Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zapchana odma a wyciek oleju ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może ktoś mi pomoże mam problem z moją audi a4 2.5 Tdi 110kw.

Po wymianie oleju zaczął ciec olej z lewej strony silnika, spływa od góry w pobliżu klimy.

Oddałem Audiczke do mechanika przemył odme. I wszystko było ok. Po przejechaniu 600 km problem pojawił się ponownie. Czy takie mycie odmy jest dopuszczalne??

Proszę o pomoc

Opublikowano

a sprawdź poziom oleju może za dużo jest w silniku i go wypluwa :) albo wstaw jak możesz fotę to coś poradzimy:)

Opublikowano
  • Autor

A co ma być na tym foto :)

Opublikowano

tam gdzie zaczyna spływać ten olej :) a sprawdziłeś poziom oleju? postaw auto gdzieś na równym i poczekaj parę minut i sprawdź, albo przed uruchomieniem silnika

Opublikowano
  • Autor

stan oleju jest ok. na 1000%

Opublikowano

stan oleju jest ok. na 1000%

mechanik, jak sądzę, zareagował poprawnie czyszcząc odmę gdyż jej zawalenie mazią - zwłaszcza zaworu - powoduje wypychanie bagnetu lub wycieki oleju w najsłabszych miejscach uszczelnień silnika, zwłaszcza spod pokrywy zaworów,

Opublikowano
  • Autor

czyli wymiana odmy nie jest konieczna można tez ją przemyć

Opublikowano

czyli wymiana odmy nie jest konieczna można tez ją przemyć

Może nie jestem mechanikiem, ale pierwsze słyszę o przemywaniu odmy - zawsze słyszałem tylko o jej wymianie.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie do tego cały czas dążę, bo była przemyta jakiś czas cisza i znowu to samo :angry:

Opublikowano

U mnie było to samo ,dopiero po wymianie odmy wszystko wróciło do normy :good: więc sugeruję wymianę tej odmy,dodam jeszcze że wstawiłem odmę od b6 ,pasuje i jest tańsza :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc prowadze do mechanika na wymiane odmy pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie jak pisze FAZY Odma z B6 pasuje idealnie-choć spotkałem się na naszym forum z takimi co twierdzili inaczej! Montujesz nowy typ odmy i masz problem z głowy,który napewno nie powr.

Opublikowano
  • Autor

Już po wymianie kupiłem w serwisie org. po nr. vin może następnym razem sprawdze od modelu B6.

Opublikowano

Dokładnie jak pisze FAZY Odma z B6 pasuje idealnie-choć spotkałem się na naszym forum z takimi co twierdzili inaczej! Montujesz nowy typ odmy i masz problem z głowy,który napewno nie powr.

kolego wymiana odmy na nowszy typ to nierozsądna i ryzykowna sprawa - zaburzasz dynamikę gazów, niepotrzebnie i możliwe, że z poważnymi konsekwencjami. To, że coś pasuje na wymiar to nie wszystko -2.5 v6 to nie dwusuw z trabanta- tutaj naprawdę wszystko jest dopięte na styk i nie ma marginesu pozwalającego przerabiać silnik po swojemu. Gdyby nowy typ odmy był zalecany do AKN/AFB to nie produkowano by starego typu - a ten jest produkowany, do dzisiaj. Poza tym co za problem wymienić odmę co wymianę hydrauliki (czyli też rozrządu) - powiedzmy, że co 90kkm. Przy okazji przeczyścić egr i kolektory i gra.

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

Kolego przyznaje ci całkowitą racje tylko orginał, jeszczcze musze poczekać na ewekty wymiany odmy czy olej nie bedzie się lał na glebe. Moja odma nie była wymieniana od nowości :)

Pozdro

Opublikowano

Hej Chłopaki,

Ile kosztuje ta odma, bo dzisiaj wykryłam wyciek oleju w dokładnie tym samym miejscu co u konrdaw111

Prawdopodobnie, tak twierdzą trójmiejskie chlopaki - zdiagnozowane dziś na spocie, trzeba będzie ją wymienić. :disgust:

Ciekawa jestem ile muszę kasy przyszykować. :wallbash:

Opublikowano

niestety trzeba było kupować pół roku temu - dziś odma w aso to ~280 zł (kraków) plus uszczelki kilka-kilkadziesiąt zł w zależności, co będziesz przy okazji robił. robocizna nie bedzie mała ale można samemu. zdecydowanie warto to zrobić - u mnie na maxa zapuszczona odma wywaliła masę uszczelnień - potem mówią, że złe i wadliwe 2.5 mają masowe wycieki - a wystarczyło na czas zadbać... :gwizdanie:

Opublikowano

hehehe, masowe wycieki, gdzieś to słyszałam :mysli:

nie wiem, jutro pojade, to sie zobaczy co to dokladnie jest

miejmy nadzieję, ze tylko ta odma, bo nie uśmiecha mi się miski olejowej naprawiać albo Bóg wie czego jeszcze! :thumbdown:

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Ja już odme wymieniłem samemu na podstawie instrukcji którą można znaleść w a4 klubie czas wymiany ok 2h.

Tylko czekam na efekty mojej pracy bo jeszcze nigdzie nie jesżdziłem :>

pozdro[br]Dopisany: 19 Marzec 2009, 08:36_________________________________________________Dawno mnie nie było, więc trzeba dokończyć parę zaczętych wątków :)

Przyczyną wycieku oleju z mojego autka, był wyciek z miski olejowej. Prawdopodobnie przyczyną było dokręcenie zbyt silnie pompy wspomagania przez jakiegoś mechanika.

Po usunięciu pęknięcia miski olejowej silniczek suchy jak pieprz :>

31cf89e2a92fc9f1m.jpg

ad2d51674782e1adm.jpg

Pozdrawiam :hi: