Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wycie na 5 i 6 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, podczas jazdy na autostradzie na 6 biegu z prędkością 120 - 130 km/h słychać wycie. Po puszczeniu gazu - ustaje. Przy prędkościach powyzej 130 km/h nie słychać wycia. Dodam że gdy lewarek rusze do tylu, wycie sie nasila, natomiast gdy lewerek porusze lekko ku przodowi (w stronę kokpitu) wycie jest mniej slychalne. Zaobserwowalem również ze podczas przyspieszania i puszczania gazu lewerak sie rusza. Wycie występuje również podczas przyspieszenia na 5 biegu, przy wyższych obrotach. Skrzynia do wymiany?

Edytowane przez rs50
Opublikowano

Na początku wymień w niej olej, tańsze od wymiany skrzyni a może pomóc.

Opublikowano (edytowane)

miałem taki sam objaw(przy dociskaniu lewarka dźwięk się nasilał) i niestety wymieniałem skrzynię,tylko u mnie wyło cały czas ,dlatego może wymiana oleju pomóc lub możesz mieć go za mało,dobrze by było sprawdzić stan oleju,a powiedz jeszcze masz wisco czy 2 elektryczne wentylatory

Edytowane przez greg2505
Opublikowano

Sprawdze stan oleju na poczatek. Skrzynia z zewnatrz jest sucha, nie zauważyłem żadnych wycieków. Mam wisko.

Opublikowano

Jak masz wisko to sprawdź łożysko w podporze aluminiowej do której jest przykręcone,tam jest szerokie łożysko ok 4cm, jak padnie to dźwięk jest podobny do wycia skrzyni i rośnie z obrotami silnika