Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zapach spalin w aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie  borykam sie z problemem  a mianowicie czuć  spaliny  w aucie oczywiście najbardziej  gdy stoję   w korkach,    przy włączonym obiegu zamkniętym  jest ok nie czuć smrodu. czyli ciągnie  z nawiewu czyli z filtra  kabinowego. Jest to zapach  może nie spali  ale  również tez tak jakby  z układu dopalania spalin układu  odpowietrzenia  komory   coś  w tym rodzaju  ale sprawdziłem ten układ  jest  szczelny wszytko poskręcałem na opaski typu TORRO .   układ  raczej szczelny ponieważ  zatykałem  wydechy i nigdzie nie widziałem i nie  zaobserwowałem nieszczelności choć auto nie zgasło   a wg mnie powinno przy  zatkanych  wydechach ,wiec  gdzieś jest nieszczelność 

co mam jeszcze  sprawdzić, w jaki sposób   jakieś sugestie ?

POZDRAWIAM colak

Opublikowano

Plecionka, kapie gdzieś olej na wydech lub nieszczelny evap jeśli czuć zapach podobny do oparów paliwa.

Opublikowano
  • Autor

plecionka jest  ok sprawdzałem  także osoba  zatkała  wydechy i z plecionki nic nie wwydobywało sie   bynajmniej nie dmuchało i nie było  widac 

EVAP co masz na mysli ?

ten zapach to taka mieszanina  jakby nie dopalonych  spalin ze spalinami  i zapachem  oleju :(

nie nie kapie  nigdzie na wydech   to byłby całkiem inny  zapach to wiem jak pachnie :(

Opublikowano

Evap - układ pochłaniania oparów paliwa. Sprawdź wężyki przy n80, zbiorniczku z węglem aktywnym.

Może nie widzisz, że kapie i nie musi to być struga ? Nie masz nigdzie zapoconej uszczelki pod klawiaturą? Co do plecionki to ystarczy, że delikatnie będzie pęknięty peszel wewnątrz i pozamiatane - z zewnątrz może wyglądać jak nowa. Ewentualnie gdzieś pęknięty wężyk od odmy. Szukaj może coś znajdziesz.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

ok posprawdzam EVAP

olej nigdzie kapie mam suchutko 

odpowietrzenie jest  ok  wszytko posprawdzałem  i poskręcałem tak jak powinno być właśnie  ta plecionak  mi chyba zostaje  ale naprawdę  nic na niej nie widac  

Opublikowano

Mam podobnie, też nie widzę a lekko mi czasem pośmierduje na mocno rozgrzanym silniku...
Wystarczy, że gdzieś coś minimalnie się poci i leci na wydech i takie są efekty.

Opublikowano
  • Autor

U mnie nic się  nie poci to napewno nie sprzpalony olej 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie plecionka przepuszczała tak mało że nawet nie było widać a w aucie było już czuć. Niestety już nie mam tego problemu bo żona skasowała mi auto ;/

Opublikowano
W dniu 17.04.2019 o 12:29, gacekx1 napisał:

U mnie plecionka przepuszczała tak mało że nawet nie było widać a w aucie było już czuć. Niestety już nie mam tego problemu bo żona skasowała mi auto ;/

Jak doszedłeś do tego, że to plecionka? 

Opublikowano

U mnie też plecionka z zewnątrz była w porządku a od środka zgnita. Poruszyłem całym wydechem i po tym poczułem że luźno chodzi. Smród w aucie przeważnie na światłach czy korku oraz czasami zapierdził przy gaszeniu silnika.

Opublikowano
  • Autor

NO ja jeszcze nie  doszedłem  ale  teraz  cieplej  to  więcej  będę  siedział   Grazu .

dam znać  jak dojdę 

Opublikowano
6 minut temu, colak napisał:

NO ja jeszcze nie  doszedłem  ale  teraz  cieplej  to  więcej  będę  siedział   Grazu .

dam znać  jak dojdę 

No ciekaw jestem.

Ja u siebie wykluczałem plecionkę, bo wymieniałem, ale było to robione dość mocna spawarką i wcale nie wykluczam, że ten element w środku się trochę przegrzał i gdzieś jest nieszczelny.

Najlepiej to byłoby otworzyć maskę wtedy jak czuć, że śmierdzi, ale przynajmniej u mnie bardzo ciężko wyczuć ten moment, bo nie jest to ciągły smród.

Opublikowano
  • Autor

panowie  ok zwracam honor znalazłem wyciek oleju z pod delka klawiatury  chociaż  wg. mnie  to nie kalie na wydech to raz  a dwa  to inny zapach   ale ok  najpierw  wymienię  uszczelkę pod deklem klawiatury  na Victor reitz bynajmniej wg mnie to sprawdzony  producent tych uszczelk  chyba ze ktoś  sugeruje jakiegoś innego producenta :)

następnie  będę szukał dalej  choć mam nadzieje że to bedzie to :)

Opublikowano
  • Autor

uszczelka wymieniona wycieku nie ma a śmierdzi dalej ???

ręce opadaja z tym autem ale doprowadze go do kultury:)

Opublikowano

Zerknij jeszcze z tyłu silnika czy olej nie sączy się z pod napinacza wałków, i czy tam nie scieka sobie na gorący katalizator. 

Opublikowano

Witam.

Na 99% masz niesprawną/nieszczelną odmę.

Prawdopodobnie jedno z kolanek jest dziurawe.

Przerabiałem to.

Koszt naprawy niewielki. Trzeba tylko zlokalizować.

Opublikowano

Watpię.

Ja u siebie przykładowo rozbierałem całą odmę od początku do końca i wszystko jest ok.

Opublikowano

Ktoś inny może to sprawdzić. To nic nie kosztuje, a bardzo często w tym jest problem.

Opublikowano
  • Autor

wycieków nie ma 

odma sprawdzona kilka razy  kazdy gumowy element no chyba że gdzieś z wyjscia z silnika ale od strony kierowcy tego nie czuc , czuć jest od strony grodzi w okolicach  grzybka , grzybek dziala poprawnie membrana pracuje nieszczelności nie ma , bo będę dalej szukał po maul  ale definitywnie w okolicach  grzybka jest ten sam zapach co z kratek :(

jak cos komu przyjdzie do glowy  czekam na info