Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKE] Trzęsie 1300-2000 tys obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna coraz bardziej odczuwalne drgania podczas przyspiwszania i gdy puszcze gaz . 1.9 bke 2005r. Przy 1300-2000obrotow. 

Przeguby niby szarpalem i luzow nie czuć. Poduszki wyglądają dobrze. Zaciagne reczny i wrzuce 3bieg i staram się szarpac silnikiem i nie wydaje mi sie zeby bardzo się telepal. Jakby w normie. 

Auto po zmianie turbo na AWX + mapa na 145hp. Od tego momentu silnik bierze olej, a raczej przy turbo jest mokro. Oraz przy wlewie oleju też zaczal się pocic. Dmuchalem w przewód odmy i jest przeplyw powietrza. Korekty wtryskow idealne bliskie zeru. 

Tylko błąd klapy gaszacej oraz świeca cylinder nr 2. Ale to juz mam od dawna... 

Opublikowano
16 godzin temu, wojciechlowicz napisał:

Tylko błąd klapy gaszacej oraz świeca cylinder nr 2. Ale to juz mam od dawna... 

Chcesz żeby z niesprawna przepustnicą silnik prawidłowo pracował ? :naughty:

Masz numer tego błędu ?

Po skasowaniu powraca czy nie ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, piotrsob1 napisał:

Chcesz żeby z niesprawna przepustnicą silnik prawidłowo pracował ? :naughty:

Masz numer tego błędu ?

Po skasowaniu powraca czy nie? 

Wcześniej jak zmieniłem turbo to wszystko czyscilem ale błąd dalej wraca. 

IMG_20181110_160622_HDR.jpg

IMG_20181110_161920_HDR.jpg

Opublikowano

Włącznik świateł hamowania i przepustnica ( klapa gasząca )  i świeca żarowa na drugim cylindrze do wymiany .

To " klapa gasząca " to mocne uproszczenie, w tych silnikach jej praca nie polega już tylko na pomocy w unieruchamianiu silnika.

W czasie jego pracy steruje ona przepływem powietrza do cylindrów , ale jaka dokładnie jest logika jej działania to tylko ECU wie :decayed:

Możesz jeszcze posprawdzać kabelki, a jak nic nie znajdziesz to działania tak jak wyżej opisane :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, piotrsob1 napisał:

Włącznik świateł hamowania i przepustnica ( klapa gasząca )  i świeca żarowa na drugim cylindrze do wymiany .

To " klapa gasząca " to mocne uproszczenie, w tych silnikach jej praca nie polega już tylko na pomocy w unieruchamianiu silnika.

W czasie jego pracy steruje ona przepływem powietrza do cylindrów , ale jaka dokładnie jest logika jej działania to tylko ECU wie :decayed:

Możesz jeszcze posprawdzać kabelki, a jak nic nie znajdziesz to działania tak jak wyżej opisane :P

Z ta elektronika to roznie bywa. Miałem problem ze stopem bo sam sie zalaczal i siadala bateria. Teraz jest nowy czujnik a błąd dalej wyakakuje. Wszystkie świece są dobre. Kiedyś ktoś pisal ze miał błąd swiecy a kiedy wymienil bixenon to błąd przestal się zapalac. Błąd klapy gaszacej mam już ze 3lata i jakoś w niczym mi to nie przeszkadza. A martwię się tylko tym olejem przy turbo AWX i przy wlewie oleju do silnika... 

Opublikowano
1 minutę temu, wojciechlowicz napisał:

Z ta elektronika to roznie bywa. Miałem problem ze stopem bo sam sie zalaczal i siadala bateria. Teraz jest nowy czujnik a błąd dalej wyakakuje. Wszystkie świece są dobre. Kiedyś ktoś pisal ze miał błąd swiecy a kiedy wymienil bixenon to błąd przestal się zapalac. Błąd klapy gaszacej mam już ze 3lata i jakoś w niczym mi to nie przeszkadza. A martwię się tylko tym olejem przy turbo AWX i przy wlewie oleju do silnika... 

No z takim podejściem to pozostaje jeździć do momentu aż stanie .... :thumbup1: :decayed:

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, piotrsob1 napisał:

No z takim podejściem to pozostaje jeździć do momentu aż stanie .... :thumbup1: :decayed:

Jak zadnych negatywnych objawow do tej pory nie było to nie ruszalem. 

Czytam dużo o tych wibracjach auta i ludzie pisza takie teksty ze pol silnika i osprzetu wymienili i nic nie pomaga. Wiec chyba lepiej żeby stanal w piz*u i kupić caly silnik z jakiegos dawcy. 

Uszczelniacze wtryski kolo dwumasowe pompe przeguby i wiele wiele innych i jak ma być dobrze jak po wymianie nie ma poprawy? 

Lepiej caly motor kupić z rozbitka. 

Opublikowano

Powodów wszelkiej maści szarpań może być milion , albo i ze dwa :tongue4:

Bez dokładnego opisu problemu i podstawowej diagnostyki to se można zgadywać przyczyny...:cool1:

2 godziny temu, wojciechlowicz napisał:

Jak zadnych negatywnych objawow do tej pory nie było to nie ruszalem. 

Nastepnie :

2 godziny temu, wojciechlowicz napisał:

Uszczelniacze wtryski kolo dwumasowe pompe przeguby i wiele wiele innych i jak ma być dobrze jak po wymianie nie ma poprawy? 

To drugie stwierdzenie to na podstawie autopsji ( wtedy by się nieco kłóciło z pierwszym ) , czy tematów przeczytanych na forum ?:kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a nie uważacie że tutaj jest problem? - Przy 1300-2000obrotow. :decayed:

Kto butuje TDI od 1300 obr... :facepalm:

Jeżeli logi wyglądają ok, poduchy ok, osprzęt ok, przeguby ok, silnik nie opiera się na poduszce pasa przedniego, to ja bym najpierw ogarnął przepustnicę a później jak nie pomoże - dobrał się do sprzęgła.
Kiedy wymieniałeś / czy wymieniałeś i ile masz przebiegu ?

A PS, przed sprzęgłem sprawdziłbym jeszcze przepływkę. Jak coś jest nie tak z powietrzem to błędna mieszanka też może "namieszać" ;)

Edytowane przez Ralen

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Przyczyna znaleziona. Zaciete kolo dwumasowe. 

Koło spelnialo role jednomasy. 

Pozdrawiam