zaba84 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Witam. Ostatnio zauważyłem głośniejszą pracę chyba silnika. Hałas jest bardziej słyszalny w środku auta i mam wrażenie że dobiega gdzieś ze ściany grodziowej. Poczytałem ostatnio na temat tego odbijania w filtrze powietrza spowodowanego wałkiem, szklankami itp ale nie jestem do końca pewny czy to rzeczywiście to. Auto przyśpiesza normalnie, nie kopci, nie buja silnikiem na biegu jałowym, normalnie igła nie ma się do czego doczepić. Zauważyłem jedynie gdy odkręcę korek wlewu oleju na pracującym silniku to słychać głośnie klepanie itp. Jak auto schodzi z obrotów to słychać właśnie ten głośniejszy basowy dzwięk, jest on też odczuwany i słyszalny jak zgasze auto to wydaje mi się że silnik już nie pracuje a dzwieć jeszcze jakby słychać z okolic ściany grodziowej. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Rabbi Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Posłuchaj czy dudnienie dochodzi z filtra powietrza i jeśli tak to pokrywa zaworów w górę i sprawdź czy brok z wałka nie wypadł
zaba84 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Właśnie sprawdzałem filtr powietrza i wydaje mi się że z filtra nic nie dudni dlatego już nie mam pomysłu ...
kamil-vag Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Może N75 buczy - czasem tak mają, albo słyszysz jeszcze chwilę turbo, może szoruje po muszli... ciężko stwierdzić, może spróbuj nagrać filmik...
zaba84 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Nie wiem czy uda to sie uchwycić na filmiku ale jak bedę miał chwilę to spróbuje nagrać albo filmik albo dzwięk... Co do turbiny to słychać ale lekki świst jak wchodzi na obroty ... Zastanawiam się czy może to wina katalizatora? Bo z tego za zauważyłem to chyba jeszcze fabryczny tam siedzi wraz z fabrycznym polączeniem elastycznym ...
kamil-vag Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 zatkany kat w tdi to rzadkość... musiałoby turbo rzygać olejem albo lejące wtryski... poproś kogoś o zgaszenie Ty, głowa pod machę i sprecyzować z czego ten dźwięk...
zaba84 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2018 (edytowane) Ten basowy pomruk że tak powiem nie jest tylko przy gaszeniu, słychać go też delikatnie podczas pracy silnika na jałowym a najbardziej go słychać jak silnik schodzi z obrotów. Ale coś spróbuje jeszcze posłuchać i może ten filmik nagram. Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez zaba84
kamil-vag Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zobacz czy nie opisujesz czasem tego zjawiska: https://a4-klub.pl/topic/299582-b6-awxavf-chrobotanie-po-odpuszczeniu-gazu/
zaba84 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Dzięki ale chyba to nie to .... Udało mi się nagrać 2 filmiki, niby słychać o co mi chodzi ale trzeba się wsłuchać.... Słychać jakby taki pomruk ....
Rekomendowane odpowiedzi