Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Ubywający płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:good:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam odświeżam temat mi tez ubywało zobaczyłem i mam to samo czy dużo jest roboty z tym trójnikiem? trzeba tylko uszczelkę tam wymienić(oring) ? ubywa tego mało czy już to trzeba wymieniać czy można narazie z tym jeździć?

Opublikowano

podepnę się pod temat , czy można mieszać płyn do chłodnicy? bo mechanik mi ostatnio zmieniał czujnik temp. i teraz widzę że jest mało płynu, czy jak wleję różowy borygo eko to będzie ok?

Opublikowano

a sprawdzaliście glikomierzem stężenie płynu?? - jeśli płyn jest rozrobiony to temp -20stp to ma prawo ubyć płynu - woda zmieszana z koncentratem odparowuje i zniża się poziom. dolać szklankę wody i obserwować. po jakim czasie(ilu km) ile płyn ubył.

potrzeć nie zaszkodzi na około silnika czy nie ma wycieków płynu - śladów po płynie -jak jest mała nieszczelność to woda z płynu odparuje szybko na gorącym silniku i pozostanie tylko ślad po płynie a mokro nie będzie.- tak miałem właśnie z tym króćcem - wszędzie sucho na ziemie się nie lało nic a okazało się ze króciec pękł na tulejce mocującej (standard)[br]Dopisany: 03 Lipiec 2010, 19:56_________________________________________________

ktoś wie gdzie znajduje się czujnik odpowiadający za uruchomienie wiatraka?

w chłodnicy wody na dole po lewej stronie nad przewodem łączącym termostat z chłodnicą.
Opublikowano

ktoś wie gdzie znajduje się czujnik odpowiadający za uruchomienie wiatraka?

w chłodnicy wody na dole po lewej stronie nad przewodem łączącym termostat z chłodnicą.

Owszem w B5 i B6 jest w tym miejscu co piszesz :wink4: w B7 jest tylko jeden czujnik z tyłu silnika pod głowicą jak się patrzy od strony zderzaka.

Jeszcze jedna ciekawostka, w przypadku aut ze skrzynią multitronic, auta są wyposażone w dwa wentylatory które uruchamiają się dopiero przy temp. 100C

Ja musiałem wymienić głowicę, bo była pęknięta i to było przyczyną ubywającego płynu...

Opublikowano

nie zauważyłem ze masz B7...

Opublikowano

Spoko :wink4:

Małe sprostowanie do wcześniejszej odpowiedzi:

Stara głowica okazała się szczelna a mimo tego woda była kolektorze wydechowym, więc teraz już sam nie wiem co było powodem ubywającego płynu :think2:

Opublikowano

Witam. Ja mam taki sam problem ze znikajacym plynem wiec sie podepne... ja znalazlem nieszczelnosc w trojniku wchodzacym do bloku... koszt takiego trojnika to 295 zl w ASO tylko nie wiem czy to sam trojnik czy moze jakis oring? ktos wie co tam jest najczestsza przyczyna nieszczelnosci?? auto jak w opisie, pytam bo nie ma w ASO tego trojnika i najpredzej z niemiec to 4 dni do 2 tygodni a nie chce rozbierac i czekac dwa tyg bez auta wiec jak ktos wie to bylbym wdzieczny bo oringi sa na miejscu.

Opublikowano

mozna jakis link bo mi znajduje do b5 tylko[br]Dopisany: 07 Lipiec 2010, 23:34_________________________________________________albo mze ktos zna numer tej czesci z etki bo moze pan w ASo cos popier&*&*%Y%$l???

dobra rozebralem auto i sie okazalo, ze oring zmurszal ze starosci.. zamowilem w ASO b nie mieli na miejscu jakis dziwny nie okragly ksztalt i trzeba czekac...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, i chcialem sie pod temat podpiac jak wielu kolegow tutaj a wiec zdjalem obudowe silnika i nie moge znalesc tego krocca trojnika gdzie on jest???[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2011, 21:59_________________________________________________...spogladalem na te zdjecia hmmm i nie wiem nie widze go u siebie w aucie :confused4:

Opublikowano

między silnikiem a scianą deski rozdzielczej musisz dobrze ręke włożyć bo dostęp nie jest łatwy

Opublikowano

Stara głowica okazała się szczelna a mimo tego woda była kolektorze wydechowym, więc teraz już sam nie wiem co było powodem ubywającego płynu :think2:

zapewne chłodnica spalin

Opublikowano

zapewne chłodnica spalin

Chłodnicy już dawno nie było, starą głowice sprzedałem z gwarancją i nikt nie zadzwonił...

Opublikowano

ja miałem kiedyś taki przypadek że Mussa ja wymieniał mi płyn nie dokręcił mi kurka tego plastkowego przy chłodnicy i tydzień szukaliśmy gdzie jest nieszczelność ale na szczęście wymieniałem akurat olej i gościu zauważył duże pocenie się na tym nieszczęsnym kureczku :>

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

...hmmm no płyn w dalszym ciągu ubywa:( jade w dalsza podroz tzn okolo 350km czy nic sie nie bedzie dzialo poza dolaniem plynu???