Opublikowano 17 Września 20251 r Tego Ci nie powiem, ale skoro jest z A4 to zawsze jest ryzyko, że był zalany.
Opublikowano 17 Września 20251 r 31 minut temu, Kz1 napisał(a): Wydaje mi się, że mój zbiornik nie ma czujnika jakości środka Nie wszystkie go mają. W początkowych generacjach nue występuje właśnie.
Opublikowano 17 Września 20251 r Może wystarczy to wykodować, albo zmienić oprogramowanie? Mam taki jak na zdjęciu, z tego co widziałem to ten czujnik jest montowany również od spodu.
Opublikowano 18 Września 20251 r Nie wszystkie roczniki miały ten czujnik. Chyba dopiero od 2018r. generacje zbiorników go posiadały. Można spróbować wgrać inny (wcześniejszy) zestaw danych, ale to trzeba wiedzieć jaki.
Opublikowano 18 Września 20251 r Pierwotnie miałem z numerem H04 01S, a ten co mi się trafił to H05 06S. Mój sterownik zgłaszał błąd p20e8 oraz dodatkowo z zasilaniem. Możliwe jest zassanie z niego zestawu danych i wczytanie do kolejnego? Warto?
Opublikowano 18 Września 20251 r 1 godzinę temu, Kz1 napisał(a): Możliwe jest zassanie z niego zestawu danych i wczytanie do kolejnego? Warto? Za pomocą ODIS lub może VCTool. Spróbować można.
Opublikowano 19 Września 20251 r Przyszedł kolejny moduł tym razem pasujący i sprawny. Zastanawiam się nad membraną, czy czasem nie powinna zostać naklejona od środka?
Opublikowano 19 Września 20251 r Fabrycznie jest jedna membrana przyklejona w środku sterownika. Naklejanie 2 na zewnątrz jest profilaktyką i zdaje egzamin.
Opublikowano 20 Września 20251 r W dniu 18.09.2025 o 07:10, Muskel1 napisał(a): Za pomocą ODIS lub może VCTool. Spróbować można. A VCP?
Opublikowano 20 Września 20251 r W menadżerze plików VCP nie ma zestawów danych do sterownika AdBlue. Teoretycznie można to obejść zdobywając zestaw danych dla ODIS, przekształcić go za pomocą konwertera na plik, który obsłuży VCP i wgrać go za pomocą VCP.
Opublikowano 20 Września 20251 r 4 minuty temu, Muskel1 napisał(a): W menadżerze plików VCP nie ma zestawów danych do sterownika AdBlue. Teoretycznie można to obejść zdobywając zestaw danych dla ODIS, przekształcić go za pomocą konwertera na plik, który obsłuży VCP i wgrać go za pomocą VCP. Ale ja mam sprawny moduł. Czy można zrobić zrzut z sprawnego modułu za pomocą VCP i wówczas za pomocą VCP zrobić downgrade w nowszy sterownik? Pytam bo mam dojście do VCP, a zapasowy moduł w dobrej cenie by mi się przydał. Edytowane 20 Września 20251 r przez Kz1
Opublikowano 20 Września 20251 r Nie wgrasz tych plików za pomocą VCP bo bez konwersji ich nie będzie widział.
Opublikowano 22 Września 20251 r Wydaje mi się, że przy działającym module najlepiej byłoby otworzyć moduł i nakleić membranę od środka - tak jak jest w oryginale (pewnie działa kierunkowo - czekam aż dojdzie paczka może będzie jakaś dokumentacja). Dodatkowo sprawdzić w jakim stanie jest moduł, wyczyścić nalot po wodzie, uszczelnić i skręcić - to zapewni jego dłuższy żywot. Temat zmiany zestawu danych spróbuję rozwiązać poprzez przełożenie pamięci pomiędzy modułami.
Opublikowano 22 Września 20251 r Naklejenie membrany od zewnątrz też wystarcza. Jeżdżę tak ponad 3 lata i co roku sprawdzałem jak pod membraną wygląda. Zdaje egzamin, z resztą jak u wielu, wielu innych.
Opublikowano 28 Września 20251 r Siemanko, tez przeczytałem temat- u mnie występuje błąd P20E800: Reductant Pressure Too Low. Niestety nie mam pełnego scanu żeby tutaj wrzucić. Błąd ten był skasowany i niestety 3 raz wyskoczył. Bez scanu to pewnie "wróżenie z fusów" ale myślicie że jest to wina sterownika? Adblue jest zalane do pełna (24l). Czytając cały wątek ten oraz inne z grupy, zamówiłem te membrany i szukałem też sterownika żeby kupić i wymienić myśląc ze obecny jest zalany. Podrzucam zdjęcie numeru pompy i sterownika. Edytowane 28 Września 20251 r przez Kubson_
Opublikowano 1 Października 20251 r W dniu 22.09.2025 o 15:00, Muskel1 napisał(a): Naklejenie membrany od zewnątrz też wystarcza. Jeżdżę tak ponad 3 lata i co roku sprawdzałem jak pod membraną wygląda. Zdaje egzamin, z resztą jak u wielu, wielu innych. Potwierdzam, membrana naklejona. Z załączonej dokumentacji wynika, że membrana działa w dwie strony, tzn. przepuszcza powietrze, a wody już nie - czyli nie ma znaczenia z której strony zostanie naklejona.
Opublikowano 19 Października 202519 Paź I u mnie pojawił się problem z adblue. Zaczęło się odliczanie. Dzisiaj zalałem 21 litrów adblue, zrobiłem reset i odblokowanie adblue w VCD ale na razie dalej odliczanie trwa. Sterownik i siebie mam z literka B. Nie wiem czy już szukać nowego z literka D czy E? Może ktoś ma takowy?
Opublikowano 15 Listopada 202515 Lis Na moje oko mwygląda jak błedy ze sterownika. Dostań się do niego i zobacz jak wygląda. Mi się udało znależć na allegro sprawny z Q7