marekg Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 Autko zaczyna kaprysić... wczoraj zaczęło się jakieś dziwne buczenie w trakcie jazdy i praktycznie z kilometra na kilometr nabiera to na sile. Raczej nie pochodzi ono z silnika, zaczyna być słyszalne od ok 60km/h w górę. Sprawdzałem i buczy tak samo zarówno przy włączonym napędzie jak i przy jeździe na luzie powyżej wspomnianej prędkości. Niestety nie mam pojęcia nawet z jakiej strony te dźwięki dochodzą. Ma ktoś pomysł jak to zidentyfikować? mogę odstawić auto do serwisu ale oni zaczną wymieniać wszystko po kolei a to nie o to chyba chodzi...
Daimos Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 Przyczyną mogą być opony, zużyte łożysko, wydech... Spróbuj zlokalizować czy to z przodu buczy czy z tyłu, na zakrętach czy na prostej... może się coś wtedy wymyśli
marekg Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Opublikowano 21 Lutego 2009 Przyczyną mogą być opony, zużyte łożysko, wydech... Spróbuj zlokalizować czy to z przodu buczy czy z tyłu, na zakrętach czy na prostej... może się coś wtedy wymyśli wydaje mi się, że opony można wykluczyć. Są nowe założone w listopadzie a problem zaczął się wczoraj. oczywiście mógłbym przełożyć koła na letnie i się przejechać kawałek ale to raczej niczego nie wniesie. Wydech, no nie wiem nie przyszło mi do głowy wcześniej ale wydech dawałby wyraźne sygnały powiązane chociażby z prędkosćią obrotową silnika a tego raczej nie ma. Myślałem o łożyskach ale pomimo 8 lat to auto nie ma specjalnie nalatane kilometrów, ledwie 135 tysięcy potwierdozne. Najgorsze, że nie mam pomysłu jak tu się wsłychać która to konkretnie strona, przód tył... Zakręty jak i proste raczej nie robią różnicy.
kris_kilt Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam ja mam chyba ten sam problem albo bardzo podobny. od predkosci powiedzmy 50-60km/h zaczyna sie dobywac dziwek spod auta , opony i łożysko wykluczyłem , poniewaz dzwiek sie pojawia przy ww predkosci do ok 120-130 pozsniej zanika (opor powietrza),najbardziej slyszalny jest przy lekkim naciskaniu pedalu gazu jedynie dla utrzymania predkosci , jak wrzucam luzz tez jest ale juz nie taki intensywny , tak samo jak przyspieszam zdecydowanie - jest nadal ale rowniez juz nie taki intensywny.bylem u 2 mechanikow i oboje w zasadzie stwierdzili to samo(oczywiscie nie na 100% mowili) ze najprawdopodobniej bedzie to dyferencjał w skrzyni biegow (luz na zębatkach - w poziomie) , słyszalny jest rowniez dziwek pojedynczy(takie jakby "tyk" - ciezko to opisac slownie) gdy wrzucam wyzszy bieg (np z 1 na 2 , z 2 na 3). Z tego co sie dowiedziałem naprawa jest calkowicie nie oplacalna , pozniewaz nie do konca wiadomo gdzie to moze byc w tej skrzyni biegow.powiedziano mi ze jak cos to wymiana skrzyni calkiem - najtansza opcja , lecz rowniez ze mozna z tym jezdzic 50-100 tys.km do poki sie poprostu nie sypnie skrzynia.wymienilem rowzniez olej w skrzyni , lecz na korki przy magnesie nie bylo zadnych opylkow metalu ani nic , wiec skrzynia chyba sie nie sypie , i juz sam niewiem dokalndie co to moze byc tak na 100% prosze o jakas pomoc doswiadczonych uzytkownikow forum raczej tez nie sadze zeby to bylo łozysko , bo z tego co sie orientuje(chodz niejestem doswiadczony w sprawach motoryzacyjnych - ucze sie wsyztskiego dopiero na tym aucie)szumialo by niezaleznie czy przyspieszam , czy jade na luzie czy utrzymuje predkosc , a tutaj czasem jest mocniejszy , slabszy , najbardziej jak muskam doslownie pedal gazu na utrzymanie predkosci.opony chyba tez odpadaja , bo ten dziek byl minimalnie slyszalny na letnich oponach(trzeba bylo sie naprawde bardzo wsluchac),jak zmienilem na zimowe to sie troche nasilił - chodz jak juz wspomnialem , jestem raczej laikiem w tych sprawach i ucze sie na bierzaco p.s jesli by to byla jednak skrzynia , to tak z ciekawosci - czy ktos moze wie, czy jest technologicznie mozliwe przy zmianie skrzyni wrzucic 6 biegowa w miejsce 5? Audi A4 '95r AAH 2.8L V6 bez klimy Pozdrawiam
marekg Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Opublikowano 26 Lutego 2009 Ano skończyło się skończyło. Prawy przód niestety. Trochę kosztowna zabawa to łożysko...
Rekomendowane odpowiedzi