Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Informacja o wypalaniu DPF diodą LED w A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,nurtuje mnie taki temat.Czy w audi podczas wypalania filtra DPF włączają się jakieś odbiorniki prądu jak np.podgrzewanie tylnej szyby bez zapalenia diody na przycisku panela klimatyzacji,taka sytuacja jest np.w oplu insignia i właściciele tych aut w prosty sposób mogą monitorować wypalanie dpf,wystarczy zamontować diodę led w trójkącie lusterka wstecznego i podpiąć ja do maty grzewczej lusterka.Ciekawi mnie jak jest w audi może ma ktoś info na ten temat?☺

Opublikowano

Takie włączanie odbiorników ułatwia przeprowadzenie wypalania przy małym obciążeniu silnika, na pewno sterownik silnika włącza dodatkowe obciążenia , gdy to jest konieczne .

Powszechne przekonanie że wypalania nie powinno się przerywać , to najczęściej powtarzana bujda na forach .

Nie wiem tylko po co się tym stresować ,  normalnie korzystasz z auta tak jakby DPF-a nie było .

Jak będzie coś nie tak to sterownik silnika poinformuje o tym Pana kierownika :cool1: :)

Opublikowano
  • Autor

Wolę nie dopuszczać do pojawienia się kontrolki?Z auta korzystam normalnie ale niestety sa to codzienne odcinki 2x20km,a to nie sprzyja DPF-owi.Wczoraj sprawdziłem poziom oleju i miałem na bagnecie Maxa po około 6 tysiącach od wymiany,problem tylko w tym że po wymianie przez mechanika nawet nie sprawdziłem poziomu.I teraz nie wiem czy to przez DPF się podlał,czy mechanik przelał.Nie wiem w końcu jak to jest z tym przerywaniem wypalania?

Edytowane przez jok21

Opublikowano

Miałem Insignie i tak jak napisałeś osobiście taką diodę montowałem. Jak jest w B7 to nie wiem bo po przebojach z Insignią diesla już nigdy nie kupie :D Co do stanu oleju to w Insigni było tak, że tak przerwało się wypalanie to ropa szła w olej i stan faktycznie był wyższy dlatego też wszyscy radzą, żeby wypalania nie przerywać. Znawcą nie jestem więc nie będę się upierał. Osobiście nigdy wypalania nie przerywałem.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie na forum insigni każdy pisał że przerywanie wypalania podnosi poziom oleju,może coś w tym być.

Edytowane przez jok21

Opublikowano
Godzinę temu, jok21 napisał:

Właśnie na forum insigni każdy pisał że przerywanie wypalania podnosi poziom oleju,może coś w tym być.

No, kolejna złota myśl forumowiczów ...

Prawidłowo działający układ DPF-a nie powoduje zauważalnego podnoszenia poziomu oleju w silniku. 

Procedura przerwana dzisiaj zostanie dokończona w następnym cyklu pracy silnika.

Oczywiście może się zdarzyć że kilka z nich po kolei zostanie przerwanych, ale wtedy dostaniemy informację o konieczności wykonania jazdy regeneracyjnej.

Jak DPF działa nieprawidłowo, to trzeba go naprawić albo jak kto woli to wywalić na śmietnik ( oczywiście w przenośni , bo jest sporo warty na złomie ):P

W ECU są grupy pomiarowe, na podstawie ich analizy można  się rozeznać co jest przyczyną ewentualnych problemów i można je naprawić.

Z założenia konstrukcyjnego kierownik w ogóle nie powinien wiedzieć że akurat DPF się wypala, nie powinny temu towarzyszyć zauważalne objawy, jak coś widać to zazwyczaj świadczy o jego niesprawności :hi:

PS

Dziesięć lat jeżdżę autem z DPF-em i ani razu nie musiałem jeździć po to by go wypalić i nigdy mi oleju nie przybyło  :)

Choć ostatnio wiem kiedy się wypala , bo auto wpada w tryb awaryjny (przeładowanie turbiny ).

Jak procedura się zakończy to wszystko wraca do normy ...

Puki co to na razie nie doszedłem co może być przyczyną , podejrzewam  przepustnicę w układzie dolotowym , jak będę pewny to ją wymienię :wink:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, piotrsob1 napisał:

Prawidłowo działający układ DPF-a nie powoduje zauważalnego podnoszenia poziomu oleju w silniku. 

To przez jaką nieprawidłowość w jego działaniu podnosi się poziom oleju? Czy w zrzutach ekranu z aplikacji widać coś nieprawidłowego?

Screenshot_20180304-173920.png

Screenshot_20180530-174022.png

Opublikowano
56 minut temu, jok21 napisał:

To przez jaką nieprawidłowość w jego działaniu podnosi się poziom oleju?

Za prawidłową pracę DPF-a odpowiada w głównej mierze jego oczujnikowanie :whistling:

Zazwyczaj trzy czujniki temperatury w wydechu , czujnik różnicowy ciśnienia, sonda lub sondy lambda , to w dieslu osprzęt który służy głownie do zapewniwnia mu odpowiednich warunków pracy.

Oczywiście ECU wykorzystuje do tego też i dane z innych czujników ( MAF,MAP, i wiele innych ) a także steruje odpowiednio elementami wykonawczymi (EGR, przepustnica , dodatkowe obciążenie itp. ) 

Jeżeli gdzieś w tym osprzęcie jest problem i wyniki nie odpowiadają prawdzie to może to skutkować jego nieprawidłowym działaniem, przy większych usterkach , które ECU wykrywa to kierownik od razu dostaje info i powinien jechać do serwisu, bo zazwyczaj DPF przestaje się w wyniku wykrytej usterki regenerować.

