Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buczenie przy 148km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem kupiłem felgi używane tomason tn9 8.5x18 et45 + nowe opony laufenn 225 45 18 i jadąc po autostradzie do Polski przy 130 słychać lekkie buczenie i następne pojawia się przy 148 jadąc już 150 wzwyż nic nie słychać ... Jaki może być problem koła wyważone oczywiście.

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi ponieważ jutro wyjeżdżam z kraju a chciałbym to jeszcze ogarnąć 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Czekam na odpowiedzi :) czy to łożysko ?

Opublikowano

Uszkodzona felga nawet jeżeli nie powodowała by dźwięków, a drgania. Zaś uszkodzona opona dawałaby znać cały czas. Drogą dedukcji to może być łożysko. Warto posprawdzać wszystkie gumy na wydechu. Sprawdź czy podczas występowania tych dźwięków dodanie gazu coś zmieni.

Opublikowano
11 godzin temu, Langista napisał:

Uszkodzona felga nawet jeżeli nie powodowała by dźwięków, a drgania. Zaś uszkodzona opona dawałaby znać cały czas. Drogą dedukcji to może być łożysko. Warto posprawdzać wszystkie gumy na wydechu. Sprawdź czy podczas występowania tych dźwięków dodanie gazu coś zmieni.

147 km/h zaczyna się buczenie jak przyspieszam nic nie zmienia ale przy 151 zanika. Przy 130 też delikatnie słuchać ale później do 210 np cisza. Delikatne drgania są odczuwalne podczas jazdy. Guma na wydechu ma delikatny luz ale wątpię żeby to było to bo wydaje mi się że buczenie zaczyna się z przodu prawej strony (pasażer) jest to strasznie uciążliwe. Jeżeli felga uszkodzona to masz na myśli krzywa ? Da się to w jakiś sposób naprawić ? Czy robią to w serwisach wulkanizacyjnych ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Chodziło mi o dodanie gazu przy sprzęgle, możliwe że ma to związek z obrotami silnika, co by wskazywało na wydech. Uszkodzenie felgi powinni wykryć przy wyważaniu, zajedź do innego serwisu żeby obejrzeli Ci te felgi.

Opublikowano
2 minuty temu, Langista napisał:

Chodziło mi o dodanie gazu przy sprzęgle, możliwe że ma to związek z obrotami silnika, co by wskazywało na wydech. Uszkodzenie felgi powinni wykryć przy wyważaniu, zajedź do innego serwisu żeby obejrzeli Ci te felgi.

Raczej odpada. Może być felga bo kupiłem je niedawno tak samo jak opony z Oponeo zamówiłem. Więc jeżeli to nie felga to kierować się w stronę łożyska ? Wcześniej miałem założone 17 225 45 17 7.5 calowe Ori audi i nie było czegoś takiego. Odkąd założyłem 18 8.5 calowe 225 45 18 to się działo 

Opublikowano

A masz jeszcze stare felgi? Przełóż i zobacz czy też jest ten problem.

Opublikowano
1 minutę temu, Langista napisał:

A masz jeszcze stare felgi? Przełóż i zobacz czy też jest ten problem.

Bo to nie będzie problemu ze felga za blisko wahacza czy coś ? One mają et45 ale mogę na nich jeździć bo są wpisane w te felgi.. założę ewentualnie tylko na przód te 17 z niższym profilem i się przejadę jeżeli nadal tak będzie to łożysko raczej jeżeli nie to felga 

Opublikowano

Chyba nie chcesz z tyłu na 18 i z przodu na 17 pędzić 130?

Opublikowano
2 minuty temu, Langista napisał:

Chyba nie chcesz z tyłu na 18 i z przodu na 17 pędzić 130?

150* :D lepiej całość przerzucić ? Pozdrawiam 

Opublikowano

No jak nie chcesz się zabić to wypadałoby..

Opublikowano
W dniu 20.08.2019 o 15:33, Langista napisał:

No jak nie chcesz się zabić to wypadałoby..

