Fish1991 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Witam. Wczoraj pisałem post o zerwanym przewodzie i przytarciu sprężarki . Zastanawia mnie czy jest możliwość wywalenia takiej sprężarki ze sprzęgłem stałym i wstawienie takiej co załącza się poprzez elektromagnes ? Bo te nasze kompresory to jakas kpina . Niechcący kiedyś uleci ci gaz i wszystko idzie się za przeproszeniem j..ać . A są to koszta nie małe i plus nerwy . Strach mieć ta klime w tym aucie . Już drugi raz muszę wymienić kompresor i jestem zdołowany .... Czy ktoś robił kiedyś takiego moda ? Jest to możliwe ?
MaTeo85 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 nie ma takiej możliwości technicznej. sterowanie elektromagnesem jest na zasadzie załącz / wyłącz (0V/12V), a sterowanie zaworem rozprężnym jest zawsze za pomocą impulsu 12V z tym że wypadkowa zależy od długości tego impulsu, jest to metoda tak zwana PWM. Długość impulsu zależy od sterownika klimatyzacji i odczytanych parametrów ze wszelkiej maści czujników itp. to tak w dużym skrócie
misiek95 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Sterowanie oczywiście jest inne, ale to raczej nie oznacza że jest to awykonalne a raczej, że nie skończy się na wymianie samej sprężarki. b6 z taką i z taką klimą na pewnym etapie rozbiórki są takie same, silniki też
MaTeo85 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 W b6 nie bylo kompresora sterowanego elektromagnesem. W teori wszystko da sie zrobić... pytanie tylko po co i dlaczego tak drogo...
MaTeo85 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Aha i problemem tu nie jest sama sprężarka bo ją mozna w prostszy lub trudniejszy sposób podmienic na cos innego, ale jej sterowanie czyli panel klimatronika już od czegos innego nie podejdzie, a przerabianie sterownika to jest niepotrzebna robota, koszty i w ogole trudna sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi