Marciol Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Cześć Zastanawia mnie dlaczego czasami ,nie zawsze, zazwyczaj jak jest większa zmiana temperatury, np jak ostanimi dniami deszcz leje jest w okolicach tych 17 stopni, po odpaleniu na pare sekund lekko paruje mi przednia szyba na środku, później jest ok aczkolwiek czasami nawet i w trakcie jazdy zaczyna to wracać, ta para jest z zewnątrz gdyż wycieraczki ścierają. Klima odgrzybiona, nabita ,filtr kabinowy wymieniony w poprzednim miesiącu. Jakieś pomysły co to może być?
wesz82 Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Umyj szybę pianka do golenia potem dobrym płynem.
Tomi 69 Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 No tu fizyka się kłania.Jest to proces Wykraplania pary wodnej.Tak się dzieje nie tylko w samochodzie.Tak też jest w budynkach mieszkalnych.Ale to inny temat.Tak w skrócie -albo zwiększ minimalnie temperaturę w kabinie albo po prostu używaj wycieraczek co jakiś czas.Gdy dmuchawa chłodzi szybę z klimy temperaturą np20*C a na zewnątrz masz np26-28*C i do tego jest po deszczu to od zewnątrz zaczyna parować szyba (w domach ten proces jest odwrotny zwłaszcza zimą i to od środka skrapla się niekiedy woda lub para najczęściej na oknach),chłodzona od środka.Mam nadzieję ,że pomogłem w opisie tego procesu fizycznego.Pozdro.
roger18sx Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Miałem podobnie przez dzień po naprawie klimatyzacji.
dekiel 13 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Ja bym dodatkowo sprawdził drożność odpływów w podszybiu , dookoła filtra kabinowego i silnika wycieraczek . Tam się rzadko zagląda i w zależności gdzie stajesz zbiera si ę syf z drzew różnego rodzaju /szczególnie brzozowe frędzle/ i zapycha z czasem. Jest tam wilgość też.
Axel1 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 A filtr dobrze założony ? Strzałeczką w dół ?
Marciol Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 W dniu 15.07.2019 o 12:33, wesz82 napisał: Umyj szybę pianka do golenia potem dobrym płynem. Tylko że to będzie doraźne rozwiązanie jak mniemam? W dniu 31.07.2019 o 15:25, Tomi 69 napisał: No tu fizyka się kłania.Jest to proces Wykraplania pary wodnej.Tak się dzieje nie tylko w samochodzie.Tak też jest w budynkach mieszkalnych.Ale to inny temat.Tak w skrócie -albo zwiększ minimalnie temperaturę w kabinie albo po prostu używaj wycieraczek co jakiś czas.Gdy dmuchawa chłodzi szybę z klimy temperaturą np20*C a na zewnątrz masz np26-28*C i do tego jest po deszczu to od zewnątrz zaczyna parować szyba (w domach ten proces jest odwrotny zwłaszcza zimą i to od środka skrapla się niekiedy woda lub para najczęściej na oknach),chłodzona od środka.Mam nadzieję ,że pomogłem w opisie tego procesu fizycznego.Pozdro. Tak też robię, tylko nie chodzi o to żebym cały czas wycieraczkami machał bez jaj, Rozumiem zależność fizyki ale przykładowo w poprzednim samochodzie Takiego zjawiska latem nie było, więc coś jest ewidentnie nie tak W dniu 3.08.2019 o 06:54, dekiel 13 napisał: Ja bym dodatkowo sprawdził drożność odpływów w podszybiu , dookoła filtra kabinowego i silnika wycieraczek . Tam się rzadko zagląda i w zależności gdzie stajesz zbiera si ę syf z drzew różnego rodzaju /szczególnie brzozowe frędzle/ i zapycha z czasem. Jest tam wilgość też. Chodzi Ci o ten plastik na dole szyby przy wycieraczkach ? Głupie pytanie ale.. Gdzie znajduje się filtr kabinowy Serio.. Zawsze wymienia to mechanik przy okazji co rocznego serwisu olejowego/filtrowego W dniu 3.08.2019 o 09:15, Axel1 napisał: A filtr dobrze założony ? Strzałeczką w dół ? Żebym ja to wiedział, mechanik zakładał. Da radę łatwo sprawdzić ?
greg2505 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Normalny objaw szczególnie rano i wieczorem przy większej wilgotności,wystarczy wyłączyć nadmuch na szybę ,od początku mam to jak kupiłem auto ,a mam je już 10 rok
Tomi 69 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Jest to normalne po prostu zredukuj różnice temperatur na zewnątrz i w środku i "cuda" miną.U mnie jest identycznie,filtr kabinowy wymieniany 2 razy w roku ( w końcu żadne koszta) a objaw mam ten sam,który mi akurat nie przeszkadza.
Marciol Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 2 godziny temu, greg2505 napisał: Normalny objaw szczególnie rano i wieczorem przy większej wilgotności,wystarczy wyłączyć nadmuch na szybę ,od początku mam to jak kupiłem auto ,a mam je już 10 rok Ja wtedy poprostu wyłączałem klime ale wtedy idzie się w aucie udusić więc to odpada ,hmm ale nie pomyślałem aby zmienić nadmuch, dzięki Godzinę temu, Tomi 69 napisał: Jest to normalne po prostu zredukuj różnice temperatur na zewnątrz i w środku i "cuda" miną.U mnie jest identycznie,filtr kabinowy wymieniany 2 razy w roku ( w końcu żadne koszta) a objaw mam ten sam,który mi akurat nie przeszkadza. Skoro to normalne w b6 to okej, ale ogólnie rzecz biorąc to normalne nie jest, więc w fabryce coś musieli skopać. Też właśnie myślałęm że to wina filtra ale po wymianie nadal to samo więc zastnawiałem się już czy z klimą nie tak cos czy co. Okej, dzięki Panowie
greg2505 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Ja zazwyczaj podnoszę temp. o 1-2 stopnie i jest ok
Emejcz Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Też mam takie zjawisko sporadycznie. Jednakże mi to w niczym nie przeszkadza.
Rekomendowane odpowiedzi