Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BRB] Problem - błąd P2196 - sonda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam problem a mianowicie wyskakuje mi błąd p2196 czyli od sondy, po usunięciu wraca po około 40km. Dziś wróciłem z trasy około 800km i pojawił się dodatkowo błąd p242d i on praktycznie wraca odrazu po usunięciu i zauważyłem też dziś ze trzymając równo gaz samochód jak by sam  zwolnil i przyspieszyl i tak w kolko jak bym póścil i nacisnal gaz, na tempomacie to samo. Za co się brać po koleji? 

Opublikowano

Poczytaj tutaj: https://a4-klub.pl/topic/264752-check-za-bogata-mieszanka-bpw/?do=findComment&comment=3835776

Drugi błąd:

009261 - Exhaust Gas Temperature Sensor; B1 S3
P242D - 000 - Short to Plus

trzeba sprawdzić okablowanie przewodów od czujnika EGT

Opublikowano

Ok za pierwszy błąd wezmę się w tygodniu a drugi to dokładnie pisze 'czujnik temperatury spalin 3 (blok 1) wysoki sygnał' więc który to czujnik bo są chyba az 3

Opublikowano

Temat czujnika ogarnięty. Jeszcze ta nieszczesna sonda. Cały czas po około 40km wraca błąd zabogatej mieszanki, egr wyczyszczony, klala gaszaca wyczuszczona, odma wymieniona i cały dolot łącznie z kolektorem wyczyszczony. Co jeszcze sprawdzić przed wymiana samej sondy. I jak już czy sonda musi być dokładnie z takiego silnika czy o takim numerze czy może być np. Z 2.0 lub 3.0tdi albo innego 1.9??