Więc tak założyłem 17 225 45 i nie było tego buczenia przy 147 nawet 160 jechałem i nic. Pozmieniałem trochę układ tych 18 i dalej to samo. Mechanik mówił mi że to będzie wina opon ? Opony laufenn s q fit 225 45 18. Koła 18x8.5 et45. Mam okazję kupić nowe opony 245 40 18 Nokian Zline (klasa premium) nówki za fajne pieniądze warto brać ? Czy zostać 225 45 swoją drogą 245 40 to fabrycznie jest na 18 w audi i jest zalecany ? mieszkam w Niemczech więc kolein tutaj brak 

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj z innymi oponami. Jaki rocznik mają aktualne? Mogą też po jakimś dzwonie być lub z odrzutu.

Edytowane przez Langista
Opublikowano
1 minutę temu, Langista napisał:

Spróbuj z innymi oponami. Jaki rocznik mają aktualne? Mogą też po jakimś dzwonie być lub z odrzutu.

Aktualne są 5017 dot kupione miesiąc temu na Oponeo...

Opublikowano

No to masz wybór - kupić używki z firmy premium i sprawdzić, czy nadal występuje ten problem. Jak tak - felgi uszkodzone, ale szczerze wątpię.. przy uszkodzonych felgach byłyby drgania, czuł byś je na kierownicy. 

Zaryzykuj i zareklamuje opony, opisz im co się zaczęło dziać zaraz po zmianie opon (nie pisz ,że zamieniałeś koła, tylko opony) samochód dziwnie się zachowuje, a po zmianie na inne opony problem znika i tyle.

Opublikowano
6 godzin temu, Langista napisał:

No to masz wybór - kupić używki z firmy premium i sprawdzić, czy nadal występuje ten problem. Jak tak - felgi uszkodzone, ale szczerze wątpię.. przy uszkodzonych felgach byłyby drgania, czuł byś je na kierownicy. 

Zaryzykuj i zareklamuje opony, opisz im co się zaczęło dziać zaraz po zmianie opon (nie pisz ,że zamieniałeś koła, tylko opony) samochód dziwnie się zachowuje, a po zmianie na inne opony problem znika i tyle.

Dziś o 13 jadę po Nokian zline (premium) 245 40 18 jak to książkowo w audi widnieje i zobaczymy wyhaczylem nówki sztuki za bardzo dobra cenę mianowicie 270 euro 4 sztuki :) przeloze i dam znać co się stało bo łożysko wyłoby na każdym kile gdyby było walnięte prawda ? 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Co to za promocja, że za 1000 zł kupisz komplet 18? O.o zazwyczaj na taki komplet trzeba przynajmniej raz tyle wydać.

Opublikowano

Łożysko to już przy niższych prędkościach by było. Jak zmiana opon pomogła to wina opon, bo krzywa czy nie wyważona felga objawia się tym, że szarpie budą przy prędkości ponad 100.

Może 1-2 letnie oponki ktoś się pozbywa bo mu nie siadły np.

Opublikowano

Wydech raczej bym wyeliminował. Wydech lubi hałasować przy konkretnych prędkościach obrotowych na każdym biegu, czyli wejdzie w rezonans i buczenie nasila się chwilowo i później zanika. Miałem tak niedawno przy prędkości obrotowej 3900 obr/min i winne okazało się mocownie niedawno wymienionego tłumika.

Opublikowano

A więc tak zmieniłem opony na 245 40 18 Nokian zline jak to książkowo jest w audi podane (wcześniej 225 45 18) i buczenie ustało :D jechalem 160 nic nie było słychać zobaczę jeszcze na wyższych prędkościach ale powinno być spoko. Teraz trzeba się pozbyć tych laufenn.. co do tłumika też muszę mocowanie ogarnąć chcyba bo mam delikatny luz na gumie i ruszając delikatnie słychać jak wpada w rezonans.