Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co ile wymiana rozrządu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytam bo w internecie są sprzeczne informacje .Co ile wymieniać rozrząd w 1.6 ALZ poprzednio wymieniałem komplet INA, przebieg tego zestawu teraz to  71.tyś .

Opublikowano

Nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi. Ja wymieniam po 80 tyś km, inni oceniają stan paska wzrokowo i przeciągają wymianę, a jeszcze inni robią na rozrządzie grubo ponad 100 tyś jak przewidział producent samochodu. Dużo też zależy od Twojego stylu jazdy. Ja z 1.8T pod maską do najdelikatniejszych kierowców nie należę, dlatego też wymiany takich podzespołów robię stosunkowo częściej. 

Opublikowano

Faktycznie jak kolega wcześniej napisał, nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi w tej kwestii, bo od wielu czynników to zależy....

Ma tu znaczenie jaki zestaw masz założony ( wg. mnie INA to słaby pomysł przynajmniej ostatnimi czasy), styl jazdy....itp.

Zakładając,że przy silniku, który masz 1.6 nie masz jakichś ambicji do "nerwowej" jazdy w mojej ocenie spokojnie możesz dojezdzić do 90-100kkm.

Sugestie sugestiami, a i tak na końcu decyzja jest Twoja.

Opublikowano
20 minut temu, AndrzejK. napisał:

Faktycznie jak kolega wcześniej napisał, nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi w tej kwestii, bo od wielu czynników to zależy....

Ma tu znaczenie jaki zestaw masz założony ( wg. mnie INA to słaby pomysł przynajmniej ostatnimi czasy), styl jazdy....itp.

Zakładając,że przy silniku, który masz 1.6 nie masz jakichś ambicji do "nerwowej" jazdy w mojej ocenie spokojnie możesz dojezdzić do 90-100kkm.

Sugestie sugestiami, a i tak na końcu decyzja jest Twoja.

A ja w moim przypadku zakładam tylko zestawy rozrządu firmy INA i bardzo sobie chwalę a odnośnie wymiany w moim rejonie mechanicy po założeniu rozrządu dają gwarancję na 60 tys. Więc na rozsądek po tym przebiegu zmiana. W moim przypadku przeciągam do około 80tys. ale robię to na własną odpowiedzialność. To kiedy wymienimy rozrząd to już nasza decyzja.  Ale warto wymienić go w granicach rozsądku.

Opublikowano
4 minuty temu, Legion44 napisał:

To kiedy wymienimy rozrząd to już nasza decyzja.  Ale warto wymienić go w granicach rozsądku.

No dokładnie, ten aspekt jest najważniejszy, ale każdy robi jak uważa....

Opublikowano
5 godzin temu, Legion44 napisał:

A ja w moim przypadku zakładam tylko zestawy rozrządu firmy INA i bardzo sobie chwalę.. 

Ja zaś przeciwnie. Dziwne dźwięki pasek wydaje, a bardzo mnie to irytuje. Zwłaszcza w takim miejscu jak układ pasowy mechanizmu rozrządu. 

Co do gwarancji spotkałem się z informacją, że jest to taka sama ilość kilometrów, jaką podaje producent samochodu. Opinia mechanika wymieniającego mi rozrząd potwierdzona przez sprzedawcę :eusathink:

Opublikowano
4 godziny temu, R4xx napisał:

Dziwne dźwięki pasek wydaje

To miałem właśnie na myśli wspominając o tych zestawach....

Opublikowano
W dniu 26.12.2019 o 20:02, R4xx napisał:

Dziwne dźwięki pasek wydaje

Bo w zestawach INA są paski DAYCO o ile dobrze się orientuje, natomiast sam osprzęt INY nie jest sam w sobie taki zły. 

Opublikowano
2 godziny temu, patryq633 napisał:

Bo w zestawach INA są paski DAYCO o ile dobrze się orientuje,

No niestety zle się orientujesz....

Paski Dayco to bdb jakość i są, a przynajmniej były zakładane na pierwszy montaż oczywiście z logo OOOO.

Obecnie również występują w zestawach jak fabryczne ale w kompletach NTN/SNR (z hydraulicznym napinaczem/tłumikiem drgań) i oczywiście takowe logo na nich jest.

Gdyby w zestawach INA były stosowane paski powyżej wspomniane użytkownicy nie mieliby tych "atrakcji" dzwiękowych o których niejeden kolega wspominał.

