Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nagle zgasł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

wczoraj kupiłem a4 i byłem bardzo zadowolony jednak długo to nie trwało :{ dziś jadąc nagle zgasł i juz nie da sie go odpalić

sprawdzaliśmy z kumplem błędy i nic niema co może być przyczyna?

Opublikowano

sprawdz pasek rozrządu :kwasny:

Opublikowano

a rozrząd patrzałeś i paliwo masz ? :cool1:

Opublikowano
  • Autor

raczej rozrzad wpozo bo kreci normalnie paliwo tez jest

Opublikowano

no ja też bym rozrząd obstawił kumplowi też a4 zgasła tyle, że pasek nie pękł tylko zapłon się przestawił i jako ciekawostka stało mu isę to przy 200 na godzine i mówił, że ciekawe przeżycie brak wspomaganie i hamulców na dobrą sprawę coś pięknego

Opublikowano
  • Autor

gdzies wyczytałem ze to moze byc sterownik pompy tyko pisało o innym silniku jutro postaram sie sprawdzic czy pasek nie przeskoczył ale jak nie?

moze znacie gdzies jakiegos dobrego mechaniora w okolicy gliwic?

Opublikowano

Ta wystarczy ze rozrząd przeskoczy o ząbek i lipa nie odpali

Opublikowano

sam na to zerknij zdejmując górną osłonę paska :cool1: może coś wypatrzysz

Opublikowano

gdzies wyczytałem ze to moze byc sterownik pompy tyko pisało o innym silniku jutro postaram sie sprawdzic czy pasek nie przeskoczył ale jak nie?

moze znacie gdzies jakiegos dobrego mechaniora w okolicy gliwic?

Tutaj masz linka gdzie jest opisany podobny problem może coś pomoże http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t63923.0.html;highlight=109

Opublikowano

samdar jeśli masz jeszcze kogoś do pomocy to niech ktoś przekręci kluczykiem w stacyjce w pozycję ON (do zapalenia kontrolek na zegarach) a Ty w tym czasie słuchaj czy pstryknie N109 w pompie wtrsykowej - jeśli nie i nie zapali się nawet na moment kontrolka świec żarowych to masz tę usterkę, którą podał Ci w linku rikardo, wiem bo sam to przerabiałem i albo podasz plus bezpośrednio na N109 z akumulatora albo poprawisz przekaźnik.

Pozdrawiam.

Opublikowano

ja miałem podobny rpblem w b5, przeskoczył mi pasek i zgasł podczas jazdy, na hol do mechanika rozbieranie rozrządu, poźniej było ok

Opublikowano
  • Autor

Dziś z rana zabrałem sie za sprawdzanie paska

poustawiałem wszystko na znakach ,bolec w pompę i wszedł i załamałem sie ze wsio ok

wiec chciałem jeszcze sprawdzić czy pompa podaje paliwo na wtryski i zacząłem popuszczać je i odpalił :naughty: :naughty: wiec teraz nie wiem jaka była przyczyna czy źle ustawiona rezerwa(bo jak to sie stało to mi kontrolka sie zaświeciła i zrobiłem z 10 km na rezerwie) lub wtrysk sterujacy bo dopiero jak go ruszyłem to zatrybił był jako 3 odkręcany co o tym myślicie?

Opublikowano

ja o tym myślę, że problem będzie powracał i nadal twierdzę, że to wina przekaźnika zasilającego sterownik silnika, przy przerwach w zasilaniu ECU nie jest też zasilany N109 na pompie i silnik gaśnie a dodatkowo nie można silnika odpalić dopóki nie mignie na zegarach przy przekręceniu kluczyka kontrolka świec żarowych, nie jest to problem trwały gdyż przy którymś kolejnym przekręcaniu kluczyka kontrolka mignie i można wtedy silnik odpalić, rzadziej winą gaśnięcia silnika lub niemożności jego uruchomienia jest kostka stacyjki;

proponuję wozić ze sobą profilaktycznie kawałek kabla aby w podobnym przypadku podpiąć N109 na "krótko" bezpośrednio do plusa akumulatora aby dojechać do domu.

Opublikowano

może być z turbiną coś-kumlowi tak zgasł póżniej turbina do regeneracji poszła

Opublikowano

Dziś z rana zabrałem sie za sprawdzanie paska

poustawiałem wszystko na znakach ,bolec w pompę i wszedł i załamałem sie ze wsio ok

wiec chciałem jeszcze sprawdzić czy pompa podaje paliwo na wtryski i zacząłem popuszczać je i odpalił :naughty: :naughty: wiec teraz nie wiem jaka była przyczyna czy źle ustawiona rezerwa(bo jak to sie stało to mi kontrolka sie zaświeciła i zrobiłem z 10 km na rezerwie) lub wtrysk sterujacy bo dopiero jak go ruszyłem to zatrybił był jako 3 odkręcany co o tym myślicie?

Kolego, też mi się tak raz zdarzyło. Dopiero co zapaliła mi się rezerwa, i jakoś ciężko kręcił ale w końcu odpalił, odjechałem z pod marketu i nie ujechałem kilometra jak auto mi zgasło. I nie dało się go zapalić... Okazało się, że zabrakło ropy i zapowietrzył się układ. Mechanior odkręcił wtryski, noga full na gaz i kręcimy.. Po chwili zapalił. Co ciekawe wcześniej rezerwa zapalała mi się dużo wcześniej. Fis pokazywał mi ok. 100 km do końca i tak było bo jeździłem. A tym razem coś się chyba pływak źle ułożył albo coś, że pomimo małej ilości ropki pokazywał, że jest jej jeszcze na 100 km.. Teraz też jest dobrze, a mineło od tego przykrego incydentu kilka miesięcy. Więc może i u Ciebie będzie :good: :>

Opublikowano
  • Autor

ja o tym myślę, że problem będzie powracał i nadal twierdzę, że to wina przekaźnika zasilającego sterownik silnika, przy przerwach w zasilaniu ECU nie jest też zasilany N109 na pompie i silnik gaśnie a dodatkowo nie można silnika odpalić dopóki nie mignie na zegarach przy przekręceniu kluczyka kontrolka świec żarowych, nie jest to problem trwały gdyż przy którymś kolejnym przekręcaniu kluczyka kontrolka mignie i można wtedy silnik odpalić, rzadziej winą gaśnięcia silnika lub niemożności jego uruchomienia jest kostka stacyjki;

proponuję wozić ze sobą profilaktycznie kawałek kabla aby w podobnym przypadku podpiąć N109 na "krótko" bezpośrednio do plusa akumulatora aby dojechać do domu.

Jak jeszcze nie palił sprawdzałem czy zawór na pompie ma napiecie i przy przekręconym zapłonie nie miał ale w chwili kręcenia rozrusznikiem napiecie sie pojawiło wiec chyba dobrze było

pozyjemy zobaczymy narazie pali :good:

wielkie dzięki wszystkim