś  nie butować  na zimnym ,studzić  po ostrej jeździe . 

Będzie lata.

Opublikowano

Poza tym co bylo powiedziane, to lac paliwo na jakim bylo strojone (bex juz zapewne latal na 98, wiec takie lac) bo cyrki z EGT sie robia, a potem turbo sine w srodku :)

Opublikowano

Nie ma czegos takiego ze turbo nie pracuje..

Od momentu odp silnika wirnik sie juz kreci.

Moze w tym a3 ktos wczesniej nie dbal o ta turbine,moze przeladowywala i kros mial to gleboko,moze program bym zrobiony tak ze pomogl turbo umrzec...

Nie pociesze Cie jak powiem ze te turbo co masz teraz to jest mega awaryjne(pekajace muszle) w porownaniu do tego z 90...

Ale smigaj dbaj o odp oliwe,temp i chlodzenie.

Turbo nie jest drogim podzespolem to juz nie te czasy...

Na pewno jak chcesz mu pomoc to poczytaj dluzej o wycieciu kata?