Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 ADR - falowanie obrotów na ciepłym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.05.2018 o 16:53, k232 napisał:

Ale w ADR nie ma gruszki podciśnienia, gruszka jest od 2000 roku w ARG.

Mi to śmierdzi reduktorem bo już ma nalatane 60 k a falowanie mam tylko na LPG.

ADRy wychodziły z kolektorami w tworzywie i ze stopu. Również w wersji z gruszką(regulacją) i bez.

Piszesz, że auto masz wyregulowane na zero i jednocześnie o falowaniu i podejrzanym reduktorze.

Jeżeli reduktor ma problemy powodujące aż falowanie na LPG to na nim nie wystroisz porządnie. Oczywiście nie piszę o "autokalibracji" na postoju, bo to taki wstęp jedynie do mocniejszego strojenia. Jednak na nim zazwyczaj się kończy...

Opublikowano
2 godziny temu, pulpecik napisał:

autokalibracji

No właśnie autokalibracji nie przeszło tylko gazownik wgrał ustawienia z takiego samego auta tylko je inaczej w czasie jazdy ustawił.

Opublikowano
5 godzin temu, k232 napisał:

No właśnie autokalibracji nie przeszło tylko gazownik wgrał ustawienia z takiego samego auta tylko je inaczej w czasie jazdy ustawił.

Nie będę ani ganił, ani chwalił takiej metody -każdy ma swoje sposoby. Tak czy inaczej po czasach wtrysków, czy po korektach da się już sensownie ustawić auto. 

U mnie dzisiaj żona zgłosiła... tadam, drżenie na wolnych i wypadanie zapłonu czasem podczas przyśpieszania. Mało jeżdżę A4, niezbyt je lubię więc zaskoczenie było. Pierwsze co zrobiłem to przegazówki spod maski, fakt -zachłystywał się czasem przy nagłym depnięciu. Podczas jazdy na benie ok, na gazie słabo.

No to zdjąłem osłonę znad WN, atomizer i jak popsikałem wodą to się widno zrobiło :E Pioruny na drugim garze. Fajka się zesrała i biło do masy. I to konkretnie. Ponieważ mam na zapas przypadkiem to zmiana i próba na postoju i z jazdy. Falowanie niewyczuwalne w zasadzie, żadnych szarpnięć.

Kiedyś na wolnym czasie zdejmę przepustnicę i rozbiorę na atomy, poczyszczę, przesmaruję napęd i zobaczymy czy się nie pogorszy :E

Opublikowano

Jeżeli nie przeszło autokalibracji to powinno się szukać przyczyny, a nie zrobić aby zrobić.

Opublikowano
1 godzinę temu, mszark napisał:

Jeżeli nie przeszło autokalibracji to powinno się szukać przyczyny, a nie zrobić aby zrobić.

Dlatego szukam.

Opublikowano
  • Autor

Jakieś rady na mój problem?

Auto dostaje temperatury 80-90 stopni i faluje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tetrisek napisał:

Jakieś rady na mój problem?

Auto dostaje temperatury 80-90 stopni i faluje.

Pod vaga podpinałeś by sprawdzić błędy , czy masa powietrza przepływającego się zmienia, czy temperatura też się zmienia?  Odpięcie i wpięcie przepływki powoduje przyduszenie?    Sprawdzałeś jak wyglądają świece/ kable zapłonowe ?

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, MM1311 napisał:

Pod vaga podpinałeś by sprawdzić błędy , czy masa powietrza przepływającego się zmienia, czy temperatura też się zmienia?  Odpięcie i wpięcie przepływki powoduje przyduszenie?    Sprawdzałeś jak wyglądają świece/ kable zapłonowe ?

Podpinałem

Brak błędów, masy powietrza w normie, temperatura normalnie rośnie.

Odpięcie i wpięcie przepływki nic nie zmienia, auto dalej buja
Kable są ok, świece są nowe.

Opublikowano
  • Autor

PROBLEM ROZWIĄZANY!!

Okazało się że nie przepustnica ani dolot (chociaż po części tak)

Umarło się regulatorowi ciśnienia paliwa, który zamiast oparów to lał benzyne za przepustnicą w dolot.

Wymiana trwała jakieś dwie minuty.

Opublikowano
2 godziny temu, Tetrisek napisał:

PROBLEM ROZWIĄZANY!!

Umarło się regulatorowi ciśnienia paliwa, który zamiast oparów to lał benzyne za przepustnicą w dolot.

O proszę miło słyszeć, że problem rozwiązany i co było powodem. Pozdrawiam i szerokości ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Tetrisek napisał:

PROBLEM ROZWIĄZANY!!

Ten regulator to jest na listwie paliwa ?

Opublikowano

@Tetrisek jakiej firmy wsadziłeś ten regulator??

Opublikowano

Ale chcesz na pałę wymieniać? Zdejmij wąż podciśnienia jak zacznie falować i zobacz czy będzie zmiana, czy nie wywala paliwa, możesz nawet spróbować zassać powietrze, żeby sprawdzić czy nic nie puszcza..

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, k232 napisał:

Ten regulator to jest na listwie paliwa ?

Tak, na listwie paliwa.

Spróbuj odpiąć sam wężyk z przepustnicy, taki cieniutki.

Opublikowano

I co jak będzie nieszczelność to po odpięciu wężyka będzie falował ? 

Psikałem po całym układzie dolotowym i nic nie faluje, a tego regulatora jeszcze nie zmieniałem nigdy w tym aucie a jak widać on też ma duże znaczenie ?

Jakiej firmy wsadziłeś ten regulator ?

Opublikowano
  • Autor
47 minut temu, k232 napisał:

I co jak będzie nieszczelność to po odpięciu wężyka będzie falował ? 

Psikałem po całym układzie dolotowym i nic nie faluje, a tego regulatora jeszcze nie zmieniałem nigdy w tym aucie a jak widać on też ma duże znaczenie ?

Jakiej firmy wsadziłeś ten regulator ?

Oryginal boshowski, który okazalo sie ze miałem przy okazji zakupu listwy bo przewód mi umierał :D

Zaraz ci wrzuce zdjęcie gdzie to jest

33732019_1900891089974250_3849551158448226304_n.jpg

33683609_1900891086640917_2483673948261187584_n.jpg

Edytowane przez Tetrisek
Dodanie zdjęć

Opublikowano

To jest ten cieniutki wąż od tego regulatora do przepustnicy ?

Mogę odpalić auto jak ten wężyk będzie ściągnięty ?

Edytowane przez k232

Opublikowano

Możesz odpalić, o ile się nie mylę, to podciśnienie steruje ciśnieniem paliwa między ~3,5 a 4bary. Tylko go zaślep, bo wiadomo, pociągnie lewe powietrze. Tak samo można sprawdzić zawór odpowietrzania zbiornika paliwa, nie wiem jak w 1.8, u mnie jest na filtrze powietrza.

Opublikowano

U mnie słychać ten zawór na wolnych jak stuka więc jest sprawny :D

Opublikowano

Ściągnąłem wężyk i auto działa tak samo źle jak wężyk jest założony, jaki wniosek z tego ?