Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Wymiana PD - co jest potrzebne i gdzie to dobrze zrobić (Kraków)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

yes yes yes :good:

Opublikowano
  • Autor

owszem wymiana pompowtryskiwaczy nie jest tania ale wszelkie błędy z nimi związane a zwłaszcza wysokie BIP-y czy błędy związane z "wypadaniem zapłonów" mają w większości przypadków źródło w wiązce zasilającej, każdy opór związany z wysokim BIP-em może być spowodowany wiązką zasilającą, ona nie jest taka droga i na Waszym miejscu zacząłbym od jej wymiany a zwłaszcza pierwsze co to zastosowałbym kontakt spray aby sprawdzić czy piny nie zaśniedziały.

co to sa BIPy ?[br]Dopisany: 28 Grudzień 2009, 22:36_________________________________________________

nie jest to BLB ale ogólne zasady są niezmienne :

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=161&start=0

wtryskiwacze trzeba kodować ale w systemach CR.

wczoraj ten link jeszcze ładnie hulał, dziś kupa :/

proste nie proste mysle ze ktokolwiek srednio ogarniety je wymini , problem zaczyna sie tu ...

Każdy pompowtryskiwacz regulujemy indywidualnie w/g specjalnej procedury.

a to juz takie porste pewnie ie jest bo trzeba ja znac i wiedziec jak to zrobic

Opublikowano

co to sa BIPy ?

BIP-y to wartości określające czas rozpoczęcia i trwania wtrysku w silnikach PD, z angielskiego - Begin of Injection Period

Opublikowano

Witam. Zdobyłem okazyjnie pompowtryskiwacze po 20 tys. przebiegu i nie zamierzam jeszcze dokonać wymiany (mój silnik przestał narywać przy 2000 obr. po zastosowaniu STP).

Jak należy je przechowywać w dłuższym okresie czasu np. rok ?

- mechanik sugerował że można je częściowo zalać olejem napędowym.

Opublikowano

powinno sie wymieniac parami

Hammer a jak masz tłoki spięte... :gwizdanie: :decayed:

po czym rozpoznac jak spiete sa tłoki, bo pytałem juz kilku mechaniorów i albo nie wiedza o czym mówie albo twierdzą,ze kazdy PD działa niezależnie.

I jak to wygląda jesli jest nie parzysta liczba tłoków jak np w VW Crafter 2.5 R5 (BJJ,BJL,BJM)

Opublikowano
  • Autor

powinno sie wymieniac parami

Hammer a jak masz tłoki spięte... :gwizdanie: :decayed:

po czym rozpoznac jak spiete sa tłoki, bo pytałem juz kilku mechaniorów i albo nie wiedza o czym mówie albo twierdzą,ze kazdy PD działa niezależnie.

I jak to wygląda jesli jest nie parzysta liczba tłoków jak np w VW Crafter 2.5 R5 (BJJ,BJL,BJM)

to widac zlych machanikow pytales bo w takim razie nie amja baladego pojecia za co sie zaieraja :wink4:

Opublikowano

miedzy innymi pytałem o to w ASO ,ze tam nie wiedzieli to w ogóle sie nie zdziwilem ale reszta tak samo...

wiec odpowie ktos jak to jest bo żaden szukaj nic nie pomaga

i wkoncu jak wyglada to spinanie parami dla silników z 5 cylindrami

Opublikowano

miedzy innymi pytałem o to w ASO ,ze tam nie wiedzieli to w ogóle sie nie zdziwilem ale reszta tak samo...

Ktoś sie zagalopował z tym spinaniem :decayed:

Chodzi o to że tłoki w silniku 4-cylindrowym są w tym samym położeniu parami, np. dwa w górnym i w tym samym czasie dwa w dolnym (zawsze 2 są w tym samym położeniu)

W 5-cyl. z reguły każdy jest w innym, poza paroma momentami jak się mijają, więc twierdzenie "że parami" nie ma tu zastosowania.

Szczerze mówiąc nie wiem jak jest w 5-cyl. ale chyba wymieniasz jeden albo wszystkie.

proste nie proste mysle ze ktokolwiek srednio ogarniety je wymini , problem zaczyna sie tu ...

Tylko strasznie brzmi ta "specjalna procedura" :)

Potrzebny jest tylko wymieniony wcześniej czujnik zegarowy, i pewnie jakby Ci to ktoś raz wytłumaczył to byś zapamiętał.

Opublikowano
  • Autor

Ktoś sie zagalopował z tym spinaniem :decayed:

Chodzi o to że tłoki w silniku 4-cylindrowym są w tym samym położeniu parami, np. dwa w górnym i w tym samym czasie dwa w dolnym (zawsze 2 są w tym samym położeniu)

W 5-cyl. z reguły każdy jest w innym, poza paroma momentami jak się mijają, więc twierdzenie "że parami" nie ma tu zastosowania.

Szczerze mówiąc nie wiem jak jest w 5-cyl. ale chyba wymieniasz jeden albo wszystkie.

Tylko strasznie brzmi ta "specjalna procedura" :)

Potrzebny jest tylko wymieniony wcześniej czujnik zegarowy, i pewnie jakby Ci to ktoś raz wytłumaczył to byś zapamiętał.

to zdradz tajemnice co i jak to sie robi :)

Opublikowano

to zdradz tajemnice co i jak to sie robi :)

Żadna tajemnica :decayed:

Montujesz czujnik zegarowy (normalnie przykręcając do głowicy, ale nie mając przyrządu używasz podstawy magnetycznej) na śrubę regulacyjna pompki, zasuwasz wałem (w kierunku obrotów silnika) aż rolka popychacza będzie w najwyższym punkcie, wtedy czujnik pokaże Ci najniższe położenie, demontujesz go, wkręcasz śrubę regulacyjna aż poczujesz opór (pompka będzie wtedy w skrajnym położeniu), odkręcasz śrubę o 180 stopni, przytrzymujesz i dokręcasz nakrętkę zabezpieczającą siłą 30 Nm. Tyle :)

Wcześniej jest napisane, że potrzeba klucza dymometrycznego o regulacji od 0.3 Nm, mały błąd, potrzebny jest od 3 Nm, jest to pierwszy stopień dokręcania śrub pompek.

Opublikowano

I jeszcze jedno, opisana na Masters Tuning procedura wymiany dotyczy silników 1.9 i 2.0 8V, a dla 2.0 16V (jak w pierwszym poście BLB, czy obecnie BRD) jest troszkę inna, np nie potrzebna jest suwmiarka, inne momenty dokręceń itp.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

turdzi wymieniłeś już PD??

Mógłby ktoś podać nr. PD do BLB??

Warto szukać i kupić PD np. na allegro, bo ceny w ASO są kosmiczne..??

Opublikowano
  • Autor

turdzi wymieniłeś już PD??

Mógłby ktoś podać nr. PD do BLB??

Warto szukać i kupić PD np. na allegro, bo ceny w ASO są kosmiczne..??

BLB ? jakis rok temu :wink4: wrto na alegro jak sie ma szczescie to sie wyrwie caly komplet owych w cenie jednogo z ASO

nr. 03G130073G - nowy 03G130073GX regenerowany fabrycznie