Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po postoju nie odpala...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Jaceqpro napisał:

Koledzy po przerwie piszę co już zrobiłem, wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu okazało się że to nie on, ponieważ po odpaleniu i rozgrzaniu silnika poczekałem ok 10 min i już nie odpalił. Ostatnio miałem taką sytuację że jadąc samochodem przy wysokich obrotach nagle silnik zgasł i nie chciał zapalić dopóki nie ostygł. Podejrzenia moje wtedy padły na cewkę więc ją dzisiaj wymieniłem ale testy były zbyt krótkie żeby potwierdzić że pomogło :) Komputer oczywiscie nic nie pokazuje. Został mi jeszcze do wymiany czujnik położenia wału. Napiszcie proszę czy taki z oznaczeniem 050906433 bedzie odpowiedni do silnika ALZ ? widze ze pasuje on również do Audi 80 B4 1,8 i A4 B5 1,8...

Ponadto mam do was pytanie ponieważ podczas wymiany cewki zauważyłem, że jeden z przewodów podciśnienia jest scisniety trytką a w miejscu gdzie zasysa powietrze aż się spłaszczył od zasysania. Wrzucam fotkę może ktoś napisać w jakim celu ktoś mógł coś takiego zrobić ? i co to jest za przewód ? w króćcu od strony przepustnicy było w nim sporo czarnego syfu który przeczyściłem.

A prosze jeszcze o informacje gdzie jest umiejscowiony czujnik położenia wału w silniku ALZ.

Pozdrawiam i dzieki za informacje.

20190211_134446.jpg

20190211_134501.jpg

Czujnik położenia wału mocowany jest na przekładni w okolicach koła zamachowego. wpięty do inatalacji jest poprzez wtyczkę zamocowaną na grodzi. Nie wiem nawet czy to nie jest ta bordowa wtyczka widoczna na zdjęciu. Chyba że to od sondy. U mnie zwalony czujnik w którejś audicy dawał podobne objawy. W skrajnych przypadkach odpalałem auto rozrusznikiem na dwójce. Jak nim podjechałem kawałek to zapalał. Ryzykowny sposób ale działał.

Opublikowano

Sprawdzałes czy widzi obroty w VCds

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, sitar napisał:

Sprawdzałes czy widzi obroty w VCds

Tak widzi obroty w VCDSie jak kręci silnikiem i nie odpala to wskazówka obrotomierza sie lekko podnosi

Opublikowano
  • Autor

Panowie winna okazała się cewka na razie jest ok. Czujnika położenia wału nie zdążyłem zmienić. Dzieki wszystkim za pomoc. A czy ktoś coś może powiedzieć w związku z tym przewodem podciśnienia scisnietym trytką, od czego on jest ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo ważny w tym siniku jest ten tzw  "eżektor".Mialem też podobne objaky i  nawet  nie przypusczałem,że wymiana na nowy "eżektora" (fachowo popastrumieniowa)zmieni zachowanie silnika,i  przywróci normalne zachownie silnika.Koszt części ok150,- w ASO (nie warto kupować na szrotach,aledrogo itp)to jest delikatne urządzenie,z plstikowymi gietkimi,zaworkami,i stare wykruszają się,powodują zakłócenia bardzo ważnej dla normalnej pracy tego idealnego silnika.Zacząłbym,od tego eżektora i nie wydawal na cewki,i inne sprawne przewoduy podcisnienie.Ja też wymyślalem,zapominając,że ten element z czasem(kilka lat) jest przegrzny i delkatne klapki,zawory,rozsypują si,ę i są nienaprawialne,Wymienić,stare na smietnik,albo na połkę,dla ciekawych.Ten sinik jest prosty i niezawodny,przy odrobinie dbałosci.Polożenie wału jest ważne,cewka też,ale" po co leczyć wątrobę,jak boli ucho."Musi być jakiś związek przyczynowo skutkowy.Nawet jeśli nie potrzbny dziś ,zakup eżektor w aso i jutro ładnie  zamontuj,oczywiście Akku musi mieć minimum 12,6V  czyli być "gotowy do jazdy".THX WW