Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

"puknięcie" w kole podczas ruszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

po wyczyszczeniu portfela zabrakło mi pomysłów... sprawa wygląda następująco:

1. Auto ustawione idealnie równo -> wszystko ok, możemy skręcać, jeździć nic się nie będzie działo.
  2. rajd po dziurach, bruku etc -> cisza.
  3. auto ustawione z górki (przodem w dół) lub jakąś większa dziura, musi być lekkie obciążenie -> wsteczny, potem przód i następuje jakby efekt walnięcia / szarpnięcia lewym kołem, słychać i czuć pod nogami. Objaw jednorazowy, by powtórzyć trzeba cofnąć.
  4. auto stojące na chodniku stroną pasażera -> wsteczny, przód i uderzenie / gruchnięcie w lewym kole, po nagraniu telefonem wyraźnie słychać że coś dwa razy przeskakuje. Objaw jednorazowy, by powtórzyć trzeba cofnąć.
  5. wolna jazda i mocniejsze skręcanie najlepiej w drogę o innej wysokości następuje wyraźne gruchnięcie (głośniejsze i dłuższe)

Objaw się nasila a całość problemu zaczęła się kilka tygodni po wymianie amortyzatorów, finalnie w aucie zostały wymieniane:

1. sprężyny
  2. amortyzatory
  3. łączniki
  4. (strona lewa) przeguby wew i zew
  5. (strona lewa) łożysko
  6. poduszki i łożyska

Dźwięk słychać głównie w aucie, na zewnątrz trzeba wiedzieć czego szukać

Ktokolwiek, cokolwiek ?  pomysłów brak..

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

Sprawdzałeś klocki hamulcowe? U mnie jak mechanior w ASO (?) coś popierniczył przy klockach to też mi pukały jak jechałem na R, a później na D.

pojechałem z tym objawem coś tam poprawili i ustało, niby klocki się układały . . . 

Opublikowano
  • Autor

A klocek nie powinien dawać o sobie znać w każdej sytuacji ? nie zawadzi sprawdzić.

Opublikowano

Nie wiem, może ze mną coś jest nie tak i nie widze dobrze... ale nie napisałeś jakie to auto nawet. 

Opublikowano

Takie duchy sa najgorsze. Walczyłem w 2 różnych autach z tym i w jednym to strzelała sprężyna, pomogło psiknięcie smarem w sprayu w dolnych okolicach gdzie opiera sie sprężyna i na samą sprężynę. Z drugiem razem był to łącznik stabilizatora. Co ciekawe po 2-3 miesiącach objaw powrócił i znowu po godzinach szukania wymieniłem ten wcześniej wstawiony nowy łącznik stabilizatora (lemforder) na nowy i objaw minał.

Za trzecim razem w innym aucie o małym przebiegu pomogło POPUSZCZENIE a potem dokręcenie wszystkich śrub. Ale dosłownie wszystkich, od wózka, skrzyni, wahaczy, stabilizatorów. Wszystko co jest widoczne od spodu po zejściu do kanału :) 

Dodam, że też problem pojawiał się przy naprężeniu, zmiany kierunku np przód tyłu lub lewa prawa i było to czuć pod nogami na podłodze siedząc w środku auta.

Opublikowano

może głupio i banalnie to zabrzmi ale zacznij od sprawdzenia czy wszystkie koła masz dokręcone.

Opublikowano

Słuchaj miałem tak. Samo w audi a4 B. 1.8 t avant szukałem. Cudowalem ale naszczescie tylko się nie wsyrzelilem. W jeden Wachacz Ale co się okazało luźna sroba od poduszki silnika!!!! Sprawdź jak chodzi. O audi nw czemu sama. Się poluzowala DOKRECILEM z gorury i zdolu na klej do gwintów i pupeczka miodzio malina. :)

Opublikowano
  • Autor

Poduszka to dobry trop ale nie od silnika, auto już na warsztacie, jutro odbieram, dam znać.

Opublikowano
  • Autor

Więc tak, poduszka na której wisi skrzynia wymieniona (była rozklejona), wszystkie wibracje, uderzenia, szarpnięcia etc wyeliminowane, pozostał jedynie dźwięk "grzechotania", który mam wrażenie że teraz jest bardziej wyraźny i głośniejszy.

Opublikowano

a dowiemy sie jaki to pojazd?

Opublikowano
  • Autor

jetta mk5