Natomiast czy zestaw INA jest dobry czy nie schodzi na plan dalszy, bo nawet jeżeli jest winny "tylko" pasek to ludziska zrażają się do całego kompletu i wybierają co innego, bo co jak co, ale dziwne odgłosy z okolic rozrządu mogą wpływać zdecydowanie negatywnie na wyobraznię niejednego użytkownika.

Opublikowano

Skoro już wywołaliście temat to jakie paski polecacie?

W obu moich autach obracają się ContiTech. Nie było problemów ani dodatkowych wrażeń akustycznych ale Conti to żaden Kuwejt. Z drugiej strony 1.6 to nie jest dla mnie maszyna do generowania wrażeń tylko mało kłopotliwy dupowóz.

Swoją drogą właśnie dobijam w jednym wozie do przebiegu 70kkm od wymiany rozrządu, pasek wygląda OK, ma 3 lata, i też się zastanawiam czy wymieniać przy najbliższym serwisie olejowym czy odczekać jeszcze kolejne 12 kkm.

Edytowane przez maciej_m

Opublikowano
2 godziny temu, maciej_m napisał:

Swoją drogą właśnie dobijam w jednym wozie do przebiegu 70kkm od wymiany rozrządu, pasek wygląda OK, ma 3 lata, i też się zastanawiam czy wymieniać przy najbliższym serwisie olejowym czy odczekać jeszcze kolejne 12 kkm.

Pasek jaki by nie był wytrzyma 5/6 lat co do przebiegu w tym czasie pojazdy robiły 90-120 tys.km i nadal wszystko działało i wyglądało OK.

Contitech to wyroby gumowe, robił paski również dla INY, kto teraz dla nich robi to znak ? może Gates.

Ostatnio Dayco robiło paski dla SKF ale słyszałem o problemach z ich jakością nie tyle materiałową co ze złym cięciem, paski na rolkach mocno chodziły na boki.

Opublikowano
17 godzin temu, KINIAM napisał:

Ostatnio Dayco robiło paski dla SKF ale słyszałem o problemach z ich jakością nie tyle materiałową co ze złym cięciem, paski na rolkach mocno chodziły na boki.

No nie wiem, ja nie słyszałem o tym.....

Paski rozrządu Dayco stosuję już od ładnych paru lat w kilku autach i nie stwierdziłem organoleptycznie takiej przypadłości jak wspominasz, a więc ja polecam właśnie tej firmy.

Inna sprawa,że w rozrządzie najważniejszy jest właściwy montaż, a paski w większości trzymają poziom, no może poza wyjątkiem z zestawów INA z mechanicznym napinaczem , gdzie wielokrotnie pisane było iż są "głośne", ale kto dla nich to robi....ja nie wiem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.12.2019 o 19:59, AndrzejK. napisał:

1. Paski rozrządu Dayco stosuję już od ładnych paru lat w kilku autach i nie stwierdziłem organoleptycznie takiej przypadłości jak wspominasz, a więc ja polecam właśnie tej firmy.

2. Inna sprawa,że w rozrządzie najważniejszy jest właściwy montaż, a paski w większości trzymają poziom, no może poza wyjątkiem z zestawów INA z mechanicznym napinaczem , gdzie wielokrotnie pisane było iż są "głośne", ale kto dla nich to robi....ja nie wiem.

1. Też paski Dayco miałem montowane od wielu lat i nie narzekam na ich jakość. Według mnie bardziej były elastyczne od Continentala czy Gatesa. Choć znam przypadki zerwania ale nie potwierdzone czy winny był pasek a nie montaż. Sporo tych pasków było różnych firm Denso, Bando, Hutchinson, Goodyear, Mitsuboshi, Optibelt ale w pojazdach mi znanych żaden się nie zerwał czy stracił ząbki lub przeskoczył co najwyżej paski klinowe zwykle alternator  po 5-6 latach wymagały ponownego naciągu, wielorowkowe dobrze ustawione na napinaczu działały i działają po wiele lat / 10-12 lat i dłużej/ i tysiące kilometrów.Aż zachęcam użytkownika pojazdu do zamontowania nowego.

2. Dla INY na początku paski robił Contitech i rzeczywiście na mechanicznym napinaczu jakby były głośniejsze czego już na hydraulicznym napinaczu/tłumiku drgań nie było.

Paski Contitechu do rozrządu są o innej strukturze jakby sztywniejsze podobnie jak  paski klinowe natomiast wielorowkowe to już duża elastyczność.

Jakiś czas temu w zestawach INY widziałem paski od GATES a.

Opublikowano

Założyłem zestaw rozrządu INA i oryginalna pompę wody, mam zamiar dokonać wymiany przy ok 90 tyś.