W zależności od jego zużycia i od tego ile km było przejechane od ostatniej regeneracji a także ogólnego stanu silnika , zależy ile jeszcze km można będzie przejechać do całkowitego jego zapeklowania, dla tego nie należy z tym zwlekać :hi:

Za przybywanie oleju odpowiada zwykle jego niewydolność związana z nagromadzeniem granicznej już wartości popiołu i jego efektywność na tyle spada , że podejmuje próby regeneracji bardzo często .

Ta częstotliwość zależy też w dużym stopniu od sprawności samego silnika i jego pozostałego osprzętu, nawet sprawny DPF będzie się zatykał zbyt często , gdy silnik produkuje duże ilości sadzy, lub turbina albo silnik rzyga olejem w wydech :decayed:

Dla tego ci, którzy na podstawie spojrzenia w sufit wszystko zwalają na biedną cegiełkę to dla mnie szarlatani :kox:

Często naprawa polega na posztukowaniu urwanego albo odgryzionego kabelka od któregoś z czujników i wszystko wraca do normy bez prucia cegły ...

Co do screenów to nie widać tam nic niepokojącego, ciężko zidentyfikować niektóre parametry bo są enigmatycznie opisane ( nie ma numerów kanałów z których są odczytane ).

Na pierwszym z nich widać że ostatnia regeneracja miała miejsce 321 km i 344 minuty temu.

To dobry wynik, problem by był jakby to się działo co kilkadziesiąt czy tam sto kilkadziesiąt km  :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wyczerpująca odpowiedz☺

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 1.06.2018 o 23:46, piotrsob1 napisał:

Za prawidłową pracę DPF-a odpowiada w głównej mierze jego oczujnikowanie :whistling:

Zazwyczaj trzy czujniki temperatury w wydechu , czujnik różnicowy ciśnienia, sonda lub sondy lambda , to w dieslu osprzęt który służy głownie do zapewniwnia mu odpowiednich warunków pracy.

Oczywiście ECU wykorzystuje do tego też i dane z innych czujników ( MAF,MAP, i wiele innych ) a także steruje odpowiednio elementami wykonawczymi (EGR, przepustnica , dodatkowe obciążenie itp. ) 

Jeżeli gdzieś w tym osprzęcie jest problem i wyniki nie odpowiadają prawdzie to może to skutkować jego nieprawidłowym działaniem, przy większych usterkach , które ECU wykrywa to kierownik od razu dostaje info i powinien jechać do serwisu, bo zazwyczaj DPF przestaje się w wyniku wykrytej usterki regenerować.

W zależności od jego zużycia i od tego ile km było przejechane od ostatniej regeneracji a także ogólnego stanu silnika , zależy ile jeszcze km można będzie przejechać do całkowitego jego zapeklowania, dla tego nie należy z tym zwlekać :hi:

Za przybywanie oleju odpowiada zwykle jego niewydolność związana z nagromadzeniem granicznej już wartości popiołu i jego efektywność na tyle spada , że podejmuje próby regeneracji bardzo często .

Ta częstotliwość zależy też w dużym stopniu od sprawności samego silnika i jego pozostałego osprzętu, nawet sprawny DPF będzie się zatykał zbyt często , gdy silnik produkuje duże ilości sadzy, lub turbina albo silnik rzyga olejem w wydech :decayed:

Dla tego ci, którzy na podstawie spojrzenia w sufit wszystko zwalają na biedną cegiełkę to dla mnie szarlatani :kox:

Często naprawa polega na posztukowaniu urwanego albo odgryzionego kabelka od któregoś z czujników i wszystko wraca do normy bez prucia cegły ...

Co do screenów to nie widać tam nic niepokojącego, ciężko zidentyfikować niektóre parametry bo są enigmatycznie opisane ( nie ma numerów kanałów z których są odczytane ).

Na pierwszym z nich widać że ostatnia regeneracja miała miejsce 321 km i 344 minuty temu.

To dobry wynik, problem by był jakby to się działo co kilkadziesiąt czy tam sto kilkadziesiąt km  to:hi:

W mojej audi codziennie ostanio wypala sie dpf po wylaczeniu auta musze udac sie do diagnosty jak najszybciej , bo skoro wentylator zapala sie non stop to musi byc zasyfiony ehh pare dni temu jak patrzelismy VAG to byla jak zwykle procedura wypalania. 14gram 

Opublikowano
Godzinę temu, Dawid... napisał:

W mojej audi codziennie ostanio wypala sie dpf po wylaczeniu auta musze udac sie do diagnosty jak najszybciej , bo skoro wentylator zapala sie non stop to musi byc zasyfiony ehh pare dni temu jak patrzelismy VAG to byla jak zwykle procedura wypalania. 14gram 

Witam. U mnie wypala się przy 23 gramach. 

Opublikowano
51 minut temu, kkt napisał:

Witam. U mnie wypala się przy 23 gramach. 

Mi chodzi o to kolego ze przy wypalaniu bylo 14g, a z tego co wiem z tego forum to powinno liczyc sie sprawdzenie w normalnym trybie 

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat. Na rynku pojawiło się takie urządzenie

MS-GROUP.PL

DPF Control - Urządzenie wpinane w gniazdo OBD, które poinformuje Cię  o początku i końcu procedury regeneracji filtra cząstek stałych w Twoim samochodzie.

Drogie, ale zakupiłem. Potestuję kilka dni.

Opublikowano

Przetestowane. Mruga, pika, informuje o rozpoczęciu i zakończeniu wypalania.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 10.11.2021 o 11:46, Pawmichtim napisał(a):

Przetestowane. Mruga, pika, informuje o rozpoczęciu i zakończeniu wypalania.

Szkoda tylko że nie ma bluetooth,  żeby jeszcze graficznie zobaczyć :(