Przemyslaw1989 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Czesc,od 4 lat dolewam olej i jezdze dalej,zmienialem na rozne oleje a i tak dolewac musze,wyciekow pod autem nie widze i nie kopci mi ,moze czasami chmurke pusci jak wlacze gaz do dechy.Moc tez ma duzo,jezdze czesto po autostradach w DE. Pytanie do panstwa co to moze byc przyczyna?niedlugo jade do mechanika i mysle o regeneracji TURBO I ODMY?CO O TYM MYSLICIE? POZDRAWIAM
hager84 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Kolego jak obrotomierz nie chodzi z 3500obr/ min to się nie dziw że ci ojej bierze. W mojej kiedyś na 10kkm dolalem 1.5l ale 3/4 tych km to były prędkości od 160kmh. Przestałem się wściekać autem zużycie oleju spadło od 0.3l do 0.5l Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez hager84
Bambr97 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Jak non stop dociskam to też dolewam. Jeżdżę spokojnie - nie muszę :). Przetestuj po wymianie oleju.
KINIAM Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Zwykle bardziej mnie martwi jak silnik z turbo oleju nie bierze. Pobór jest zależny od : zużycia silnika i turbiny, stosowanych olejów i ich regularnej wymiany, ilości zimnych rozruchów, stylu jazdy. Zalewałem do tego silnika różne oliwy i dodatki zawsze jakiś pobór był. Ten sam silnik potrafił brać 250 ml oliwy na trasie 1000 km autostrada, a potem max. 500 ml przez 5000 km spokojnej jazdy ale bywało też tak że silnik łyknął 1,5 -1,7 litra oliwy na 10 tys km. Trzeba pilnować poziomu oleju szczególnie latem. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez KINIAM
Rekomendowane odpowiedzi