Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam to samo.

3.0 tdi manual

Drgania przy 100-120 km/h przy 130 nie da sie jechac tak bije kierownica.

-Opony wywazane 5 razy

-Hamucle i klocki przod nowe

-Piasty i lozyska kol przod nowe

-Amorki i sprezyny nowe

-Zawieszenie cale bez luzow

-hamulce tyl nowe wraz z regeneracja zaciskow

-piasty tylne bez zadnego picia

-polosie przednie wymienione

-polos tylnia p.p wymieniona (lewa ok )

Mam w bananach Tuleje Poliuretenowe, czy one moga powodowac te drgania ?
Prosze o pomoc jak ktos wie co sprawdzic jeszcze

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

czy ktoś z forumowiczy wymieniał tylko tuleje wahaczy i problem ustał? Po zakupie samochodu mam dokładnie opisywane objawy.... drgania odczywalne na kierownicy przy prędkościach --> 120 km/h +.  Z historii serwisowej wynika, że w ASO przy przebiegu 110 tys wymienione były tuleje wahaczy ( 8K0407515) + łączniki stabilizatorów (4M0411317), aktualnie samochód ma przebieg 127 tys km. Czy możliwym jest, żeby po takim przebiegu części się już wypracowały.  Mi pomysły też już się kończą, felgi proste + opony nowe, 2x dynamicznie wyważane koła... Dzięki za wskazówki! 

Opublikowano

Od kiedy ASO bawi się w wymianę samych tulei? Pokaż ten wpis w dzienniku serwisowym.

Opublikowano
3 godziny temu, Langista napisał(a):

Od kiedy ASO bawi się w wymianę samych tulei? Pokaż ten wpis w dzienniku serwisowym.

A czemu ma się nie bawić skoro można kupić same tuleje w ASO?

Opublikowano

Można też kupić same kostki do wiązki a jak im powiesz żeby samą kostkę wymienili to Cie wyśmieją.

Opublikowano
16 godzin temu, Langista napisał(a):

Widocznie w DE. nie dbają o rachunek dla klienta ?IMG_6200.thumb.jpeg.73da1ab5852da79255e25d222fe46b31.jpeg

Opublikowano

Jak dasz radę to zrób zdjęcie tych tulei

Opublikowano
29 minut temu, Langista napisał(a):

Jak dasz radę to zrób zdjęcie tych tulei

W jakim celu miałbym zrobić zdjęcia? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ktos z poliuretanami moze sie wypowiedziec czy one zdaja egzamin? Czy jednak one tez sa powodem drgan/wibracji z racji zbyt sztywnej konstrukcji i musi byc faktycznie 75mm tuleja guma-olej?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy znajdę wahacz 75/M12 ori nowy, czy raczej tylko używki?

Opublikowano
W dniu 11.08.2024 o 22:40, Eswude napisał(a):

Czy znajdę wahacz 75/M12 ori nowy, czy raczej tylko używki?

Znajdziesz masz na 1 stronie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 1.02.2024 o 07:48, pioelo napisał(a):

Cześć, mam to samo drgania budy, najbardziej czuje na fotelu pasażera całe drga, ale nie czuje drgań na kierownicy ani na pedale gazu. Drgania wyczuwalne przy 70 km/h i później 120 - 130 km/h, przy większej prędkości znikają. Audi a4 b8 2014 .  Koła sprawdzone na letnich i zimowych drga. Wymieniona została lewa pół oś, łożysko i piasta bo mechanik powiedział że koło podskakuje i stąd te drgania.  Ale nie za wiele to dało.  

i co rozwiązałeś problem drgań ? 

Opublikowano

Cześć, wczoraj wymieniłem wahacze ori tuleja fi65/stożek gwint M12. Stare tuleje zerwane na maxa, trzymały się w 4 punktach po 5mm może. Te tuleje fi 75 zdecydowane dużo lepsze, pełna guma z olejem wewnątrz zwane łożyskami hydraulicznymi. Założyłem używki ori tuleja fi75/stożek gwint M14. Jest o niebo lepiej, choć zmieniłem od razu koła z letnich 18 na zimowe 16, a jednak na tych 18 miałem wibracje najbardziej. Co do tulejek w zwrotnicach to spokojnie każdy dobry tokarz przetoczy wewnątrz stare tulejki i wykona stożek na M14. Z wyciągnięciem też nie jest jakoś ciężko, dopasować kawałek rurki, żeby tulejka wchodziła i ciągnąć śrubą z podkładkami. U mnie śruba drobnozwojowa M12 z nakrętką i poszło choć ciężko. Z powrotem jak zakładałem tulejki do zamrażarki na 24h i zwrotnicę lekko podgrzałem i weszło lepiej niż schodziło. Trzeba pamiętać, że śruby na wahaczach (bananach) dokręcać jak samochód stoi na kołach, bo nie wiem czemu w ELSA widnieje "Należy dokręcać w nieobciążonym samochodzie".  Chyba, że ja jestem w błędzie to mnie poprawcie. W razie pytań proszę pisać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No cóż, jak widać problem nadal katuje nas wszystkich. Od ponad 10lat muszę tolerować te drgania. 

Dziękuję wszystkim za swoje uwagi, spostrzeżenia i doświadczenia. Niektórym ponoć pomogło a niektórym mimo nałożonych kosztów, nie pomogło. 

Pozdrawiam.