Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oświetlenie Ambiente w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypuszczam, że brakuje zestawu danych w sterowniku BCM1. Kolorowe ambiente musi mieć odpowiednie zestawy danych. W przedlifcie kieszenie w drzwiach były w pakiecie ambiente plus  fabrycznie podświetlane i miały odpowiednie zestawy danych w sterowniku. W poliftach zaoszczędzili podświetlane kieszenie i pewnie brak tego pliku w BCM1. Lampki te sterowane są po LIN-BUS i jeżeli brakuje pliku do adresata, to nie będzie on sterowany. To są moje przypuszczenia.

Opublikowano

Właśnie tego się obawiałem , że wina leży po stronie sterownika. W przedlifcie po zakodowaniu sterowników nie wgrywałem zestawu danych.. tyle ile lampek zmostkowalem tyle się zapaliło.

Na jakiej zasadzie system to rozpoznaje

lub nie?

Opublikowano

a te lampki ktore dokladasz napewno są po lin sterowane? one pewnie normalnie napięciem podświetlane i nie beda dzialac po wpieciu w magistrale. jesli tak jest to możesz wpiąć się w jakieś inne oświetlenie, np przycisków, które nie jest sterowane z LIN. Lampki z LIN chyba powinny mieć 4 kable? 

a LIN to szyna danych, system rozpoznaje każdy element komunikując się z nim.

Opublikowano

Napewno są sterowane LIN bo w przedlifcie gdzie dokładałem ambient te lampki normalnie świecą i zmieniają kolory. Do lampek z lin wystarczą 3 kable. Będę  próbował wgrać zestaw danych do BCM.

Opublikowano

a tak z ciekawosci zapytam do tego co pisales wczesniej - podlaczales w przedlifcie kilka takich samych lampek w rzędzie, sterowanych po LIN i wszystkie dzialaly? w sensie mostkowales i wszystkie swiecily bez bledow?

Opublikowano

Dokładnie tak . źródła światła w drzwiach : oświetlenie tła drzwi , oświetlenie konturowe i oświetlenie schowka mają wspólny LIN i zasilanie.