Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujniki parkowania w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiązki podejdą także do polifta. Nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Opublikowano

A podpowiedz czy ta wiązka podejdzie mi co wysyłali ją we wcześniejszych wiadomościach? 

https://a.aliexpress.com/_EwaF0tG

Czy raczej poszukać używkę Ori?

Wydaje mi się że ta chińska ma inne kolory przewodów i boje się że tego nie ogarnę. 

Druga sprawa to jakiej specyfikacji MQS potrzebuje? I ile sztuk? Do głośniczka i każdej kostki są identyczne?

Opublikowano
3 minuty temu, bimber33 napisał(a):

A podpowiedz czy ta wiązka podejdzie mi co wysyłali ją we wcześniejszych wiadomościach? 

https://a.aliexpress.com/_EwaF0tG

Nie otwiera mi linka w moim kraju.

4 minuty temu, bimber33 napisał(a):

Druga sprawa to jakiej specyfikacji MQS potrzebuje? I ile sztuk? Do głośniczka i każdej kostki są identyczne?

Z tego co pamiętam opisałem już wszystko.

Opublikowano

Witajcie, chciałbym zapytać czy możliwe jest żeby po dołożeniu czujników parkowania z przodu pokazywały one wartości odwrotnie? Dzisiaj zaraz po kodowaniu podjeżdżam pod ścianę z lewej strony to na ekranie pokazuje że czujnik z prawej strony zaczyna migać na czerwono(powinien lewy migać). Próbowałem te przewody lewego i prawego czujnika zamienić miejscami w module komfortu ale to bez zmian, pokazuje tak samo jakby odwrotnie czujniki działały.

Edytowane przez Adix13

Opublikowano

Coś z wiązką jest nie tak. 

Opublikowano

Właśnie kupiłem cały komplet z wiązka na przód z alliexpress(o dziwo czujniki, kostki org przyszły) podłączyłem tak według schematu który wysyłaleś wcześniej. Obraz na ekranie się wyświetla tylko jakby czujnik lewy z prawym pokazywały odwrotnie niż rzeczywistości. Dziwna sprawa że po zmianie miejscami przewodów od czujników w kostce bcm jest wszystko bez zmian.

Opublikowano

Zobaczę jeszcze jutro, może wróci do normy

Opublikowano

Dziś zrobiłem rozeznanie w swoim aucie, kolega z salonu VW sprawdził mi po vinie że mój polift może mieć przygotowaną wiązkę pod przód. Tak mu komputer pokazuje. Dziś postanowiłem to sprawdzić i okazało się że mam buzer który jest podłączony pod małą kostkę bmc zgodnie z opisem tu na forum. Na pewno. Nie mam instalacji dalszej, gdyż piny w 73b są puste!IMG20250506183346.thumb.jpg.c3c61a43a7e7d09ba0b1a959c0eadac6.jpg

Mam jeszcze pytania: mam wrażenie że ten głośnik słychać jak czujniki z tyłu się odzywają czy to możliwe?

Dodatkowo kolega z serwisu powiedział mi że z systemu wynika mu że taka sama wiązka powinna być z przodu jak i z tyłu tzn 8w9 971 104 M  co mi nie pasuje z widzą jaką już tu powziąłem na forum (powinna być 8w071095 z tego co wiem) co o tym sądzicie?

IMG-20250506-WA0001.thumb.jpg.cc35ae6f8176f1a270bf442bcfd53498.jpg

I ostatecznie zamówiłem już niektóre graty, wtyczki itp ale jeszcze nie kupiłem wiązki z czujnikami..znalazłem na internecie Screenshot_2025-05-06-23-25-59-14_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.24078b224f30feb33bee1ec7c5e8994a.jpg

I piszą że są one do polifta, ale widzę że mają inny kształt i oznaczenie C na końcu. Czy one biedą ok? Czy muszę koniecznie kupić z końcówką B? 

Dziękuję za odpowiedz 

Opublikowano

Musi być końcówka B, te ci nie wejdą pod zderzak i mogą nie działać prawidłowo.

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 23:31, bimber33 napisał(a):

Dziś zrobiłem rozeznanie w swoim aucie, kolega z salonu VW sprawdził mi po vinie że mój polift może mieć przygotowaną wiązkę pod przód. Tak mu komputer pokazuje. Dziś postanowiłem to sprawdzić i okazało się że mam buzer który jest podłączony pod małą kostkę bmc zgodnie z opisem tu na forum. Na pewno. Nie mam instalacji dalszej, gdyż piny w 73b są puste!IMG20250506183346.thumb.jpg.c3c61a43a7e7d09ba0b1a959c0eadac6.jpg

Mam jeszcze pytania: mam wrażenie że ten głośnik słychać jak czujniki z tyłu się odzywają czy to możliwe?

