Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BKE] Stuki w górnej części silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem odnośnie samochodu marki audi A4 B7 1.9 TDI 116KM BKE 2005 rok problem polega na tym że podczac odpalania czy to będzie na zimnym czy na rozgrzanym silniku wydobywają się stuki w górnej części silnika samochód byl po generalnym remoncie zostały wymienione części jak: 

Dwa tłoki 1 i 4 

Glowica po regeneracji 

Pierścionki komplet 

Popychacze firmy ina komplet 

Panewki 

Uszczelniacze na pompowtryskach

Broki na walku zostały zespawane 

Świeżo Rozrząd wymieniony 

Koło dwumasowe komplet nowy 

Silnik jest zalewany olejem castrol Edge 5w40.

Proszę jakieś sugestie podajcie co to może być, w vagu nie pokazuje nic niepokojącego podsylam linka z pracą tego silnika 

Opublikowano

Raczej na odległość nikt Ci auta nie zdiagnozuje... pierwsze c to bym ściągnął pokrywę i obejrzał jak wygląda wałek i szklanki... 

Druga sprawa, odpiąć wtykę od pompek i pokręcić chwilę rozrusznikiem, może będzie lepiej słychać skąd ten odgłos... 

Trzecia sprawa, to kto Ci to robił ? Skoro po takich wymianach jest jakiś niepokojący odgłos, to pierwsze co bym pojechał do tego co robił i niech sprawdza...

Opublikowano

To błąd przepustnicy (zlokalizowana na dolocie, przy egr) zobacz czy to z niej dochodzą jakieś dźwięki, może tryby zmieliło i przeskakuje...

Opublikowano

Dzięki wielkie jutro to sprawdzę 

Tylko jak włączę na vcds ten błąd tak jak na górnym zdjęciu motor for inake manifold flap v157 odczekam troche to tak jak by auto spadło dużo z obrotów strzelam 600/700 To przestaje stukaci i zamiast 455.0 mg/str jak na górnym zdjęciu widać to pokazuje między 100.0 mg/str a 200.0 mg/str w dodatku auto po tym teście jak by to powiedzieć kopci niesamowicie Ale stukow nie było żadnych 

Witam sprawdzilem wszystko co się da tą przepustnica jest ok klapa się zamyka i otwiera i ten dźwięk (stukanie ) wydobywa się z pod pokrywy niestety na vagu nie mam błędów ale czy może być to wtrysk ? 

Opublikowano

To nagraj filmik spod maski przy komorze silnika a nie z wnętrza auta. 

Opublikowano

Hmmm ja tam nie słyszę nic specjalnego... może bardzo klepie bo synchro na minus... ? Zobacz w VAGu grupę 004 ostatnia kolumna co tam jest. Może za mało cofnięta śruba regulacyjna na PD, ciężko tak przez internet stwierdzić... 

Opublikowano

Synchronizacja jest dobrze ustawiona bo sprawdzał mechanik 

Jest ustawione jak się nie mylę na -1

Odpala na zimnym czy ciepłym na dotyk 

To zmienić tą synchronizację na plus ? Czy choćby na te 0 ? Czy zostawić tak jak jest ? 

Opublikowano

-1 jest dobrze, nie ruszaj... nie wiem, jak dla mnie to ten silnik pracuje normalnie... nie bardzo potrafię wyłapać o który dźwięk Ci chodzi... może ktoś jeszcze się wypowie :P

Opublikowano

W rzeczywistości słychać bardziej te stuki no ale dzięki wielkie za chęci jeszcze sprawdzę te wtryski odłączał bede po kolei i sprawdzę może któryś puka