Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 TFSI. Czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,planuję zakup A4 B8 1.8 TFSI. Naczytałem się już trochę o ich awaryjności, branie oleju,problemy z rozrządem itd.  Jednak myślę nad tym aby zaryzykować i kupić ten model. Pierwsze co to wymieniłbym kompletnie rozrząd,następnie wymieniłbym tłoki i pierścienie na wytrzymalsze zamienniki z amerykańskiego rynku (Firma MAHLE) które ponoć pomagają na problem z olejem. Słyszałem też o jakiś problemach z kołem zamachowym,również poszłoby do wymiany. Jak myślicie,czy po takich zabiegach miałbym raczej spokój na dłuższy czas i mógłbym spać spokojnie ? Czy może są jeszcze jakieś inne wady których nie znalazłem przeglądając internet ? A może lepiej sobie odpuścić ten silnik i szukać raczej czegoś starszego np. B7/B6 z 1.8T/3.0 V6 ? A może A6 C6 2.4 V6 ? Jak myślicie ? Nie ukrywam,że najbardziej podoba mi się B8 i na niej mi najbardziej zależy ale jeśli ten 1.8 TFSI to az taka tragedia to odpuszczę. 

PS. W grę wchodzi jedynie benzyna,auto będzie przez najbliższe 2-3 lata użytkowane tylko na weekendy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemox96 napisał:

Witam,planuję zakup A4 B8 1.8 TFSI. Naczytałem się już trochę o ich awaryjności, branie oleju,problemy z rozrządem itd.  Jednak myślę nad tym aby zaryzykować i kupić ten model. Pierwsze co to wymieniłbym kompletnie rozrząd,następnie wymieniłbym tłoki i pierścienie na wytrzymalsze zamienniki z amerykańskiego rynku (Firma MAHLE) które ponoć pomagają na problem z olejem. Słyszałem też o jakiś problemach z kołem zamachowym,również poszłoby do wymiany. Jak myślicie,czy po takich zabiegach miałbym raczej spokój na dłuższy czas i mógłbym spać spokojnie ? Czy może są jeszcze jakieś inne wady których nie znalazłem przeglądając internet ? A może lepiej sobie odpuścić ten silnik i szukać raczej czegoś starszego np. B7/B6 z 1.8T/3.0 V6 ? A może A6 C6 2.4 V6 ? Jak myślicie ? Nie ukrywam,że najbardziej podoba mi się B8 i na niej mi najbardziej zależy ale jeśli ten 1.8 TFSI to az taka tragedia to odpuszczę. 

PS. W grę wchodzi jedynie benzyna,auto będzie przez najbliższe 2-3 lata użytkowane tylko na weekendy.

1.8tfsi nie miały takich problemów jak 2.0tfsi ale to nie oznacza ze sie nie zdarzały

Opublikowano

Problemy z olejem w tych silnikach wzięły się od wymian oleju co 30k, wszystko się pozapychało i nie działa jak należy. Na moje wystarczy tylko przeczyścić dokładnie silnik (jak już chcesz silnik rozbierać, to tłoki wyrwać, pierścienie wymienić a tłoki tylko przeczyścić dokładnie, aby kanaliki odblokować jak są zapchane). Regularnie olej wymieniać i będzie wszystko cacy, nie ma potrzeby wg. mnie na lepsze tłoki wskakiwać jeżeli nie chcesz mocy podnosić. Jeżeli chcesz bezawaryjności to 3.0 V6 z B6/7 odradzam, bardzo duże prawdopodobieństwo wtopienia sporej gotówki w remont silnika (ok 12k). Taniej w 1.8 pójść, i nie wydawać milionów bez potrzeby.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedzi. A jak myślicie ? Co sprawi mniej problemów ? 1.8 TFSI czy 2.0 TFSI ?

Opublikowano

1.8 na moje, ale to raczej posiadacze tych silników musieliby się wypowiedzieć. Możesz tez poczytać w tematach o typowych usterkach tych silników, ich złożoności i dostępu do różnych wymian.

Opublikowano
3 godziny temu, Przemox96 napisał:

Wielkie dzięki za odpowiedzi. A jak myślicie ? Co sprawi mniej problemów ? 1.8 TFSI czy 2.0 TFSI ?

To praktycznie identyczny silniki i cierpią na te same przypadłości jedyna różnica którą odczujesz to moc i ciut większe spalanie 2.0

Edytowane przez kixi4

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja się mogę wypowiedzieć na temat 1,8 TFSI 170km CJEB

Ogólnie z olejem nie mam problemów  a mam najechane 204 tyś i jak litr weźmie na 15 tyś to dobrze ale za to 

160 tyś sterownik silnika  6,4 tyś ASO

165 tyś wariator faz rozrządu 9 tyś ASO

185 tyś dwumasa 8,4 tyś ASO

192 tyś pompa wody 2,5 tyś miejscowy zakład 

i teraz ma prawie 205 tyś i problem z wtryskami naprawa w trakcie. Także albo trafiłem na takie wadliwy egzemplarz albo sam już nie wiem.

Opublikowano
10 godzin temu, Kamil Golenia napisał:

Ja się mogę wypowiedzieć na temat 1,8 TFSI 170km CJEB

Ogólnie z olejem nie mam problemów  a mam najechane 204 tyś i jak litr weźmie na 15 tyś to dobrze ale za to 

160 tyś sterownik silnika  6,4 tyś ASO

165 tyś wariator faz rozrządu 9 tyś ASO

185 tyś dwumasa 8,4 tyś ASO

192 tyś pompa wody 2,5 tyś miejscowy zakład 

i teraz ma prawie 205 tyś i problem z wtryskami naprawa w trakcie. Także albo trafiłem na takie wadliwy egzemplarz albo sam już nie wiem.

lubisz przeplacac widze :)

Opublikowano

Weź 2.0 tfsi 3 gen, wyeliminowano problem olejowy, posiada dodatkowy wtrysk paliwa w kolektor ssący, więc nie zakleja się syfem. Dolozysz troche za nowszy rocznik, ale lepsze to niz kupienie 2-3 lata starszego egzemplarza i roznice w cenie wpakowac na poprawienie silnika (pierscienie, rozrzad, itp)