colak Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Panowie borykam sie z problemem a mianowicie czuć spaliny w aucie oczywiście najbardziej gdy stoję w korkach, przy włączonym obiegu zamkniętym jest ok nie czuć smrodu. czyli ciągnie z nawiewu czyli z filtra kabinowego. Jest to zapach może nie spali ale również tez tak jakby z układu dopalania spalin układu odpowietrzenia komory coś w tym rodzaju ale sprawdziłem ten układ jest szczelny wszytko poskręcałem na opaski typu TORRO . układ raczej szczelny ponieważ zatykałem wydechy i nigdzie nie widziałem i nie zaobserwowałem nieszczelności choć auto nie zgasło a wg mnie powinno przy zatkanych wydechach ,wiec gdzieś jest nieszczelność co mam jeszcze sprawdzić, w jaki sposób jakieś sugestie ? POZDRAWIAM colak
przem8 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Plecionka, kapie gdzieś olej na wydech lub nieszczelny evap jeśli czuć zapach podobny do oparów paliwa.
colak Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2019 plecionka jest ok sprawdzałem także osoba zatkała wydechy i z plecionki nic nie wwydobywało sie bynajmniej nie dmuchało i nie było widac EVAP co masz na mysli ? ten zapach to taka mieszanina jakby nie dopalonych spalin ze spalinami i zapachem oleju nie nie kapie nigdzie na wydech to byłby całkiem inny zapach to wiem jak pachnie
przem8 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Evap - układ pochłaniania oparów paliwa. Sprawdź wężyki przy n80, zbiorniczku z węglem aktywnym. Może nie widzisz, że kapie i nie musi to być struga ? Nie masz nigdzie zapoconej uszczelki pod klawiaturą? Co do plecionki to ystarczy, że delikatnie będzie pęknięty peszel wewnątrz i pozamiatane - z zewnątrz może wyglądać jak nowa. Ewentualnie gdzieś pęknięty wężyk od odmy. Szukaj może coś znajdziesz. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez przem8
colak Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 ok posprawdzam EVAP olej nigdzie kapie mam suchutko odpowietrzenie jest ok wszytko posprawdzałem i poskręcałem tak jak powinno być właśnie ta plecionak mi chyba zostaje ale naprawdę nic na niej nie widac
Emejcz Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Mam podobnie, też nie widzę a lekko mi czasem pośmierduje na mocno rozgrzanym silniku... Wystarczy, że gdzieś coś minimalnie się poci i leci na wydech i takie są efekty.
colak Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 U mnie nic się nie poci to napewno nie sprzpalony olej
gacekx1 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 U mnie plecionka przepuszczała tak mało że nawet nie było widać a w aucie było już czuć. Niestety już nie mam tego problemu bo żona skasowała mi auto ;/
Emejcz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 W dniu 17.04.2019 o 12:29, gacekx1 napisał: U mnie plecionka przepuszczała tak mało że nawet nie było widać a w aucie było już czuć. Niestety już nie mam tego problemu bo żona skasowała mi auto ;/ Jak doszedłeś do tego, że to plecionka?
matisstz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 U mnie też plecionka z zewnątrz była w porządku a od środka zgnita. Poruszyłem całym wydechem i po tym poczułem że luźno chodzi. Smród w aucie przeważnie na światłach czy korku oraz czasami zapierdził przy gaszeniu silnika.
colak Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 NO ja jeszcze nie doszedłem ale teraz cieplej to więcej będę siedział Grazu . dam znać jak dojdę
Emejcz Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 6 minut temu, colak napisał: NO ja jeszcze nie doszedłem ale teraz cieplej to więcej będę siedział Grazu . dam znać jak dojdę No ciekaw jestem. Ja u siebie wykluczałem plecionkę, bo wymieniałem, ale było to robione dość mocna spawarką i wcale nie wykluczam, że ten element w środku się trochę przegrzał i gdzieś jest nieszczelny. Najlepiej to byłoby otworzyć maskę wtedy jak czuć, że śmierdzi, ale przynajmniej u mnie bardzo ciężko wyczuć ten moment, bo nie jest to ciągły smród.
colak Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 panowie ok zwracam honor znalazłem wyciek oleju z pod delka klawiatury chociaż wg. mnie to nie kalie na wydech to raz a dwa to inny zapach ale ok najpierw wymienię uszczelkę pod deklem klawiatury na Victor reitz bynajmniej wg mnie to sprawdzony producent tych uszczelk chyba ze ktoś sugeruje jakiegoś innego producenta następnie będę szukał dalej choć mam nadzieje że to bedzie to
colak Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2019 uszczelka wymieniona wycieku nie ma a śmierdzi dalej ??? ręce opadaja z tym autem ale doprowadze go do kultury:)
matisstz Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zerknij jeszcze z tyłu silnika czy olej nie sączy się z pod napinacza wałków, i czy tam nie scieka sobie na gorący katalizator.
whyduck1 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Witam. Na 99% masz niesprawną/nieszczelną odmę. Prawdopodobnie jedno z kolanek jest dziurawe. Przerabiałem to. Koszt naprawy niewielki. Trzeba tylko zlokalizować.
Emejcz Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Watpię. Ja u siebie przykładowo rozbierałem całą odmę od początku do końca i wszystko jest ok.
whyduck1 Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 Ktoś inny może to sprawdzić. To nic nie kosztuje, a bardzo często w tym jest problem.
colak Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Opublikowano 4 Maja 2019 wycieków nie ma odma sprawdzona kilka razy kazdy gumowy element no chyba że gdzieś z wyjscia z silnika ale od strony kierowcy tego nie czuc , czuć jest od strony grodzi w okolicach grzybka , grzybek dziala poprawnie membrana pracuje nieszczelności nie ma , bo będę dalej szukał po maul ale definitywnie w okolicach grzybka jest ten sam zapach co z kratek jak cos komu przyjdzie do glowy czekam na info
Rekomendowane odpowiedzi