Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BFB Quattro] - Zgrzyt przy lekkim dodaniu gazu podczas jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dłuższego czasu poszukuję winowajcy zgrzytu który ktoś już kiedyś miał i brzmi identycznie jak na tym filmiku (najlepiej zacząć słuchać od 2 minuty i jakoś w 2.13):

Czy ktoś miał to u siebie i wyeliminował przyczynę? Ktoś gdzieś wspominał, że to dwumas, ale mi to jakby brzmi bardziej z przodu auta.

P.S. Dźwięk na filmiku nie jest podobny, ale identyczny jak mam u siebie. Więc jak ktoś miał inny niż to co tam słychać, to nie mówimy o tym samym.

Opublikowano

Jak na moje to łancuch. W pierwszej kolejności sprawdzenie ciśnienia oleju, miska w dół + czyszczenie smoka. Wygladą tak jakby w górnych partiach troche za słabe ciśnienie oleju było.

Znajomy u siebie miał dokłanie takie same dźwięki, zbagatelizował je i wałek rozrządu pękł, po ściągnięciu miski okazało się że smok był zawalony

Opublikowano (edytowane)

Odpiąłem wtyczkę od napinacza i dźwięku nie ma. Więc to pewnie napinacz/łańcuch to wymiany, ale miskę też planuję zrzucić za jakiś czas.

Mierzyłem ciśnienie oleju po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów i raczej nie sugeruje zapchanego smoka.

1.8bar przy 820 obrotach
4.6bar przy 3500 obrotach

Edytowane przez Emejcz