adam0112 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 Witam, przydarzyła mi się taka przygoda ile mogę za nią dostać od ubezpieczyciela? Pytam, bo nadal czekam na rzeczoznawcę i chcę być przygotowanym na to jak dalej załatwiać, po oględzinach.
vertus69 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 Przy takim strzale aż dziwne, że poduszka i kurtyna nie wyleciała. Chyba, że ich już nie było..... Tylne drzwi są cale? Wg mnie 6-8tys.
hak64 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 To poważna szkoda. 10 minut temu, vertus69 napisał: Wg mnie 6-8tys. Na tyle prawdopodobnie wyceni ubezpieczyciel, ale naprawa w ASO to koszt blisko 15 tys. Różnica wynika z faktu, że ASO będzie chciało wymienić słupek "B", co jest niekoniecznie korzystne dla auta (zostaną uszkodzone powłoki antykorozyjne elementów sąsiadujących). Jestem zdecydowanym przeciwnikiem oszczędzania ubezpieczycieli, ale w tym przypadku wycena w kwocie powyżej 6 tys, jest akceptowalna. Gdyby naprawę wykonać z użyciem części z odzysku, to można zmieścić się w kwocie o połowę mniejszej.
adam0112 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Opublikowano 1 Lutego 2019 33 minuty temu, vertus69 napisał: Przy takim strzale aż dziwne, że poduszka i kurtyna nie wyleciała. Chyba, że ich już nie było..... Auto było zaparkowane.
Langista Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 A ja z tego co kojarzę, to gdy rzeczoznawca zobaczy naruszenie konstrukcji to stwierdza szkodę całkowitą, nie zdziwię się jak w tym przypadku też konstrukcja już będzie naruszona.
hak64 Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 1 godzinę temu, Langista napisał: A ja z tego co kojarzę, to gdy rzeczoznawca zobaczy naruszenie konstrukcji to stwierdza szkodę całkowitą, Kolego, wprawdzie nie pracuję w zawodzie, ale uprawnienia rzeczoznawcy posiadam. Te uszkodzenia nie kwalifikują tego auta do szkody całkowitej (może gdyby chodziło o wóz 5-6 lat starszy to i owszem).
Langista Opublikowano 1 Lutego 2019 Opublikowano 1 Lutego 2019 No ręki sobie uciąć nie dam, ale kto wie jak to wygląda od spodu. Dlaczego starszy już by miał szkodę całkowitą?
hak64 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 16 godzin temu, Langista napisał: Dlaczego starszy już by miał szkodę całkowitą? Szkoda całkowita, to pojęcie wzięte z mowy potocznej (nie jest usankcjonowane prawnie), a oznacza, że szacunkowy koszt naprawy przekracza wartość pojazdu przed zaistnieniem szkody. Zatem im starszy samochód, tym łatwiej o "całkę". 1
Rekomendowane odpowiedzi