Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Automat - opóźnienie przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam automatyczną skrzynię (wydaje mi się że multitronic) zauważyłem że czasami samochód przy ruszaniu z D ma opóźnienia. Wygląda to jakby się zastanawiał przez 1,2 sek. czy ma ruszyć czy nie. Do tego przytrafiło mi się kilka razy, że po wrzuceniu R czułem silne szarpnięcie/uderzenie.

Nie wiem też czy to do skrzyni mogę łączyć ale v-max jaki udało mi się osiągnąć to 180 km/h i dalej jest duże nic. Tak jakby było jakieś ograniczenie. Ogólnie to samochód przyspiesza bez problemów do czasu osiągnięcia tej magicznej liczby 180.

Moim zdaniem jest to dziwne zachowanie.

Jeśli ktoś wie co może być przyczyna takiego zachowania to będę wdzięczny za pomoc

* uzupełnij proszę profil użytkownika - Łukasz

Opublikowano

Koniecznie sprawdź stan oleju w skrzyni biegów, to bardzo precyzyjne urządzenie. Co do tego "zastanawiania, to po wrzuceniu na D musi jeszcze tam dojść olej, więc to całkowicie normalne (ale 2 sekundy, to za długo, więc może być za niski poziom oleju).

Opublikowano

Witam,

W grudniu 2008 byłem u mechanika w sprawie wymiany oleju w skrzyni biegów. Uzyskałem informacje, że olej jest w normie, a na wymianę zaprasza mnie w okolicach lipca 2009.

Dziwi mnie jednak prędkość maksymalna, jaką udało mi się pojechać. W porównaniu do dynamiki przyspieszania coś jest nie tak…

P.S.

Czy jest jakiś bagnet, którym mogę sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów??

Opublikowano

Jeśli masz multi to nie powinno byc wyczuwalne jakiekolwiek szarpnięcie, opóźnienie jest rano gdy olej jest zimny i raczej jest to ślizganie przy pierwszym starcie, a nie opóźnienie, które jako takie występuje w każdym automacie, tyle, że trwa to ułamki sekund.

Jeśli chodzi o osiągi, to nie wiem jaki masz silnik :cool1: Moim autem jechałem 220km/h i nie był to max, a przy starcie ze świateł zwija się lepiej jak poprzednie 2.5tdi z 6biegowym manualem.

Opublikowano

p_s_y jakbys podal dokladnie jaki masz silnik (pojemnosc oraz model, np. AWX ?) i podaj kod skrzyni - masz napisane we wklejce w ksiazce serwisowej po prawej stronie od kodu silnika, a takze we wnece kola zapasowego. Jesli masz FSC to masz multi, no i po zalaczeniu na Tip wtedy masz biegi od 1-6.

Jesli to multi: jezeli to wystepuje rowniez na rozgrzanej skrzyni (czyli po minimum 15 km na trasie lub po, np. 30 min. jazdy miejskiej) wyglada na brak adaptacji (mam nadzieje, ze to tylko adaptacja). Aby to sprawdzic najlepiej podpiac VAG-a i w grupach 10 i 11 bedzie wyswietlona informacjo o stanie - adaptacji lub jej braku, tam tez jest podana aktualna temp. oleju w skrzyni. A jesli nie masz takiej mozliwosci, to przeprowadz adaptacje sam. Jezeli wykonasz ja wlasciwie, czyli adaptacja zapisze sie, a cos takiego nadal bedzie wystepowac to powinienes jednak podpiac VAG-a i sprawdzic czy nie masz bledow oraz czy skrzynia osiaga temp. 60 st. (co najmniej). Na zimnym multitroniku tego nie sprawdzaj poniewa pracuje na innym programie i - szczegolnie przy niskich temp. po dlugim postoju skrzynia mocniej sie slizga przez pierwszych kilkaset metrow oraz reaguje na gaz z wiekszym opoznieniem oraz moze wystapic szarpniecie przy depnieciu w gaz (i tak na zimnej nie powinno sie przekraczac 2 tys. obr). Zalezy to tez od wersji sterownika.....

pozdr.

ps. Gili dopiero teraz zauwazylem, ze mamy te same silniki skrzynie, no i tak samo mlode sa :>. Moje juz przelecialy ponad 250 tys. i maja sie swietnie :wink4:

[EDIT +]

Ups, dopiero teraz zauważyłem, że to Pb :)

Opublikowano

może tez pomóc wymiana oleju, jeśli w Twojej skrzyni się go wymienia, zapytaj ASO, to co 60 tys powinieneś to robić... ja miałem podobne objawy w passacie w 1,9 130km... po wymianie ustało.. przy zmianie z D na R miał od czasu do czasu szarpnięcia... szedł jakieś 200... nie więcej... jak masz mniej kucy to pewnie to jego max jest...