Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Szarpie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

autokalibracja była robiona prawie za każdym razem, gdy ktoś "dotykał" się do instalacji. [br]Dopisany: 16 Marzec 2009, 21:18_________________________________________________Jedyny element, którego jeszcze nie ruszałem to komputer, myślicie że może być uszkodzony sterownik???

bardzo mozliwe, moze ktos bedzie miał na podmiane

Opublikowano

Bledy: mieszanka i sondy tez to mam

Opublikowano

U mnie sytuacja wyglądała podobnie. Wina leżała po stronie gazu bardzo złej jakości. Trzy razy wymieniano mi tłoczki w listwach wtryskowych były zabrudzone - silnik szarpał do 2 tys obr, był też słabszy i listwy było bardzo głośno słychać, powybijane były odbojniki w tłoczkach. Za trzecim razem wymiana wszystkich tłoczków i kalibracja listew oraz poprawienie mapy wtrysków ( mapa gazowa idealnie pokrywa się z tą od benzyny) zmiana stacji benzynowej i jak narazie wszystko jest ok.

Opublikowano
  • Autor

Auto wykorzystuje do pracy (jeżdżę po całym kraju) i tankuję na różnych stacjach. 99% to tzw. stacje markowe (orlen, BP itp.) Wątpię żeby to była wina gazu, co nie wyklucza słabej jakości gazu na tych stacjach. Niestety wszyscy jesteśmy na nie skazani i gdyby to była wina gazu posty takie jak mój zasypałyby wszystkie fora motoryzacyjne. Ale dzięki za zainteresowanie.

Opublikowano

W moim przypadku wiem na pewno że wina leżała po stronie gazu. Po każdej wizycie u gazownika widziałem jak zabrudzone są listwy a instalacja ma niecały rok. Ponadto za każdym razem zmieniałem stacje miedzy innymi Statoil i efekt był ten sam. Teraz tankuje na Bliskiej czyli gaz z Orlenu i nic się nie dzieje już drugi miesiąc. Ponadto wynik kontroli jakości gazu przeprowadzony w moim powiecie potwierdził, bardzo złą jakość gazu i to na przeróżnych stacjach nie tylko tych najtańszych. Ale tak było u mnie a każdy problem może mieć inne rozwiązanie.

Opublikowano

u mnie były podobne objawy z tym ze robił mi to samo po przełączeniu na benzynę tzn jak go odpalałem na benzynie było wszystko ok dopóki nie przełączyłem go na gaz wtedy to samo na gazie i pb po zgaszeniu na pb było znów ok. Vag sonda lambda wymieniłem obydwie przewody i świece wymieniłem i nic. okazało się (przyznam sie ze sam zmusiłem do tego gazownika) ze to wina sterownika (STAG 300) teraz narazie smiga i jest ok. Tylko nie potrzebnie gazownik naciągnął mnie na koszty przewody BOSCH 250zł świece 100zł sondy bosch 600zł a jeszcze kazał mi kupić cewkę następne 500zł po dobrej cenie (dobrze ze nie kupowałem) tak więc jedz do gazownika jak ma taki sterownik to niech ci go podmieni i zobaczysz

Opublikowano
  • Autor

Czytałem Twojego posta, wczoraj gazownik wymienił mi sterownik, po kalibracji wszystko ok. Dzisiaj rano zobaczę czy wymiana przyniosła skutek. [br]Dopisany: 19 Marzec 2009, 09:01_________________________________________________Niestety wymiana komputera na niewiele się zdała, wszystko działa tak jak przed wymianą. Przynajmniej wiem że to nie komputer.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołączę się do tematu Ostatnio mnie też dopadł podobny problem-wolne obroty trzyma dobrze a podczas przyspieszania szarpie (czasami dość mocno) tak jakby nie pracował na wszystkie cylindry Objawy na gazie i na benzynie takie same (na Pb może minimalnie mniejsze) Świece NGK i przewody BERU wymienione Od czasu do czasu wywalało mi sporadyczny błąd jednej sondy - dawał się skasować ale powracał Co mnie dodatkowo martwi to to że po wykręceniu świec jedna była czarna(wina sondy :?: ):( Jutro jadę do gaziarza - może będzie to wina ustawinia gazu - chociaż wątpię bo nie tak dawno wymieniałem filtry i była robiona regulacja Jeśli to nie pomoże to co trzeba jeszcze zrobić żeby się z tym uporać?

Opublikowano

Panmaly,a sprawdz czasy wtrysków dla benzyny na gazie, mają być takie same jak benzyny na benzynie.Ponadto z tego co wiem to przy czarnych 3 ohmowych valdkach trzeba nieco bardziej rozwiercic dysze ( tak aby mnoznik zaczynał się od 0,8) i dokładnie zgrać mapy- czasy wtrysków. auto odżyje u dołu i zapobiegnie check-owi. W ACK może warto wrzócić chociaż żółte valteki :cool1:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dysze są rozwiercone, gazownik skalibrował mi wtryski (nie wiedziałem jeszcze tego - regulował mi tym imbusem na górze wtryskiwacza pod odpowiednim ciśnieniem) i jest ok po rozgrzaniu. Na zimnym silniku przy przełączaniu i do momentu osiągnięcia temperatury 90st. przerywa tak jakby się gaz kończył. Ale już jest lepiej.

Opublikowano

stag 300 + zavoli zeta + czarny valtek

A czy ten silnik wogóle kiedys chodził dobrze na gazie???? Bo z tego co ja wiem to ten silniczek nie lubi sie z Valtekiem. a jak odpowiedź brzmi nie to jeszcze chciałbym zobaczyc jak masz nawiercony kolektor i gdzie sa dysze jakiej długosci weżyki.

Co do reduktora to jakie masz spadki cisnienia przy max bucie??? miesznaka bogata?

Autokalibracja to tylko poczatek regulacji instalacji;)

Opublikowano
  • Autor

Widzę kolego że masz coś do powiedzenia w tym temacie. Najpierw były założone inne wtryskiwacze też czarne tylko bardziej kwadratowe z napisem AC. Też chodził kiepsko. Po wymianie wtryskiwaczy na valteki było dobrze może przez 2000km i spowrotem to samo. Napisz gdzie mogę podesłać fotki i czego. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.[br]Dopisany: 23 Kwiecień 2009, 18:20_________________________________________________ewentualnie jakie wtryskiwacze powinno się tutaj zastosować?