Dodatkowo kolega z serwisu powiedział mi że z systemu wynika mu że taka sama wiązka powinna być z przodu jak i z tyłu tzn 8w9 971 104 M  co mi nie pasuje z widzą jaką już tu powziąłem na forum (powinna być 8w071095 z tego co wiem) co o tym sądzicie?

IMG-20250506-WA0001.thumb.jpg.cc35ae6f8176f1a270bf442bcfd53498.jpg

I ostatecznie zamówiłem już niektóre graty, wtyczki itp ale jeszcze nie kupiłem wiązki z czujnikami..znalazłem na internecie Screenshot_2025-05-06-23-25-59-14_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.24078b224f30feb33bee1ec7c5e8994a.jpg

I piszą że są one do polifta, ale widzę że mają inny kształt i oznaczenie C na końcu. Czy one biedą ok? Czy muszę koniecznie kupić z końcówką B? 

Dziękuję za odpowiedz 

W polifcie to normalne, że jest głośnik z przodu, on obsługuje jednocześnie tylne i przednie czujniki - zmienia się tylko jego tonacja. A po wiązkę zapraszam do mnie:

VAG-INSTAL.COM

Wiązka 4xPDC przedniego zderzaka do Audi A4 B9 8W Face Lift 2020-2023 | Wiązki wyposażenia Audi \ A4 \ B9 Face Lift (2020-2025) | Produkcja i sprzedaż NOWYCH wiązek...

Opublikowano

Witam, podepnę się pod temat. Jestem nowym właścicielem a4 b9, mam pdc przód i tył, ale nie mam przycisku od pdc, nic na wyświetlaczu się nie pojawia, jak włączę wsteczny sygnały dźwiękowe działają. Jak aktywować przód? Z tego co wyczytałem w wątku, muszę zmienić na panel z przyciskiem pdc żeby wyświetlało się auto w mmi?

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości aby auto wyjechało z fabryki z pdc z przodu oraz z tyłu bez przycisku pdc.

Masz w takim układzie coś wyrzeźbione. 

Ktoś albo doposażył przód, albo sam zderzak z czujnikami i nie podłączył. Rozkoduj VIN i sprawdź jak auto wyjechało z fabryki.

Opublikowano
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma takiej możliwości aby auto wyjechało z fabryki z pdc z przodu oraz z tyłu bez przycisku pdc.

Masz w takim układzie coś wyrzeźbione. 

Ktoś albo doposażył przód, albo sam zderzak z czujnikami i nie podłączył. Rozkoduj VIN i sprawdź jak auto wyjechało z fabryki.

czujniki parkowania 7X1 czujniki parkowania

Opublikowano

Czujniki z tyłu.

Opublikowano

Witam. Moje auto to Audi A4 B9 z 2016 roku. Fabrycznie było wyposażone tylko w kamerę wsteczną. Dołożyłem oryginalne czujniki parkowania z tyłu i z przodu, wiązki, głośniki, panel z przyciskiem PDC, zmieniłem BCM1 z dopiskiem BB na CC, zdjęta ochrona komponentu, przepisałem kodowania ze starego BCM1, dodałem kodowania do sterowników 09, A5, 6C sugerowane w powyższych postach, wszystko podłączone wg oryginalnych schematów. Czujniki działają prawidłowo, ale brakuje wskazania z nich na MMI (zdjęcie). Po przeczytaniu całego wątku wnioskuję, że zostaje chyba tylko wspomniana we wcześniejszych postach parametryzacja za pomocą VCP, ale to tylko moje domysły. Z góry dziękuję za odniesienie się do mojego problemu. Załączam także autoscan.

IMG_20250506_222113.jpg

81518km - 2025.05.07.txt

Opublikowano

Po zmianach kodowań należy odczekać uśpienie sterowników, czyli zaryglować auto pilotem na 15 min, po czym sprawdzić czy działa.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie. Montaż i kodowania robiłem ponad miesiąc temu

Opublikowano
23 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Czujniki z tyłu.

Racja, jakoś się zamuliłem i patrzę właśnie, że mam czujniki tylko z tyłu. Auto mam od ponad tygodnia, byłem święcie przekonany, że ma z przodu i z tyłu. Jeśli chciałbym dokładać, czy musi być nowe zderzak, czy da się w tym wyrzeźbić? 

Opublikowano

Wiązki, czujniki, koszyki pod czujniki, głośniczek, panel z przyciskiem PDC, zderzak może zostać będzie trzeba otwory zrobić.

Wszystko poprawnie podłączyć i zakodować.

Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 19:30, pablop76 napisał(a):

wnioskuję, że zostaje chyba tylko wspomniana we wcześniejszych postach parametryzacja za pomocą VCP, ale to tylko moje domysły.

Jeżeli BCM1 pochodził z pojazdu, który nie był wyposażony fabrycznie w PDC, to trzeba wgrać do niego zestaw danych pod PDC.