Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 czy A3 TDI? Twoje za i przeciw. Zróbmy z tego topic na lata, do przypięcia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukałem na forum, ale nie znalazłem klasycznego tematu na temat: "A4 czy A3? Różnice. Za i przeciw."

Dylemat sięga wielu osób, nie tylko mnie. Mam 20 tys zł. jednak szukam auta 5-drzwiowego, TDI, co do A3 takich wiele nie jest, tym bardziej, iż preferuję kolor czarny, grafitowy.. szukam i szukam ale znaleźć trudno. Wczoraj w jednym z ogłoszeń napotkałem A3 4/5 drzwi TDI 110KM, czarna metallic, zadbana etc. zarejestrowana w Polsce.. ale poszła od razu..

Pytałem już kiedyś o różnice pod kątem zawieszenia i silników obu modeli.. Jak to jest w czystej praktyce? Nowości silnika A3 przydadzą się młodej osobie ze studencką kieszenią?:P Nie znam się na motoryzacji, więc wybaczcie.

Rozpiszcie się w temacie, a topic ten będzie na pewno odwiedzany regularnie przez wielu przyszłych właścicieli Audi :)

Opublikowano

A3 jest na plycie podlogowej golfa ( zalety ... tansze w eksploatacji )

A4 jest na plycie podlogowej passata ( bardziej skomplikowana, lepiej sie prowadzi, lepszy komfort... drozsze w eksploatacji )

Roznica miedzy silnikami nie istnieje raczej :) jesli chodzi o diesle

Wyglad .... indywidualna sprawa

Wnetrze rowniez ale.... a4 ma lepsze materialy i jest wieksze w srodku

to tyle :)

Opublikowano

Ok, ale ta droższa eksploatacja polega na droższych częściach czy częstszej wymianie różnych elementów? Bo spalanie raczej podobne chyba.

Jak to jest z tymi kołami zamachowymi i tymi najdroższymi częściami Diesla?

Opublikowano

o płytach juz było... a3 to po prostu golf ale a4 to nie passat ...jak juz to passata buduja na modyfikowanej plycie a4 ale nie tak wprost jak a3.

nie wiem jak porowniane starszych modeli ale porownujac b7 do a3 (nie znam symbolu) w podobnej cenie A3 odpadlo momentalnie.

a4 jest i tak male w srodku. w A3 ja sie po prostu nie mieszcze.. za duzo ma z golfa, i wnetrze jest o klase fajniejsze w A4..

ale kazdy musi sam wiedziec po co mu auto...

Opublikowano

kolego Anmato tak na marginesie to chyba nie spodziewasz się, że na forum A4 ktoś ci powie że A3 jest lepsze :gwizdanie: to pytanie jest bardziej odpowiednie na forum ogólne AUDI.

Dla mnie osobiście, pomijając względy techniczne, A3 jest dla tych co sie lubią lansować na ulicy, głośna muzyka, mocny bas - coś w tym kierunku

Opublikowano

nie do końca się zgodzę, bo po przesiadce z B6 dużej różnicy w zastosowanych materiałach nie odczułem... gorsze i to zdecydowanie, jest wygłuszenie wnętrza tak powyżej 100km/h, na zawieszenie też nie narzekam (może dlatego że A3 ma przelatane połowę tego co miało B6)... Sportback i B6 różnią się tylko długością jeśli chodzi o wymiary, ale ja tam z tyłu nie jeżdżę :wink4: [br]Dopisany: 17 Luty 2009, 10:41_________________________________________________

kolego Anmato tak na marginesie to chyba nie spodziewasz się, że na forum A4 ktoś ci powie że A3 jest lepsze :gwizdanie: to pytanie jest bardziej odpowiednie na forum ogólne AUDI.

:gwizdanie:

Dla mnie osobiście, pomijając względy techniczne, A3 jest dla tych co sie lubią lansować na ulicy, głośna muzyka, mocny bas - coś w tym kierunku

:bla:

Opublikowano

bez urazy :tongue4:

Opublikowano

Żadnej urazy. Piszcie co jeszcze.. Jesteście obiektywni, wierzę w to.

Tarcze hamulcowe są tej samej średnicy? W obu modelach wentylowane?

Opublikowano

Mi tam A3-ką sie źle nie loto :decayed: Dużej rodziny nie mam więc tragedi nie ma z 3 drzwierną budą. A tak na serio to troche dziwne porównanie A3 do A4 przecież to są inne klasy, inna bajka :cool1:

Opublikowano

A4 jest na plycie podlogowej passata

A6 nie A4 :wink4:

Opublikowano

zle sie wyrazilem z ta plyta podlogowa... chodzilo mi o zawieszenie przednie glownie

Opublikowano

temat totalnie bezsensowny bo i jak porównywać? co do czego? przecież tu nikt nie ma A3...

co innego gdybyś się zdecydował na A4 i zapytał np. jaki silnik polecamy , jakie wyposażenie , jakie są typowe usterki itd.

Opublikowano

Dobra, skoro bezsensowny to usuńcie. Ja przeczytałem to co chciałem - A4 droższe w eksploatacji. EOT.

Opublikowano

Nikt nie napisał,że w A3 nie ma diesli V6 :rolleyes:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...